Ana Sayfa Tıp&Sağlık Verem Yükselişte, Tedavisi Asla Yarım Bırakılmamalı

Verem Yükselişte, Tedavisi Asla Yarım Bırakılmamalı

Solunum Derneği TÜSAD, “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” dolayısıyla bir açıklama yaparak, tüberküloz (verem) hastalığının tüm dünyada ve Türkiye’de halen çok yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Ülkemizde verem tedavisi ve ilaçlarının tamamen ücretsiz olduğunu hatırlatan TÜSAD Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mediha Gönenç Ortaköylü, “Erken tanı ve eksiksiz tedavinin hastalığın bulaşıcılığının önlenmesinde önemi büyük” dedi.

Türkiye’de 1947’den bu yana düzenlenen “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında her yıl ocak ayında günümüzde halen yaygınlığını sürdüren verem hastalığıyla mücadele konusunda bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor. Bu özel hafta dolayısıyla verem hastalığının güncel durumuna dikkat çekmek isteyen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tüberküloz Çalışma Grubu, her yıl tüm dünyada 10 milyondan fazla insanın tüberküloz (verem) hastalığına yakalanmaya devam ettiğine ve Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 10 bin verem hastası bulunduğuna vurgu yaparak, ülkemizde verem tedavisinin ücretsiz olduğunu ve tedavide kullanılan ilaçların da verem savaş dispanserlerinden ücretsiz temin edildiğini hatırlattı.

Halen bir halk sağlığı sorunu

Veremin, ‘Mycobacterium tuberculosis’ isimli bir mikrobun oluşturduğu bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mediha Gönenç Ortaköylü, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılı Raporu’na göre verem, 2022 yılında tüm dünyada koronavirüs hastalığından (COVID-19) sonra tek bir bulaşıcı mikroba bağlı ölümlerde dünyada ikinci sırada. AIDS hastalığından iki kat daha fazla ölüme neden olan ve halen çok yaygın bir hastalık. Tüberküloz, görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle günümüzde de küresel mücadele gerektiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Öncelikle akciğerlerde olmak üzere vücudumuzdaki tüm organlarda hastalık yapabilen tüberküloz, tedavi edilmemesi halinde hastalanan organlarda ağır tahribat yapar ve bu organların çalışmasını bozarak ölüme neden olabilir.”

Eşyadan değil hastadan bulaşıyor

Tüberküloz mikrobunun kaynağının tedavi görmemiş, aktif akciğer veya gırtlak veremi olan hastalar olduğunu hatırlatan Ortaköylü, sanılanın aksine hastalığın çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi eşyalarla bulaşmadığını belirterek; “Verem hastası kişilerle uzun süre birlikte yaşayanlar hastalık açısından risk altında. Bu hastaların öksürmesi, hapşırması, konuşmasıyla çevreye ve havaya saçılan mikroplar sağlıklı kişiler tarafından solunursa hastalık bulaşır. Hastanın aynı evde yaşadığı kişiler veya yakın çalışma arkadaşları hastalıktan etkilenebilir” uyarısını yaptı.

Verem tedavisi tamamen ücretsiz

Ortaköylü, hastalığın ayırt edici belirtileri ve tedavi yöntemlerini ise şöyle özetledi: “Eğer bir kişide iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş yüksekliği, gece terlemesi, kilo kaybı şikayetlerinin biri veya birkaçı varsa ve verem hastası ile uzun süreli temas söz konusuyla mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına veya verem savaş dispanserine başvurulmalı. Akciğer grafisi ve balgam incelemesi yapılarak hastalığın tanısı rahatlıkla konulabiliyor. Tanı alıp tedavisi başlanan hastaların bulaştırıcılığı hızla azalıyor. Bu nedenle erken tanı konulması ve tedavinin başarıyla tamamlanması, hastanın iyileşmesini sağladığı gibi toplumda bulaşmayı da önlüyor. Tedavinin eksiksiz olması için tüm tedavi boyunca hastaların ilaçlarını doğrudan ya da video gözetimli tedavi yönteminin kullanılması önemli. Hatırlatmak isteriz ki, ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsiz.  Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak temin edilebiliyor.”