Ana Sayfa Görüşler “Hedefimiz; İlaç İhracatında Türkiye’nin Akla Gelen İlk Markası Olmak”

“Hedefimiz; İlaç İhracatında Türkiye’nin Akla Gelen İlk Markası Olmak”

World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender

World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender ile World Medicine’nın başarıları ve vizyonu özelinde görüşlerini aldık;
W- Türkiye’de 2011 yılında faaliyete başlayan World Medicine’nın geldiği yeri aktarır mısınız?

R.K.- Türkiye’de faaliyetlerimize başladığımız andan bugüne kadar attığımız her adımda bir sonraki adımımızı detaylı şekilde planlayarak ilerledik. Hedeflerimize ulaştıkça kendimize daha yüksek hedefler koyduk. Disiplinli çalışma, inovatif yaklaşım ve yakaladığımız başarı ivmemizin neticesinde büyüdükçe zirveyi hedefledik ve geçtiğimiz 12 yılda adım adım üzerine koyarak tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendirdik. Türkiye’yi World Medicine’ın ana üretim merkezi yapmak ve ilaç ihracatında Türkiye’de liderlik koltuğuna oturma hedefimiz ana rotamızı belirledi.

 

Hedefimize bizi ulaştıran stratejik adımlar arasında başta Ar-Ge yatırımlarımız ve en önemlisi üretim alt yapımız için gerçekleştirdiğimiz tesis yatırımlarımız yer alıyor. Elbette tüm bunların gerçekleşmesine neden olan yüksek bilgi birikimi ve hızlı hareket etme yeteneğine sahip insan kaynağımızı da unutmamak gerekiyor.

Doğru strateji, planlı çalışma ve ulaşılabilir hedefler koyarak kısa sürede çok yol kat ettik ve yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.

Nöroloji, endokrinoloji, kardiyoloji, romatoloji, gastroenteroloji, üroloji, oftalmoloji, göğüs hastalıkları gibi birçok terapötik alanda 450’den fazla farmakolojik ürünü içeren ürün portföyümüzü yaptığımız tesis, teknolojik altyapı yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarımızla daha da genişletmeyi hedefliyoruz.

World Medicine olarak bugün geldiğimiz noktada 2022 yılı itibariyle Türkiye genelinde tüm sektör ve şirketler içinde Ar-Ge alanında en fazla proje yürüten ikinci şirket konumundayız. Aynı zamanda Türkiye ilaç ihracatı alanında sektörümüzün zirvesinde yer alıyor, üstünde çalıştığımız sürdürülebilir ve karlı büyüme planımız ile Türkiye’de ilaç ihracatında daima birinciliğe, dünyada faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde ise ilk 20 ilaç üreticisinden biri olmaya oynuyoruz.

W- World Medicine olarak üretim faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Eylül ayında temelini attığınız Çerkezköy yeni ek üretim tesisi ve depo alanı yatırımınızla mevcut olan üretim gücünüzü artırdınız, yatırımlarınıza devam edecek misiniz bu konuda detaylı bilgi paylaşır mısınız?

R.K.- Geçtiğimiz yıl Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ve Doğu Avrupa’nın en büyük ilaç üretim tesislerinden birini faaliyete geçirdik. Böylelikle İstanbul üretim tesisimizde yıllık 60 milyon kutu olan üretim kapasitemiz, amiral gemimiz Çerkezköy fabrikamız ile birlikte Türkiye’de yıllık 1,3 milyar kutunun üzerine çıkmış oldu. Üretim tesisimiz Türkiye’nin en büyük üretim alanlarından birine ve yüksek teknoloji makinelere sahip. Son teknoloji cihazlar sayesinde birçok analizin kolaylıkla yapılabildiği laboratuvarlar da üretim tesisimiz içinde yer alıyor.

Çerkezköy üretim tesisimizde çok farklı ürün gruplarını üretebiliyoruz. Non-steril likit ve Yarı katı formlar, Katı formlar, Steril formlar ve Liyofilize formların üretimi başta Avrupa olmak üzere uluslararası sertifikalarla tasdiklenmiş şekilde standartlara uygun olarak gerçekleştiriliyor.

Yaptığımız yatırımlardan bir diğeri de yine Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 2022’nin Eylül ayında temelini attığımız 17 bin 582 metrekare alan üzerine inşa edilen yeni ek üretim tesisi ve depo alanı. Bu proje de tamamlandığında toplamda 23 bin 300 metrekarelik kapalı alana sahip olacak

World Medicine için önemli bir yatırıma daha yakın zamanda imza atacağız. Sefalosporin grubu ürünler için yaptığımız tesisi yakında devreye alacağız.

