Ana Sayfa İlaç FDA’dan Hızlandırılmış Onay Alan Birçok Kanser İlacının Klinik Fayda Sağlamadığı Ortaya Çıktı

FDA’dan Hızlandırılmış Onay Alan Birçok Kanser İlacının Klinik Fayda Sağlamadığı Ortaya Çıktı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 2013 ile 2017 yılları arasında hızlandırılmış onay süreci aracılığıyla başlatılan kanser karşıtı tedavilerin yaklaşık yüzde 40’ının, beş yıldan uzun süren takip denemelerinde klinik fayda göstermediğini ortaya çıkardı.

1980’lerde ve 1990’ların başındaki HIV/AIDS salgınına yanıt olarak oluşturulan ABD FDA’nın hızlandırılmış onay programı, 1992’den bu yana, ciddi durumları tedavi eden ve karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları karşılayan ilaçların erken onaylanmasına olanak tanımaktadır.

Kanser denemelerinde, hastaların belirli bir tedaviyle daha uzun yaşadığının gösterilmesi ideal klinik son noktadır. Ancak denemelerde sıklıkla, ilerlemesiz hayatta kalmanın yerine geçen bir ölçüm kullanılıyor; bu, kişinin kanser daha da kötüye gitmeden önce ne kadar süre kanserle yaşadığını gösteriyor.

Clinical Benefit and Regulatory Outcomes of Cancer Drugs Receiving Accelerated Approval

Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi’ndeki klinisyen-araştırmacılar, FDA’nın son on yılda kanser ilaçlarının hızlandırılmış onaylarını analiz ederek, pahalı maliyetler nedeniyle geleneksel onaylardan daha düşük düzenleyici standartlar kullanması nedeniyle eleştirilen programın sonuçlarını daha önce inceleyen araştırmayı genişletti.

Faydası belirsiz ilaçlar

Epidemiyolog Ian Liu ve meslektaşları “Hızlandırılmış onay faydalı olsa da, bazı kanser ilaçları hastaların yaşamlarını uzatmak veya yaşam kalitelerini iyileştirmek konusunda fayda sağlayamıyor.”

2013 ile 2023 yılları arasında, FDA’nın hızlandırılmış onay yolu aracılığıyla 129 endikasyon veya kullanıma yayılmış 59 kanser ilacına geçici onay işareti verildi.

2013 ile 2017 yılları arasında onaylanan 46 ilaç endikasyonu arasında, 2023 ortası itibarıyla yedi ilaç için doğrulama denemelerinin sonuçları hâlâ tamamlanmayarak, 10 ilaç da geri çekildi.

Ancak araştırmacılar, yüzde 41’inin (o dönemde hızlandırılmış onay verilen 46 kanser ilacının 19’unun) hastaların ömrünü uzatmadığını ya da yaşam kalitesini iyileştirmediğini buldu.

Sonuçları henüz mevcut olmayan, devam eden yedi denemeyi de ekleyince bu rakam, onaylandıktan beş yıl sonra  sağlayamayan hızlı takip edilen kanser ilaçlarının yüzde 57’sine çıkıyor.

Takip denemelerinde etkisiz olduğu kanıtlanan hızlı izlenen ilaçlar, 2013’te yaklaşık 10 yıl iken 2017’de yalnızca 3,6 yılda, daha hızlı bir şekilde onay sürecinden çekildi.

Ancak ilaç şirketlerinin, zorunlu onay sonrası çalışmalarda ilaçların etkili olduğunu göstermesi daha uzun sürüyor; bu da, bu ilaçların, klinisyenlerin ve hastaların, ‘yedek’ vekil belirteçlerin gerçekten klinik faydayı yansıttığından emin olabilmesinden önce, yıllar boyunca mevcut olduğu anlamına geliyor.

Araştırmacılar, fayda sağlamaları halinde hızlı takip edilen ilaçlara geleneksel onay verilmesi için gereken sürenin çalışma süresi boyunca uzadığını buldu:

Çalışma süresi boyunca 1,6 yıldan 3,6 yıla çıktı

Bu, doğrulayıcı araştırmalardaki gecikmelerin, bazı ilaçların hastaların daha uzun veya daha iyi yaşamalarına yardımcı olduğu doğrulanmadan on yıldan fazla kullanılmasına yol açabileceğini gösteren diğer araştırmalarla paralellik gösteriyor.

2022’de yapılan bir araştırma, son on yılda denetlenen 300 klinik araştırmanın yarısından fazlasının verilerinin, kanser karşıtı ilaç onaylarını destekleyen denemelere rağmen erişilemez kaldığını ortaya çıkardı. Bu, araştırmacıların ve klinisyenlerin FDA’nın kararlarını dayandırdığı kanıtları inceleyemeyeceği anlamına geliyor.

Haziran 2022’de ABD hükümeti, araştırmacıların “gecikmiş” olduğunu söylediği hızlandırılmış onay yoluna yönelik yasal reformları kabul etti.

Bu değişiklikler, FDA’nın ilaç şirketlerinin hızlandırılmış onaylar vermeden önce en azından doğrulayıcı denemeler başlatmasını talep edebileceği ve çalışma ilerlemelerini yılda iki kez raporlaması gerektiği anlamına gelecek.