Ana Sayfa Manşet Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu

Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu

Sağlık Bakanlığı, koordinasyonu TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK)’nda olacak ve sağlık alanında gelişmeyi hızlandıracak Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformunu kurdu. Tanıtım toplantısı ise dün (03 Aralık) Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca‘nın himayelerinde Ankara’da gerçekleşti.

Bu platformda sağlık alanında faaliyet gösteren-ecek girişimciler ile fayda sağlayıcılar ki özellikle kamu paydaşları ile bir nevi melek yatırımcılar bir araya gelecek. Kurumun ifadesi ile: “Sağlık alanındaki inovatif girişimlerin büyümesini ve ticarileşebilmesini hatta markalaşmasını amaçlayan bir kurumsal platformdur.”

Sağlık teknolojileri alanında fikirlerini hayata geçirmek isteyenler, Bakanlık tarafından belirlenip firmalarla buluşturulacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık olarak bu konuya gönül vermiş insanlara, araştırma yapanlara destek olmak istediklerini anlattı.

“Sağlık teknolojileri alanında ülkemizde yenilikçi ürünleri teşvik edeceğiz. Gelecek hedeflerimiz doğrultusunda sağlık alanında yerli milli ürünlerimizi üretime bu ürünleri ihraç etme noktasında son derece kararlıyız.”

Yeni nesil girişimciler için başvuru süreci de başladı. Başvurular SEDAP’ın internet sitesi üzerinden alınıyor:

http://seda.titck.gov.tr

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz ise herhangi bir şart aramadıklarını söyleyerek, “Ücret talebimiz yok. Bu sadece kamu eliyle verilen bir hizmet olarak devam edecek” dedi.


Milli ilaca devlet garantisi

Sağlık Bakanlığı’ndan, milli ilacı, milli sağlık teknolojilerini üretecek startup firmalarına yatırım müjdesi geldi. Devlet ortaklığıyla yapılacak yatırımlara da kamu alım garantisi geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlıkta düzenlenen “Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu” toplantısında yaptığı konuşmada, sağlık alanında yerli ve milli ürüne giden yolda çok önemli bir adımın atıldığını söyledi. Koca, hastalara hizmet verirken en çok tıbbi cihazlara ve ilaçlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Günümüzde kullanılan ilaçların kutu bazında yüzde 80’i artık ülkemizde üretilmektedir. Ancak değer açısından baktığımızda yüzde 54 oranında doğrudan ithal etmekteyiz. Ülkemizde yapılan üretimin de önemli bir kısmı dışa bağımlı durumdadır. Tıbbi cihazda yüzde 84 dışa bağımlılığımız mevcuttur” dedi.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/12/04/milli-ilaca-devlet-garantisi

‘İlk olarak yerli difteri-tetanos aşısı almak üzeredir’

“Ülkemiz en geniş aşılama programı uygulayan ülkelerden biridir” diyen Bakan Koca, şunları kaydetti:

“13 antijenle hastalıklara karşı aşılama yapmaktayız. Ülkemizin nüfusu dikkate alındığında her yıl temin etmek zorunda olduğumuz aşı miktarının ne boyutta olduğunu takdir edersiniz. Her yıl satın almak zorunda olduğumuz bu aşıların da önemli bir kısmının ülkemizde üretilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu hususta üretici firmalarla görüşmelerimiz yoğun olarak sürmektedir. Bazı somut adımların atıldığını da söyleyebilirim. İlk olarak yerli Difteri-Tetanos (Dt) aşısı ruhsat almak üzeredir. ”