Altını çizerek ve özellikle belirtmek isterim ki; uluslararası ilaç sektöründe büyümemizi sürdürmek için Türkiye’de yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

W-Son yıllarda İKMİB tarafından düzenlenen “İhracatın Yıldızları” ödüllerinin müdavimi konumundasınız, ihracat rakamlarınızdan ve gelecek yıllar için ihracat hedeflerinizden bizlere bahsedebilir misiniz?

R.K.- İhracatın Yıldızları ödülü bizim için çok değerli. 2016 yılından beri ihracatta yükselen bir ivme içerisindeyiz, ihracat alanındaki yatırım ve girişimlerimizle bugüne kadar birçok ödüle layık görüldük. 2019 yılında ihracatta gösterdiğimiz başarılı performans ile İKMİB’in “İhracatın Yıldızları-İlaç İhracatı” kategorisinde ikinci olmuştuk. İhracatta zirveyi hedefledik ve planlarımızı bu hedef doğrultusunda yaparak 2020 yılında birinciliğe yükseldik. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2022 yılı verilerine göre de İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde yine zirveyi kimseye kaptırmayarak “Türkiye’nin İlaç ihracatı Şampiyonu” olduk.

İhracattaki başarımızın temelinde Ar-Ge ve üretim tesisi yatırımlarımız yatıyor. Yüksek teknoloji ve inovatif yaklaşım doğrultusunda önemli yatırımlar yapıyor, sunduğumuz ürün sayısını arttırmak için çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını da arttırmak için de girişimlerimiz sürüyor. Geçtiğimiz yıl ilaç ihracatı yaptığımız ülke sayısı 43 idi. World Medicine’ın bulunduğu ülkelerde güvenilir bir iş ortağı ve partner olması bizler için çok önemli.

World Medicine olarak dünyayı saran iş ağına sahip büyük bir firmayız. Dünya çapında büyüme hedeflerimize paralel olarak, yeni hedef pazarlara açılma stratejisi geliştirmekte ve mevcut olduğumuz pazarlarda daha güçlü hale gelmek için farklı iş modellerini değerlendirmekteyiz. FDA onayını yakın zamanda alarak Amerika Birleşik Devletleri ilaç pazarında World Medicine markamızla yer edinmek istiyoruz.

Şu an hedef pazarımız Avrupa. Bu noktada da pazar payımızı büyütmek için girişimlerde bulunuyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda birçok ülkede ruhsatlandırma çalışmalarına başladık, satışımız olan ülkelerde çalışmalarımıza hız verdik. Güçlü olduğumuz ülkelerde ise %5 ila %12 arasında değişen pazar payına sahibiz. İhracatın genel satışlarımızdaki payı %76 seviyesinde, 2023 yılında bu payın artacağını ön görüyoruz. 2-3 sene gibi yakın bir zamanda satışlarımızın çok daha iyi bir konuma geleceğini düşünüyorum.

Aldığımız her bir ödül bizi daha çok motive ediyor, gururlandırıyor. Türkiye ekonomisine en çok katkı yapan ilaç şirketi olmak için çalışıyoruz. World Medicine olarak  en büyük hedefimiz Türkiye’de ilaç ihracatı denildiğinde akla gelen tek marka olmak.

W-Stratejik Ar-Ge yatırımlarınız ile Türkiye’de en fazla proje yürüten 2. Şirket oldunuz, Ar-Ge alanındaki çalışmalarınızı ve başarılarınızın kısa hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?

R.K.- World Medicine’ın araştırma geliştirme alanındaki markası WMARGE o dönem ki adıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında Arge Merkezi olarak belgelendirildi ve o günden bu yana 130’a yakın ve alanında uzman kadromuzla yenilikçi bakış açımızı birleştirerek Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz.

World Medicine olarak en önemli hedeflerimizden biri uluslararası ilaç pazarında rekabet gücümüzü arttırmak. Bu alanda sektöre de katkı sunmak için projeler de geliştiriyoruz.

WMARGE merkezimizde biyobenzer ve biyoüstün ilaçlar, gen terapisi ile nörolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesi, ilaç yeniden konumlandırma, nanoteknolojik yöntemlerle üretilen transdermal bantların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, inhaler ürünleri için etkin maddelerin emilim ve dağılımının arttırılmasına yönelik uluslararası iş birliklerinin başlatılması konuları araştırma-geliştirme odağına aldığımız başlıca alanlar arasında yer alıyor.

İlaç otoriteleri tarafından istenilen ve ileri düzey analitik çalışmalar gerektiren talepler için WMARGE Merkezi çatısı altında WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarını kurduk.

