Ana Sayfa Tıp&Sağlık Tümör Çevresindeki Sağlıklı Dokudaki Gen Aktivitesi Kanserin Seyri Hakkında Bilgi Verebilir

Tümör Çevresindeki Sağlıklı Dokudaki Gen Aktivitesi Kanserin Seyri Hakkında Bilgi Verebilir

Yeni bir çalışma, tümörleri çevreleyen sağlıklı dokudaki gen aktivitesinin, hastanın akciğer kanserinin ameliyattan sonra geri dönüp dönmeyeceğini daha iyi tahmin edebileceğini öne sürüyor.

Bir laboratuvar çalışması, bir kişinin akciğer kanserinin ameliyattan sonra geri dönüp dönmeyeceğini, tümörlerinin yakınındaki görünüşte sağlıklı dokuya yakınlaştırarak tahmin etmenin mümkün olabileceğini öne sürüyor;

Akciğer kanseri ABD’de kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir . En yaygın türlerden biri , akciğerlerin hava keselerini kaplayan hücrelerde ortaya çıkan akciğer adenokarsinomudur . Bu hastalığın erken evrelerinde, kanser yayılmadan önce olağan tedavi, tümörün ameliyatla alınmasıdır . Bununla birlikte, bu erken aşamada yakalandığında bile, adenokarsinom gibi kanserler %30 oranında geri döner ve şu ana kadar bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini tahmin etmenin kesin bir yolu bulunamamıştır.

Nature Communications dergisinde 8 Kasım Çarşamba günü yayınlanan yeni çalışmada bilim insanları, erken evre akciğer adenokarsinomu olan 143 erkek ve kadından alınan doku örneklerini analiz etti. Tümör hücrelerine bitişik sağlıklı akciğer dokusundaki genlerin, özellikle de inflamasyonla ilgili olanların aktivitesinin , bir hastanın kanserinin ameliyattan sonraki beş yıl içinde geri dönüp dönmediğini tümör hücrelerindeki karşılık gelen gen ifadesinden daha doğru bir şekilde gösterebildiğini buldular.

NATURE / Inflammation in the tumor-adjacent lung as a predictor of clinical outcome in lung adenocarcinoma

Tümörün ve bitişik normal dokunun histolojik, mutasyonel ve transkriptomik profilini çıkararak, tümöre bitişik dokudaki inflamatuar gen imzasını, hastalığın ilerlemesinin en güçlü klinik belirleyicisi olarak belirledik. 

Yeni araştırma yalnızca laboratuvarda izole edilmiş doku örneklerinde gerçekleştirildi. Ancak araştırmacılar, bulguların eninde sonunda hastalığın tekrarlama riski yüksek olan hastaları işaretlemek ve bu hastaların ek bakım almalarını sağlamak için kullanılabileceğini umuyor.

Laboratuvar çalışmasında bilim insanları, örnekledikleri dokulardaki tüm RNA molekülleri anlamına gelen transkriptoma odaklandılar. RNA, bir hücrenin DNA’sından protein üreten fabrikalara nasıl protein oluşturulacağına ilişkin talimatları taşır. Ek olarak ekip, yapay zeka kullanarak hastanın hastalığının tekrarlama riskini geriye dönük olarak tahmin etmek için ameliyattan sonra hastanın hastalığının geri dönüp dönmediğine ilişkin bilgi topladı .

Genel olarak yazarlar, sağlıklı akciğer dokusundan alınan RNA’nın analiz edilmesinin, kanser nüksünü %83 oranında doğru bir şekilde öngördüğünü, buna karşılık tümör hücresi RNA’sının %63 olduğunu buldu…. tamamı için kaynağa bknz