Ana Sayfa İlaç Japon Pankreatit İlacı Nafamostat, Koronavirüsün Bulaşmasını Engelleyebilir mi?

Japon Pankreatit İlacı Nafamostat, Koronavirüsün Bulaşmasını Engelleyebilir mi?

Normalde akut pankreatitin tedavisinde kullanılan nafamostat mesilat(marka:fusan) ilacının, yeni koronavirüsün(SARS-CoV-2) insan hücrelerine girişte bloke ederek bulaşmayı engelleyebileceği bulundu. Tokyo Üniversitesi’nde elde edilen son bulgular 18 Mart 2020’de duyuruldu.

Yeni yapılan araştırmaya göre Nafamostat virüsün zarf yapısının , konak hücre membranına tutunmasını engelleyerek , virüs enfeksiyonunu engelliyor. Geçenlerde Alman araştırma grubu tarafından tanımlanan camostat mezilatın(marka:Foypan) sadece onda bir konsantrasyonunda nafamostat verilmesiyle virüsün hücre membranına tutunmasını engelliyor. (Ref:1)

Hem Nafamostat, hem de Camostat Japonya’da pankreatit ve diğer hastalıkların tedavisinde geliştirilen ilaçlardır. Bu ilaçlar yıllardır Japonya’da reçete edilmekte ve yeterli klinik veriye sahiptir.

Tokyo Üniversitesi Nisan 2020’de bu iki ilacın COVID-19 tedavisi için klinik denemelerine başlayacak. Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü Asya Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Jun-ichiro Inoue ve Yrd. Doç. Dr. Mizuki Yamamoto, Nafamostat’ı COVID-19 ile savaşta güçlü bir aday olarak gösteriyor.   DSÖ COVID-19’u pandemi ilan etse de, halen etkili bir COVID-19 tedavisi bulunamadı. Bu nedenle ilacın acilen geliştirilmesi gerekiyor. “SARS-CoV-2 enfeksiyonu hızla tüm dünyaya yayılırken, bir ilacın yeni bir amaçla kullanılması, güvenirlik verilerine sahip ilaçlar arasından gerekli ilacı tespit etmek açısında çok değerli görünüyor,” diyor Prof. Dr. Inoue. SARS-CoV-2’nin Hücreye Tutunmasını Engelliyor SARS-CoV-2 gibi koronavirüsleri saran çift tabakalı bir lipid yapısı ve zar proteinleri mevcuttur. SARS-CoV-2 insan hücresine girerken, zarf yapısındaki S proteini hücre membranı reseptörü ACE-2’ye bağlanıyor(2*). S proteini,insan hücresi türevi proteolitik enzim ve  Furin tarafından, S1 ve S2 olan olmak üzere iki kısıma ayrılır. Sonrasında S1, ACE-2 reseptörüne bağlanır. Diğer fragman S2 ise TMPRSS2(insan hücresi yüzey serin proteazı) tarafından ayrılarak membrana kaynaşır. (3*) ACE2 ve TMPRSS2 , SARS-CoV-2 enfeksiyonu için spesifiktir. (Ref.1) Araştırma grubu 2016’da, Nafamostat’ın etkili bir şekilde MERS-CoV virüsünün, S proteininin membran füzyonu başlatmasını engellediğini göstermişti. Nafamostat’ın 10 ila 1000 nM konsantrasyon aralığında 293FThücre (insan böbrek hücresi) kullanılarak SARS-CoV-2’nin S proteiniyle başlatılan, membran kaynaşmasını baskıladığı tespit edildi.  Araştırmacılar yaptıkları deneylerde SARS-CoV ile MERS-CoV ‘la benzer dozda(1-10 nM aralığı) Nafamostat ile membran füzyonunun baskılanabileceğini gösterdi. Nafamostat tedavisinin damar içi yolla verilebileceği düşünülüyor.

Kaynak: https://www.ims.u-tokyo.ac.jp/imsut/en/about/press/page_00002.html

Referanslar: 1. Hoffmann et al. Cell 181, 1-10 (2020) 2. Yamamoto et al. Antimicrob Agents Chemother 60, 6532-6539 (2016)

/www.gercekbilim.com/japon-pankreatit-ilaci-nafamostat-koronavirus-bulasmasini-engelleyebilir/ .

görsel