Geçtiğimiz yıl büyük bir başarıya imza atarak Türkiye genelinde tüm şirketler arasında 449 projeyle Ar-Ge alanında en çok proje yürüten 2’nci şirket olduk. Böylesine önemli bir konuda sektörde lider olmak ve yön verici konumda bulunmak bizim için çok kıymetli. Her yıl satış gelirlerimizin yaklaşık yüzde 5’ini Ar-Ge için kaynak oluşturmaya ayırıyoruz. 2022 yılı için bu yatırımımız 65 Milyon TL idi. İlerleyen yıllarda bu kaynağı artırmayı hedefliyoruz.

W-Türkiye için son derece stratejik bir yatırım WMINOLAB İnovasyon laboratuvarı hakkında daha fazla bilgi alabilir miyiz?

R.K.- Sektörün rekabet seviyesini artırmayı, teknolojik yeniliklerin ülkemiz sınırları içerisinde de aktif kullanılmasını çok önemsiyoruz. Türkiye’de ilaç kalitemizin artması ve dışa bağımlı olmadan, her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek adına önemli çalışmalara imza atıyoruz. İlaç sektöründe öncü bir firma olarak bu hassasiyet, kalite ve güvence koşullarında Türkiye’nin en önemli laboratuvarlarından birini kurduğumuz için çok gururluyuz.

Hedeflerimiz doğrultusunda faaliyetlerimiz gereği tabi olduğumuz ulusal ve uluslararası regülasyonlar, “extractables & leachables” çalışması, nitrozamin safsızlıkları, elementel impürite ve safsızlık karakterizasyonu gibi ileri düzey analitik çalışmalar gerektiren talepler doğrultusunda WMARGE Merkezi çatısı altında büyük yatırımlar gerçekleştirerek hizmete açtığımız laboratuvarımızda sahip olduğumuz LC-MS / MS, GC-MS, ICP-MS ve LC / Q-TOF gibi ileri teknoloji cihazlarımız sayesinde ilaç analizlerinde yurtdışına bağımlı olmadan hizmet alınarak milli ilaç kalitesinin artırmayı hedefledik. Türkiye’de ilaç sektöründe extractable & leachable ve nitrozamin analizlerinde ilk akredite laboratuvar olma, yurtdışında ise sınırlı akredite laboratuvarlar arasında yer alma yolunda ilerliyoruz.

Ülke ekonomimizde katma değer yaratacak, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ve Dünya çapında önemli ilaç otoritelerinin talep ettiği birçok analizi bünyesinde yapabilen WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarımızı “Sağlık birlikte paylaştığımız hazinedir” felsefemizden hareketle ulusal ve uluslararası tüm şirketlerin de kullanımı için hizmete açtık.

W-İstihdama büyük katkı yapmaktasınız World Medicine kurum kültürünü anlamamıza yardımcı olur musunuz?

R.K.- Bizi büyük hedeflerimize ulaştıracak en değerli varlığın nitelikli insan kaynağımız olduğunun farkındayız. Bu bilinçle kariyer, eğitim ve mentorluk programlarıyla çalışanlarımızı destekliyoruz. Alanında yetkin yöneticiler yetiştirerek ilaç sektörünün standartlarını belirleyecek çalışanları sektörümüze kazandırmaya odaklanıyoruz.

Faaliyete başladığımız ilk günden bugüne kadar ekibimize dönük yönetsel yaklaşımlarımızı dikey bir kurgudan daha çok yatay bir zeminde ele aldık. Çalışanlarımızın kendilerini değerli ve önemli hissettikleri bir iş ortamını oluşturabilmek için çalışıyor, elimizden gelenin en iyisini yapmaya özen gösteriyoruz.

Kurguladığımız performans sisteminde çalışma arkadaşlarımız ve yöneticilerimiz birlikte istişare ederek yıl içerisinde gerçekleştirecekleri hedefleri belirliyorlar. İnsan Kaynakları, Kurumsal Gelişim ve Strateji ekibimiz de belirlenen bu hedefleri şirket hedefleri ile eşleştiriyor. Yani çalışanlar kendilerini geliştirdikçe aynı zamanda da şirket hedeflerine de katkıda bulunmuş oluyorlar.

Çalışanlarımızın mutluluğunu önceliklendirerek ‘İnsana Değer’ adına bir marka yarattık. Bu markanın altında; doğum günü izni, çeşitli etkinlikler ve çalışanlarımıza sunduğumuz hizmetler yer alıyor. 2022 ve gelecek vizyonumuzda ise kurguladığımız ‘İnsana Değer’ markasını global standartlarda uygulayıp çalışanlarımızın mutluluk ve bağlılığına biraz daha dokunmayı planlıyoruz

Diğer taraftan iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz.

