Ana Sayfa Ekonomi Koronavirüs dünya ekonomilerini kötü etkileyemeye devam ediyor

Koronavirüs dünya ekonomilerini kötü etkileyemeye devam ediyor

ekonomi mi? sağlık mı?

Uluslararası Çalışma Örgütü, salgın nedeniyle işletmelerin tam veya kısmi olarak kapatılmasının, dünyadaki iş gücünün yüzde 81’ini yani 2,7 milyar çalışanı etkilediğini bildirdi.

Sokağa çıkma kısıtlamalarına bağlı olarak iş hayatında aksaklıklar, seyahat kısıtlamaları, eğitime ara verilmesi ve diğer önlemler işçiler ve işletmeler üzerinde ani ve sert etkilere yol açıyor. Kimi işletmeler faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırken bir kısmı da çalışma yöntemlerini değiştirme yoluna gidiyor.

Hükümetler hem salgını kontrol altına almak için radikal tedbirler alıyor, hem de ülke ekonomisinin tamamen çökmemesi için çözümler üretmeye çalışıyor.

Koronavirüs sonrası İngiltere’ye ikinci darbe! Maliye Bakanı resmen duyurdu

Dünya ekonomisini derinden sarsan koronavirüs salgını dünyanın en büyük finans merkezi olan İngiltere’de büyük çöküşe neden olabilir. İngiltere Maliye Bakanı Sunak, “Korona virüs nedeniyle GSYH yüzde 30’a varan oranda düşebilir” dedi.

Koronavirüs tedbirleri uzarsa Rus ekonomisi yüzde 5 küçülebilir

Rusya Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülkedeki işsiz sayısının 2,5 milyondan 8 milyona yükselebileceğini belirterek, “Kovid-19’a yönelik önlemlerin süresi uzatılırsa ülke ekonomisi yüzde 5 küçülebilir” dedi.

Reuters: ”OPEC+ petrol üretiminde kesintiye gitmede anlaştı”

Öte yandan Reuters haber ajansının OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun belgelerine dayandırdığı habere göre anlaşma, üretimin Mayıs ve Haziran aylarında günde 10 milyon varil düzeyinde kısılması ve daha sonraki süreçte de kesintilerin kademeli olarak devam ettirilmesini öngörüyor.

SPK’dan önlemler

“COVID-19 salgını nedeniyle küresel piyasalardaki dengesizlikler ve risklerin artmış olması nedeniyle, söz konusu risklerin yönetilmesi ve finansal istikrarın korunmasına yönelik olarak atılan adımların ve alınan tedbirlerin etkinliğini artırmak amacıyla Kurulumuzun 13/04/2020 tarihli toplantısında

1) Sermaye piyasası kurumlarının yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının ilgili sermaye yeterliliği düzenlemeleri uyarınca bir önceki ay sonu itibarıyla hazırlanmış sermaye yeterliliği tablolarında yer alan özsermaye tutarlarının %1’i ile sınırlandırılmasına, söz konusu oranın günlük olarak takip edilmesine, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine, söz konusu işlemlerin anlaşılan vadeden önce her ne sebeple olursa olsun bozulmak istenmesi veya vadesinin uzatılmasının istenmesi durumunda Kurulun yazılı onayının alınmasına,

2) Sermaye piyasası kurumlarının yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamının, (1) no’lu bentte belirtilen şekilde hesaplanan özkaynaklarına oranının hiçbir takvim gününde

– vadesine 7 gün kalan işlemler için %1’i,

– vadesine 30 gün kalan işlemler için %2’yi

– vadesine 1 yıl kalan işlemler için %10’u

geçmemesine, her ne sebeple olursa olsun söz konusu işlemlerin anlaşılan vadeden önce bozulmak istenmesi veya vadesinin uzatılmasının istenmesi durumunda Kurulun yazılı onayının alınmasına, karar verilmiştir.”