Ana Sayfa Manşet “Amacımız, meslek odası haline gelerek meslektaşlarımıza değer katmak istiyoruz”

“Amacımız, meslek odası haline gelerek meslektaşlarımıza değer katmak istiyoruz”

W- MUDAD Başkanı Sn.Atay Dumlu ile özel günleri olan “14 Nisan Dünya Tıbbi Mümessiller Günü” özelinde sohbet edeceğiz,

Atay Bey  “14 Nisan Mümessiller Günü”  hikayesini alabilir miyiz?

A.D.-Sanki “14” rakamı mesleğimizin ve derneğimizin rakamı gibi oldu. Yıl 2014, kurucu üye sayısı 14 ve nisan ayının 14.günü meslek günümüz olarak kutlamaya başladık.

W- Bu güne özel faaliyet ve programınızdan bahseder misiniz?

A.D.- Tüm temsilciliklerimizde bölgesel toplantılar ve kutlama programları planlandı. Temsilcilik gruplarımızda ve sosyal medya platformlarında kutlama mesajları paylaşılmakta. Her geçen yıl sayımız ve kutlama programlarımız oldukça artmaktadır. Aynı zamanda paydaşlarımız tarafından da kutlama mesajları almaktayız. Özellikle çalıştığımız firmalar tarafından firmaya özel afişler hazırlamaktalar ve bunları meslektaşlarımıza ulaştırmaktalar. Pek çok illerimizde eğlenceli programlar hazırlandı.

Yine özel programlarımızdan Anıtkabir‘de devlet töreni ile meslektaşlarımızla Aramızı ziyaret edeceğiz. Temsilciliklerimiz tarafından organizasyonlar düzenlenerek arkadaşlarımızla 20 Nisan da Ankara’da buluşacağız.

W- Üye birlikteliğiniz sayınız ve şubeleşmeniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

A.D.- 1700 üye sayısına ulaştık. Geçen sene bu rakam 900 civarında iken ikiye katlamayı başardık. 50 ilde temsilciliklerimiz yönetimleri ile yeniden organize edildi. Saha sorumluluğu ve organizasyonlarla, panel ve toplantılarla illerde olmaya çalışıyoruz.

W- MUDAD olarak 2019 yılı öncelikleriniz ve planlarınız nelerdir?

A.D.- Meslek tanımı ve kabulü için komiteler kurarak çalışmalar başlattık. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ve mesleki işleyişin sorumlusu olan TİTCK ile projelerde yer almak. ÜTT yeterlilik belgesini aktif ve verimli bir yapıda takibini yaparak üye ve meslektaşlarımıza önderlik etmek. Yeterlilik belgesi almak için hazırlanan programlarda sorumlu olan üniversitelerde ilişkileri güçlendirmek ve bu kurumların  komisyonlarımızla iletişimde devamlılığını sağlamak. 2019 yılından sonra Lise mezunu olan meslektaşlarımız eğitim programlarına alınamıyor. Süreci uzatmak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. İlaç firmaları İK ile temasa geçerek desteklerini almak istiyoruz.

W- Meslek olarak tanınma da aldığınız yol ve diğer özlük haklarınız hakkında mücadelerinizden bilgiler paylaşır mısınız?

A.D.- Meslek tanımındaki farklı ünvanları ve algıları değiştirmek ve tek bir tanımla ile tüm paydaşlar tarafından ortak unvanda yani “ÜRÜN TANITIM TEMSİLCİSİ” bilinilirliğini sağlamak istiyoruz. Bu tanım resmi gazetede yönetmelik ile yayınlanmıştır.
-Bakanlıklarca ve firmalarca bu unvan altında mesleğimizi yapmak istiyoruz.
-Yine yönetmelikte yer almasına rağmen hala mesleğimizi uygulamada kısıtlamalar ve yasaklara maruz kalıyoruz.
İlgili kurum ile bu sorunlarımızı gidermeye çalışacağız.

Amacımız meslek odası haline gelerek meslektaşlarımıza değer katmak istiyoruz. Bizim tek çatı altında buluşmamızı ve sorunlarımızı hızla çözme yolları açacağını düşünüyoruz. Ayrıca hukuksal sorunlar ve sorumlulukları çözmek için HUKUK departmanımız geliştiriyoruz.

W- TİTCK Başkanı Sn Dr. Hakkı Gürsöz Bey ile görüşmeniz ve bu görüşmenizin önemini ve de görüşmeye ait kısa notlarınızı alabilir miyiz?

A.D.- TİTCK Bizim ve mesleğimizin yol haritasında  çok önemli yer tutan bir kurum. Çünkü mesleğimizin tüm resmi kurumlar da tanınması ve meslek olarak bilinmesi için bize yol gösteren , yardımcı olan , Meslek Yeterlilik Kurumuna yapacağımız başvuruya destek olan paydaşlarımızın ve de mesleki olarak esas muhatabımız .Sn. Başkan; Dr. Hakkı Gürsöz mesleğimizi ve mesleğimizin tüm sorunlarını yakından takip eden çözüm süreçlerinde önemli derecede rol oynayan çok değerli bir Bürokrat . Son derece çözüm odaklı Mümessil Dayanışma Derneği – MUDAD ın mesleğe değer katması için bizimle birlikte çözüm üretmek adına her türlü iş birliğine gireceğini belirtip çeşitli konularda da bizleri harekete geçirten bir görüşmeydi . Bizi son derece samimi ve içten karşılayıp çok sıcak ve sonuç odaklı  bir görüşme oldu .

