Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sık Deniz Ürünleri Tüketenlerin “Sonsuza Kadar Kimyasallara” Maruz Kalma Riski Daha Yüksek...

Sık Deniz Ürünleri Tüketenlerin “Sonsuza Kadar Kimyasallara” Maruz Kalma Riski Daha Yüksek Olabilir

Bilim insanları, PFAS olarak adlandırılan ve suda ve havada yaygın olan zehirli kimyasalların deniz ürünlerinde de olabileceği konusunda uyarıyor.

Araştırmacılar, harika bir yağsız protein ve omega yağ asitleri kaynağı olan deniz ürünlerini tüketiminde aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde tüketilmesi önerildi.

PFAS exposure from high seafood diets may be underestimated Study stresses the need to set safety standards for ‘forever chemicals’ in seafood

ABD/deki Dartmouth Geisel Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, New Hampshire’daki yeme alışkanlıklarına ilişkin eyalet çapında bir araştırmayı kullandı ve bunu taze deniz ürünlerindeki PFAS konsantrasyonlarının analiziyle eşleştirdi.

Araştırmacılar, popüler deniz ürünleri türlerinde 26 farklı PFAS seviyesini araştırdı.

Karides ve ıstakoz, et gramı başına sırasıyla 1,74 ve 3,30 nanogram ile en yüksek seviyede yer aldı. Test edilen diğer balık ve deniz ürünleri genellikle gram başına bir nanogramdan daha az ölçülmüştür.

Araştırmacılar deniz yaşamının PFAS kimyasallarına nasıl maruz kaldığından tam olarak emin olmasalar da, deniz tabanında beslenen ıstakoz ve karides gibi hayvanların daha küçük olduğundan ve kıyıya daha yakın yaşayan hayvanların, daha büyük balıklara göre daha duyarlı olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Ankete katılan kişilerin yüzde 95’inden fazlası geçen yıl içinde deniz ürünleri yediğini söylerken, üçte ikisinden fazlası geçen hafta içinde balık veya kabuklu deniz ürünleri yediğini söyledi.

Geçtiğimiz ay deniz ürünleri yediğini söyleyen yetişkinlerin yüzde 70’inden fazlası karides, mezgit balığı ve somon balığı tüketti. Çocuklar arasında da karides tüketimi yaygındı.

Araştırmacılar, cıva gibi kirletici maddeler söz konusu olduğunda güvenli deniz ürünleri tüketimine yönelik yönergeler olmasına rağmen, PFAS için buna benzer bir şeyin mevcut olmadığını belirtti.

PFAS, diğer endişelerin yanı sıra kanser, fetal anormallikler, yüksek kolesterol ve karaciğer enzimlerindeki değişikliklerle ilişkilidir.

CDC’ye göre bilim insanları hâlâ PFAS’a maruz kalmanın uzun vadeli sağlık etkilerini araştırıyor.