Ana Sayfa Tıp&Sağlık Aralıklı Orucun Kardiyovasküler Hastalıktan Ölüme Riskinin Yüzde 91 Daha Yüksek Olduğu Bulundu

Aralıklı Orucun Kardiyovasküler Hastalıktan Ölüme Riskinin Yüzde 91 Daha Yüksek Olduğu Bulundu

ABD de 20 binden fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, zaman kısıtlamalı bir beslenme planı olan günde 8 saatten daha az bir süre ile yemek yiyen kişilerin, günde 12-16 saat boyunca yemek yiyen kişilere kıyasla kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu bulundu.

Popular Dietary Patterns: Alignment With American Heart Association 2021 Dietary Guidance: A Scientific Statement From the American Heart Association

Amerikan Kalp Derneği’nin Epidemiyoloji ve Önleme│Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik Bilimsel Oturumları 2024, 18-21 Mart, Chicago’da sunulan ön araştırmaya göre. Toplantıda nüfusa dayalı sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili en son bilim ve yaşam tarzına ilişkin sonuçlar sunulmaktadır.

Bir tür aralıklı oruç olan zaman kısıtlamalı yeme, yemek yeme saatlerinin her gün belirli sayıda saatle sınırlandırılmasını içerir; bu, 24 saat içinde 4 ila 12 saatlik bir zaman penceresi arasında değişebilir.

Araştırmacılar, zaman kısıtlamalı beslenme diyeti uygulayan birçok kişinin 16:8 beslenme programını takip ettiğini, bu programda tüm yiyeceklerini 8 saatlik bir aralıkta yediklerini ve geri kalan 16 saat boyunca her gün oruç tuttuklarını belirtti. Önceki araştırmalar, zaman kısıtlamalı beslenmenin kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol düzeyleri gibi çeşitli kardiyometabolik sağlık önlemlerini iyileştirdiğini ortaya çıkarmıştı.

Bu çalışmada araştırmacılar, 8 saatlik süre kısıtlamalı bir beslenme planını takip etmenin uzun vadeli sağlık üzerindeki potansiyel etkisini araştırdı.Yıllık 2003-2018 Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’ndeki (NHANES) katılımcılara yönelik beslenme kalıpları hakkındaki bilgileri, ABD’de 2003’ten Aralık 2019’a kadar ölen insanlarla ilgili Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan verilerle karşılaştırarak incelediler.

Yapılan incelemelerde, tüm yiyeceklerini günde 8 saatten daha az bir süre boyunca yeme alışkanlığını izleyen kişilerde kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riski yüzde 91 daha yüksekti.

Kalp hastalığı veya kanserle yaşayan kişilerde kardiyovasküler ölüm riskinin arttığı da görüldü.

Mevcut kardiyovasküler hastalığı olan kişiler arasında, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu görüldü. Zaman kısıtlamalı yemek yeme, herhangi bir nedene bağlı genel ölüm riskini azaltmadı.

Günde 16 saatten fazla yemek yeme süresi, kanserli kişilerde kanserden ölüm riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirildi.

Araştırmaya katılan kişiler  ortalama 8 yıl ve maksimum 17 yıl boyunca takip edildi.