World Medicine’da neredeyse yüzde 50 oranla dengeli bir kadın-erkek çalışan dağılımı mevcut. Üst düzey yönetici pozisyonlarındaki kadın çalışanlarımızın oranının yüzde 32 ve bu oranla %18 seviyesindeki Türkiye ortalamasının çok üzerinde yer almamıza rağmen World Medicine’ın pozitif ayrımcılık felsefesi doğrultusunda yine bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz.

Kadın çalışan oranımızı arttırmak için kurum içinde de önemli girişimlerimiz bulunuyor. Bu hedefi insan kaynakları politikamızın ayrılmaz bir bütünü haline getirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Özetle sektörümüzün dinamiklerini ve yenilikçi üretim ve kalite trendlerini yakından takip ediyor ve çalışanlarımızı da bu inovatif bakış açısıyla buluşturuyoruz.

Şu an World Medicine çatısı altında 1500’ün üzerinde çalışanımız bulunuyor, üretim tesislerimizin artmasıyla istihdam sayımız da büyümesini sürdürecek.  

W- Sosyal sorumluluk projelerine özel önem vermektesiniz, özellikle eğitime yönelik katkılardan bahseder misiniz?

R.K.- Sosyal sorumluluk projelerimizi 3 ana başlık altında ele alıyoruz. Kadınlara ve engelli insanlara fırsat eşitliğinin yanı sıra sürdürülebilirlik stratejilerimiz doğrultusunda çevre ve doğa ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Pozitif ayrımcılık yaparak okul çağındaki genç kızların ve kadınların gelişimleri için önemli desteklerde bulunuyoruz. 2021 yılından beri yarının doktorlarını, eczacılarını ve kadın yöneticilerini yetiştirmek için Türk Eğitim Derneği (TED) ile ortak bir proje yürütüyoruz. Bu proje ile fen ve matematik bölümünde okuyan başarılı ancak maddi olanakları yetersiz kız çocuklarına destek olmak temel amacımızı oluşturuyor. Tıp, kimya, biyoloji, genetik ve eczacılık bölümlerini kazanan öğrencilere burs desteğinin yanı sıra World Medicine bünyesinde staj ve mezuniyetlerinden sonra da açık pozisyonlarımıza uygun şekilde istihdam olanağı sunuyoruz.

Sağlıklı bir gelecek için sosyal sorumluluk kadar doğayı korumaya da çok önem veriyoruz. Tüm proje ve çalışmalarımız gibi sürdürebilirlik konusuna da büyük bir özveriyle yaklaşıyoruz. Çalışanlarımızı da işin içine katarak TEMA ile birlikte yürüttüğümüz projeler oldu.

W- Tüm başarılarınız ve stratejik yatırımlarınız ile varmak istediğiniz hedefinizi alabilir miyiz?

R.K.- Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülke ve alanlarda güvenilir bir iş ortağı ve lider şirket olmak bizim için çok kıymetli. Daha fazla ilaç ihracatı için alt yapımızı sağlamlaştırıyoruz. Son teknolojiye sahip üretim tesislerimizle ilaç üretim kapasitemizi arttırmak ve Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etmek için çok çalışıyoruz.

Sürdürülebilir ve karlı büyüme ile dünyada bulunduğumuz ülkelerde ilk 20 ilaç üreticisi arasında yer almak ve global pazar payımızı arttırmak için çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda da güçlü olduğumuz ihracat pazarlarında ilk 5 oyuncu içinde yer almak için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Hedef pazarlarımıza baktığımızda buradaki tüm ihracatı Türkiye üzerinden yaparak faaliyetlerimizi yürütmek istiyoruz. Türkiye gerek kalifiye insan kaynağı gerekse üretim alt yapısı ve lojistik operasyonlar açısından potansiyeli çok yüksek bir ülke, işte bu nedenle Türkiye’yi ilaç ihracatı alanında ana üretim ve merkez üssümüz yapmak konusunda ısrarcıyız.

W- 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

R.K.- Bizim için her yeni yıl yeni bir hedef demek. Hedeflerimizi sadece World Medicine açısından ele almıyoruz. Sektöre ve ülkemize de nasıl değer katarız diye bakıyoruz. Her bir yatırımımız bizi başarıya taşıyan yolda bir kilometre taşı. Dolayısıyla Cumhuriyetimizin 100. yılında da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği bilim yolunda ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği hedefler doğrultusunda çalışarak ve yeni projeler üreterek, Türkiye’yi dünyada tanıtmaya devam edeceğiz.

 

W- Sayın Ruşen Bey, değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz, ülkemiz için stratejik öneme sahip alanda sizlere sonsuz başarı dileklerimiz ile saygılarımızı sunarız.