Mesleki ve meslek için çeşitli taleplerimiz oldu bunlar ;
1- Sektördeki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi için öncelik muhatap ve bilgi akışının MÜDAD tarafından yapılması .

2-  1 Ocak 2019 da yürürlüğe giren kanunla çeşitli nedenlerden ÜTT sertifikası alamayan Lise ve alt mezuniyeti bulunan yaklaşık 2000  meslektaşımızın son bir kez ilgili yasaya geçici ve süreli bir madde eklenerek bu mağduriyetin giderilmesi yönünde çalışmalar

3- Meslek olarak tüm resmi kurumlar da tanınmamız adına Meslek Yeterlilik Kurumuna başvurumuza destek olmalarını hatta bizle birlikte bu konuyu takip edip birlikte bir komisyon kurarak ortak komisyonun çalışmayı sağlamasını

4- Yönetmelik gereği Kamu Hastaneleri her türlü mağduriyetler de göz önüne alınıp mesleğimizin icra edilebilmesi için “ makul zaman “ olması gerekiyor . Fakat bu “ makul zaman “ genelde maalesef hastane yöneticileri tarafından yasaya aykırı olarak mesai saatleri dışını olarak algılanıyor . Bu konuyu daha bilinçli ve anlaşılır hale getirmek için yasal düzenleme ile bir standart oluşturulmasını talep ettik .

W- İlaç sektörü işveren tarafının derneğinize bakışı nasıldır? Gerçekleşen işbirlikleriniz var mıdır?

A.D.- Başlarda bu konuda çok önemli sorunlar yaşandı. Ancak yaptığımız mücadelenin işverenlerimize karşı olmak yerine birlikte olarak paydaşlarımızca birbirimize ne kadar değer kattığını yaşadık. Bir çok firma yöneticileri tarafından kendi firmalarında yer alan meslektaşlarımıza pozitif yönde destekler olmuştur. Dernek üyelerimiz içerisinde yöneticilerimizin sayısı giderek artmaktadır. Derneğimiz çatısı altında buluşmamız mesleki ve sosyal dayanışmamızı güçlendirmiştir.

W- Spekülatif döviz dalgalanmaları maalesef sizleri olumsuz etkiledi, tablo hakkında bilgi alabilir miyiz ve mağduriyetler giderilebiliyor mu?

A.D.- Maalesef bu dalgalanmanın etkisini yerli ve yabancı sermayeli tüm firmaları olumsuz etkiledi. Bunun yankısı firma içerisinde küçülmeler olarak gruplar kapatılmakta. İşten çıkarılan meslektaşlarımızın sayısı giderek artmaktadır. Hala bu etki devam ediyor.

W- Sektörün asli unsurları olan sizleri nasıl bir gelecek bekliyor?

A.D.- Kişisel olarak gelecekten her zaman umutluyum . Yenilikler her daim ilerleme yolunda ki engelleri kaldırmak için güzel bir başlangıçtır . Eğer sektörel bazda yanlış planlamalar yapılmazsa yada bu planlamalar gerçekçi olursa eminim ki tüm sektörel sorunları aşmış ve ileriye dönük kendi dinamiğini oluşturacak bir sektör haline geliriz .

Son olarak öncelikle sizlere ve meslektaşlarımıza teşekkür ederim.

       14 Nisan Dünya Tıbbi Mümesssiller günleri
tüm meslektaşlarımızın kutlu olsun

Bu dünyada ilk defa MÜDAD tarafından kutlanmasına neden olan bir mesleki günü kutlamak ve Başkanı olduğum kurumla anılması bizim için büyük bir gurur kaynağı .

Meslektaşlarımdan ve Derneğimizin üyelerinden özellikle ricam  ;

Unutulmamasını isterim ki ; Birinin hayatına , mutluluğuna , ruhuna , eline , yüzüne , omuzuna , yüreğine bazen söz bazen göz … çoğu zaman kalbinizle minicik de olsa tüm samimi hislerinizle dokunun . Dokunun ki iz bırakın , dokunun ki bıraktığınız izle izlesinler , izinizden gelsinler .

W- Başkanım değerli görüşleriniz paylaştığınız için çok teşekkür ederiz

Özgür ruhlu olanların tercih edeceği bir meslek

Bizler firmaların gider değil gelir kaynağıyız!

Unvanımız dağları aştı ama meslek olarak tanınmıyoruz…

Resmi adımız “Ürün Tanıtım Temsilcisi”, yerleşik adımız “Tıbbi Mümessil”