Ana Sayfa Manşet Oksidatif stres

Oksidatif stres

Oksidatif stres, serbest radikallerin üretimi ile vücudun bunlara karşı koyma yeteneği arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar.

Oksidatif stres, hücrelerin üretimi ile oksijenin parçalanmasının yan ürünlerinin ortadan kaldırılması arasındaki dengesizliği tanımlar. Reaktif oksijen türleri (ROS’ler) olarak bilinen bu yan ürünler, hücre işleyişi için önemlidir ancak yüksek miktarlarda hasara neden olur. ROS, serbest radikaller adı verilen daha geniş bir yüksek oranda reaktif kimyasal kategorisine aittir. Hücrelerin çalışması için ROS’lara ihtiyacı olduğundan, bazı araştırmacılar oksidatif stresi bazı bağlamlarda iyi bir şey olarak tanımlamışlardır. Diğerleri, tanımı gereği oksidatif stresin kötü olduğunu söylüyor.

Oksidatif hasar, yaşlanma ve çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Oksidasyonu ve ROS üretimini engelleyen kimyasallara antioksidanlar denir . Bazı araştırmalar, antioksidanların oksidatif hasarı sınırlamaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, ne kadar veya ne kadar etkili olduğu belli değil.

What are antioxidants?

Antioxidants are substances, artificial or natural, that prevent and slow cell and tissue damage by attacking free radicals, which are molecules that have an unpaired electron. Free radicals are natural byproducts of metabolism and are also generated in response to environmental stressors, such as exposure to pollution or cigarette smoke. 

ROS’lar, vücut glikozdan (şeker) enerji çıkarma işlemi olan hücresel solunumun bir parçası olarak iki atomlu oksijeni (O2) parçaladığında doğal olarak üretilir. Birine sahip olan organizmalarda, bu, hücrenin sözde güç merkezi olan mitokondride gerçekleşir. Hücresel solunumun son aşamasının bir parçası olarak hücre, glikozun yan ürünlerinden elektronları veya negatif atom altı parçacıkları ayırır. Bu, hücrenin ana güç kaynağı olan adenozin trifosfat (ATP) adlı bir molekül yapmasını sağlar. Bu sürecin sonunda hücrenin elektronları kabul etmesi için oksijene ihtiyacı vardır ve oksijen moleküllerinin çoğu sonunda suya dönüşür.

Bununla birlikte, bazı oksijen molekülleri daha az elektron alır ve bunun yerine serbest radikallere, özellikle ROS’lara dönüştürülür. Bu maddelerin eksik elektronları, onları son derece reaktif yapan şeydir ve elektron kazanmak ve kimyasal olarak daha kararlı hale gelmek için hücredeki birçok madde ile reaksiyona girerler. Bazı yaygın ROS’lar peroksitler (hidrojen peroksit gibi), süperoksit ve hidroksil radikalidir.

Normalde hücreler, sinyal süreçlerinin bir parçası olarak ROS’ları kullanır – bir hücrenin diğer bölümlerine veya diğer hücrelere mesajlar gönderir. Bununla birlikte, aşırı ROS, hücrenin bölümlerinin oksidasyonu olan oksidatif hasara neden olur. Tıpkı demirin oksidasyonunun pası oluşturması gibi, bu süreç de DNA ve RNA’daki mutasyonlar, yanlış katlanmış proteinler ve şekerler ile lipitlere verilen diğer hasar türleri dahil olmak üzere hücreleri oluşturan molekülleri dönüştürebilir ve onlara zarar verebilir.

Hücreler bir miktar hasarı onarabilir, ancak çok yoğunsa, bir tür kendi kendini yok etme mekanizması olan apoptozu (programlanmış hücre ölümü) tetikleyebilir. Şiddetli vakalarda, hücrelerin erken tahrip olacak kadar hasar gördüğü ve doku ölümüne yol açtığı nekroza da neden olabilir.

Araştırmalar, oksidatif stresin birçok durumda rol oynadığını göstermektedir. Bunların en köklülerinden bazıları tip 2 diyabet, kanser ve arterlerin sertleşmesi veya ateroskleroz.   tamamı için kaynağa bknz

The Role of Oxidative Stress in Atherosclerosis

Oxidative Stress in Cancer

görsel