Ana Sayfa Sosyal Tıp Bilim İnsanları, Aşırı YouTube’un Yalnızlık ve Akıl Sağlığı Üzerindeki Şaşırtıcı Etkilerini Ortaya...

Bilim İnsanları, Aşırı YouTube’un Yalnızlık ve Akıl Sağlığı Üzerindeki Şaşırtıcı Etkilerini Ortaya Çıkardı

Avustralya İntihar Araştırma ve Önleme Enstitüsü (AISRAP) tarafından yürütülen bir araştırmada, düzenli YouTube kullanıcılarının artan düzeyde yalnızlık, kaygı ve depresyon yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu kaydedildi.

Dr. Luke Balcombe ve Griffith Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Okulu ve AISRAP’tan Emeritus Profesör Diego De Leo tarafından yürütülen araştırmada, Dünyanın en popüler akış platformunun bireylerin ruh sağlığı üzerindeki hem yararlı hem de zararlı etkilerini kapsamlı bir şekilde incelendi.

En olumsuz etkilenen bireylerin 29 yaşın altındakiler ve düzenli olarak diğer insanların hayatlarıyla ilgili içerikleri izleyenler olduğu bulundu.

Araştırmacılar, gelişim yıllarında yüz yüze etkileşimlere girmediklerinde sorunların daha kötüleştigini, yalnızlıkla mücadele etmek ve pozitif ruh sağlığını desteklemek için YouTube’daki zamanlarını sınırlamalarını ve diğer sosyal etkileşim biçimlerini aramalarını önerdiler.

Çalışmada, günde iki saatten fazla YouTube kullanımını yüksek frekanslı, günde beş saatten fazla kullananımı  ise doymuş kullanım olarak sınıflandırıldı.

Ssakıcalı içerikleri “zarar verme konularını içeriyor” olarak işaretlenmesi belirtilen çalışmada “ YouTube bir uyarı verir ve kullanıcıya videoyu oynatmak isteyip istemediğini sorar” denildi.

Dr. Luke Balcombe, “Yüksek sıklıkta kullanıma giren savunmasız çocuklar ve ergenler söz konusu olduğunda, yapay zeka yoluyla izleme ve müdahale yapılabilir. YouTube, akıl sağlığı amaçlarıyla, özellikle bilgi aramak veya paylaşmak için giderek daha fazla kullanılıyor ve birçok dijital akıl sağlığı yaklaşımı, farklı başarı düzeylerinde deneniyor, ancak şu anda mevcut olan 10.000’den fazla akıl sağlığı uygulamasıyla hangilerinin kullanılacağını bilmek gerçekten çok zor olabilir.