Ana Sayfa Tıp&Sağlık Avrupa’da Verem Yıllar Sonra Tekrar Artışta!

Avrupa’da Verem Yıllar Sonra Tekrar Artışta!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, 20 yıllık bir düşüşün ardından Avrupa’daki tüberküloz (verem) vakalarının tekrar artış eğiliminde olduğunu duyuru.

Halk arasında bilinen adıyla verem (tüberküloz), 2021 yılında Avrupa’da 27.300 kişinin ölümüne neden oldu. Bu rakam bir önceki yıl 27.000’di.

Verem (tüberküloz) vakaları neden artıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, bu vakaların artışını COVID-19 pandemisinin yayılması ve buna bağlı olarak sokağa çıkma yasağı gibi önlemler, pandemiye kaydırılan tıbbi kaynaklar ve geciken teşhisler ile, tüberkülozun ilaçlara dayanıklı bir formunun yayılmasına bağlıyor.

DSÖ aynı zamanda hastalığın seyrindeki 20 yıllık gerileme trendinin ilk kez kırıldığını da söyledi. Tüberküloz (verem) vakalarındaki artışın en fazla etkilediği 2 ülke Rusya ve Ukrayna oldu. Bu ülkelerde 2021 yılında sırasıyla 4.900 (Rusya) ve 3.600 (Ukrayna) ölüm kayda geldi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölgesinde, bazı Orta Asya ülkelerinin de dahil olduğu 53 ülke yer alıyor. Bu ülkelerde 230.000 kişi tüberküloz enfeksiyonu geçirdi.

Tüberküloz (verem) nasıl bulaşıyor?

Verem hastalığının sebebi, bir bakteri. Vücutta temel olarak yerleştiği ve etkilediği organ akciğerler.

Hastalık enfekte kişilerden, hava yoluyla (öksürük vb.) bulaşıyor. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (Avrupa), konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2021 yılında tüberküloz vakalarındaki artışın en muhtemel sebebi, COVID-19 pandemisi sırasında sağlık kuruluşlarının tüberküloz servislerindeki teşhislerin gecikmesi veya atlanması. Bu da veremin şiddetini ve öldürücülüğünü arttırıyor.”

İlaçlara direnç gösteren verem de yayılıyor

Pandemi etkisinin yanında, ilaçlara (antibiyotiklere) dirençli tüberkülozun görülme sıklığı da 2021 yılında arttı. Her 3 vakadan birinin, hastalığı tedavi etmek için kullanılan temel ilaç olan rifampisine karşı dirençli olduğu belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz Ekim ayında bir açıklama yaparak 2021 yılında son 20 yılda ilk kez tüberküloz vakalarının artış eğiliminde olduğu yönündeki endişelerini dile getirmişti.

DSÖ verileri, 2021 yılında 10,6 milyon insanın tüberküloz enfeksiyonuna yakalandığını gösterdi.