Ana Sayfa GETAT Vitamin Takviyeleri, 3 Yaygın Efsane!

Vitamin Takviyeleri, 3 Yaygın Efsane!

Vitamin takviye pazarı  hızla artıyor ve etraflarındaki tüm abartılı reklamlar nedeniyle bunların gerçekte ne olduğunu unutmak kolaydır: bedeni ve sağlığınızı güçlü bir şekilde etkileyebilen, ancak ilaçlar gibi düzenlenmeyen maddeler.

Katie Suleta, neden bu kadar çok insanın takviyelerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabileceğine inandığını düşünmek önemlidir. Pek çok neden olsa da takviyelerin nasıl pazarlandığı  inkar edilemez derecede önemli bir nedendir . Sektörü takip ettiğim yıllarda, besin takviyesi pazarlamasında üç hatalı varsayımın tekrar tekrar ortaya çıktığını gördüm.

1. Doğa yanılgısına başvuru

Doğaya başvurma yanılgısı, bir   şeyin “doğal” olması nedeniyle iyi olması gerektiğini varsaydığınızda ortaya çıkar. Takviyelerin pazarlanmasında doğal kelimesi çokça kullanılıyor. Sağlık bağlamında doğal ilaçları, ilaçları, önleme tekniklerini vb. istemek çoğu zaman doğru geliyor.

Örneğin “C vitamini” dersem aklınıza hemen ne gelir? Muhtemelen genel olarak portakal veya narenciye ve gribin önlenmesi. Peki “grip aşısı” dersem hemen aklıma ne geliyor? Muhtemelen doktor muayenehaneleri, biraz ağrı kesici ve ilaç firmaları. Bunlardan birinin   grip enfeksiyonlarını önlediği ve hastalığın şiddetini azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır . Diğeri ise   aynı şeyleri yapıyormuş gibi  pazarlanıyor ancak  bunu destekleyecek hiçbir klinik kanıt yok ;

5 Tips: Natural Products for the Flu and Colds: What Does the Science Say?

Takviye endüstrisi, doğa yanılgısına itirazı çağrıştıran, “doğa” kelimesini içeren marka isimleriyle doludur. Ayrıca, müşterileri “yapay” ürünlerden vazgeçip “saf” ve “doğal beslenme”ye teşvik eden web sitelerine ve reklamlara bakın. Diğer ürünleri tanımlamak için yapay, belirli bir besin takviyesini tanımlamak için doğal kelimesini kullanmak, o ürünün rakiplerinden üstün olacağını ve sağlıklı olması için ona ihtiyacınız olduğunu hissetmenizi amaçlamaktadır.

Açık olmak gerekirse, “doğal”, “daha iyi” anlamına gelmez, ancak pazarlamanın düşünmenizi istediği şey budur.

2. İyi bir şeyin fazlasının her zaman daha iyi olduğu inancı

Doğaya başvurma yanılgısını destekleyen başka bir varsayım daha var: Eğer bir şey doğalsa, iyi olmalı ve daha fazlası her zaman daha iyi olmalıdır. Biraz C vitamini bizim için iyiyse, çoğu da harika olmalı!

Gerçek şu ki vücudumuz tükettiğimiz vitamin ve minerallerin seviyelerini sıkı bir şekilde düzenliyor. Bir eksikliğiniz yoksa, belirli bir vitamin veya minerali takviye yoluyla daha fazla tüketmek, mutlaka  sağlık açısından fayda sağlamayacaktır . Bu nedenle takviye şüphecileri bazen “Sadece pahalı çiş için para ödüyorsunuz” derler; çünkü vücudunuz fazlalığı dışarı atar.

Daha fazlası daha iyidir mitinin bir örneği için temel olarak herhangi bir  C vitamini takviyesine bakın . Ambalaj genellikle 750 veya 1000 miligrama ulaşabilen dozajları belirgin bir şekilde gösterir. Ancak yetişkinlerin  günde yalnızca 75 ila 120 miligram C vitaminine ihtiyacı vardır . Benzer şekilde,  5.000 IU’luk dozajlarda veya uluslararası birimlerde bulunabilen D vitamini takviyelerine bakın  ; bu, genellikle ambalaj üzerinde de belirgin bir şekilde gösterilen bir gerçektir. Ancak  yetişkinlerin günde 4.000 IU’dan fazla almaması gerekir . Yine ihtiyacımız olanı aşmak kolaydır.

3. Eylem önyargısı

Son olarak besin takviyesi endüstrisi, bir şeyler yapmanın hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğu fikrinden faydalanmayı seviyor. Bu  eylem yanlılığıdır . Harekete geçmek, insanların bir durum üzerinde daha fazla kontrole sahip olduklarını hissetmelerini sağlar ve bu özellikle sağlık söz konusu olduğunda çok güçlüdür. “Ekstra C vitaminine ihtiyacım olmasa bile emin olmak için alırım. Ne zararı var?” diye düşünebilirler.

Son bölümdeki örnekler, takviyelerin genellikle belirli bir vitamin veya mineralin önerilen günlük alımının birçok katını içerdiğini göstermektedir. Bu, bu belirli maddelerden bu kadar fazlasını almanın güvenli olduğunu varsayar.

Çok fazla iyi şeye sahip olmak mümkündür. Çok fazla C vitamini ishale, mide bulantısına, mide kramplarına ve daha fazlasına yol açabilir  . Çok fazla D vitamini bulantı, kusma ve böbrek taşları gibi durumlara yol açabilir  . Takviyeler ayrıca reçeteli ilaçlarla da etkileşime girebilir. Örneğin, St. John’s wort , doğum kontrol hapları, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, statinler ve kemoterapi ile  bunların etkilerini şiddetlendirerek veya körelterek etkileşime girmesiyle ünlüdür  . Takviyeler söz konusu olduğunda, onları almak, hiç almamaktan daha iyi değildir.

Bu pazarlama mesajlarına dikkat edin; bunlar mutlaka doğru veya sağlığınız için iyi olmayabilir. Ve herhangi bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşun.

A natural deception: 3 marketing myths the supplement industry wants you to swallow