Ana Sayfa Tıp&Sağlık Derin Uykunun Yüzde 1’ini Kaybetmenin Demans Riskini Yüzde 27 Artırdığı Ortaya Çıktı

Derin Uykunun Yüzde 1’ini Kaybetmenin Demans Riskini Yüzde 27 Artırdığı Ortaya Çıktı

Yeni bir çalışma, 60 yaşın üzerindeki kişilerde derin uykuda yılda yüzde 1 kadar az bir azalmanın, demans riskinin yüzde 27 oranında artmasına eşit olduğu bulundu.  Bulgular, derin uykuyu arttırmanın veya sürdürmenin, hastalığı uzak tutmanın bir yolu olabileceğini düşündürüyor.

Genellikle derin uyku olarak adlandırılan yavaş dalga uykusu 70 ila 90 dakika sürer ve gecenin ilk saatlerinde ortaya çıkar. Derin uyku, dinlenmiş bir şekilde uyanmanızı sağlayan uyku türü olmasının yanı sıra, vücut kas, kemik ve dokularını onarır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Monash Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları, derin uykudaki azalmanın 60 yaş üstü kişilerde demans riskiyle ilişkili olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, 1995-1998 ve 1998-2001 yılları arasında iki gecelik uyku çalışması gerçekleştiren 346 katılımcıyı işe aldı. Katılımcıların ortalama yaşı 69’du ve yaklaşık yarısı (yüzde 52) kadındı.

Araştırmacılar, iki uyku çalışması arasında ortalama olarak uyku miktarının azaldığını buldu; bu da yaşlanmanın derin uyku kaybıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

17 yılı aşkın takipte 52 demans vakası görüldü. Yaş, cinsiyet, genetik faktörler, sigara içme durumu, uyku kullanımı, anti-anksiyete ve antidepresan ilaçlara göre ayarlama yapıldığında, derin uykudaki her yıl yüzdelik azalma demans riskinde yüzde 27’lik bir artışla ilişkilendirildi.

Araştırmacılar ayrıca Alzheimer hastalığı genetik riskinin (APOE e4 aleli) varlığında yaşlanmayla birlikte derin uyku kaybının hızlandığını, ancak beyin hacmindeki değişikliklerin böyle olmadığını buldu.