Ana Sayfa Tıp&Sağlık Prostat Kanserinde Çığır Açan Gelişme: İdrar Testi Gereksiz Biyopsileri Önlüyor

Prostat Kanserinde Çığır Açan Gelişme: İdrar Testi Gereksiz Biyopsileri Önlüyor

Yeni yapılan bir araştırma, 18 geni analiz eden yeni bir idrar testi olan MyProstateScore 2.0’ın, önemli prostat kanserlerini tespit etmede PSA’yı geride bıraktığını ve gereksiz biyopsileri yüzde 42’ye kadar azaltabildiğini ortaya koyuyor.

JAMA Onkoloji dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, prostat kanseriyle ilişkili 18 geni ölçen yeni bir idrar testi, klinik açıdan önemli kanserlerin tespitinde PSA ve diğer mevcut biyobelirteç testlerinden daha yüksek doğruluk sağlıyor.

Araştırmacılar, idrar testi MyProstateScore 2.0’ın (MPS2) gereksiz prostat biyopsilerini anlamlı derecede azalttığı ve aynı zamanda endişe verici prostat kanserlerinin son derece doğru tespitini sağladığı kaydettiler.

Ekip, PSA seviyesi yüksek olan yaklaşık 800 hastada yeni testin, prostat kanseri doğru olarak tespit etti. Araştırmacılar “bu, hastaların MR ve prostat biyopsisi gibi daha külfetli ve invaziv testlerden kaçınmasına ve hiçbir şeyi kaçırmadığımıza dair büyük bir güven duymalarına olanak tanıyor,”

Development and Validation of an 18-Gene Urine Test for High-Grade Prostate Cancer

Bazı düşük dereceli prostat kanserleri tedavi gerektirmediğinden ve aktif gözetim adı verilen bir yaklaşımla güvenli bir şekilde izlenebildiğinden, MPS2 testi, erken teşhis ve tedavi gerektiren yüksek dereceli, “klinik açıdan önemli” kanserleri daha spesifik olarak tespit etmek için geliştirildi.

Ekip, önemli kanserlerin varlığında daha sık tespit edilen yeni genleri belirlemek amacıyla ABD genelindeki prostat tümörlerini analiz etti.

En bilgilendirici 18 gen MPS2 testinde birleştirildi ve bu test daha sonra Ulusal Kanser Enstitüsü’nün yüksek PSA düzeyine sahip erkekler üzerinde yaptığı bir çalışmada test edildi.

Benzersiz bir şekilde, ekip yeni testi orijinal iki gen MPS testi de dahil olmak üzere diğer prostat kanseri testleriyle karşılaştırabildiler.

Çalışma Sonuçları ve Karşılaştırma

Çalışmaya ortalama yaşı 62 ve ortalama PSA düzeyi 5,6 olan 743 erkek katıldı. Mevcut biyobelirteç testleri, gereksiz biyopsilerin (yani negatif olan veya tedavi gerektirmeyen düşük dereceli kanserlerin bulunduğu biyopsiler) yüzde 15 ila yüzde 30’unu önleyebilirken, MPS2 kullanımı, herhangi bir ek ek ayrıntıyı kaçırmadan gereksiz biyopsilerin yüzde35 ila yüzde 42’sini önleyebilirdi.

İyileşme daha önce negatif biyopsi öyküsü olan erkeklerde daha da belirgindi; MPS2 kullanımıyla gereksiz biyopsi oranı mevcut testlerde  yüzde 9 ila yüzde 21’e kıyasla yüzde 46’dan yüzde 51’e düştü.

Multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (mpMRI), kullanılan başka bir ikinci basamak testtir, ancak klinik olarak anlamlı prostat kanserinin tespitini geliştirebilirken, sonuçların yorumlanması subjektif olabilir ve önemli ölçüde farklılık gösterebilir.