Ana Sayfa Görüşler “14 Nisan Tıbbi Mümessil Günü”

“14 Nisan Tıbbi Mümessil Günü”

W- MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Gökhan Çelik ile “14 Nisan Tıbbi Mümessiller Günü” özelinde söyleşi;

G.Ç.- Öncelikle bana ve derneğimize bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkürler. Umarım güzel bir söyleşi olur.

 

W- Sayın Başkan ilaç sektörünün stratejik paydaşı MUDAD geldiği konumu paylaşır mısınız?

G.Ç.- MÜDAD şuan 6000 i aşkın üyesi ile ilaç sektöründe her sene büyümeye devam ediyor. Ancak son bir senedir çalışma yoğunluğundan MÜDAD olarak çok aktif olamadık. 6. Dönem Yönetim Kurulu olarak çok güzel plan ve projelere imza atacağımızı düşünüyorum. Bunu  önümüzde ki aylarda çok net yansıtacağız.

W- “14 Nisan Tıbbi Mümessil Günü”nün anlamını açar mısınız?

G.Ç.- Aslında bu soru bizleri mutlu eden önemsendiğimizin bir parçası olarak düşünüyorum. MÜDAD için ise büyük bir gurur 14 Nisan artık her firma ve sağlık sektörü için kabul görmüş ve güzel mesajlar ile kutlanılan bir gün olarak yaşamaya devam ediyor.

W- Tıbbi mümessil sağlığa nasıl katkı vermektedir?

G.Ç.- Aslında bu bizlerin görünmeyen yüzü, en çok da farkına varılmadığına üzülüyoruz. Bizler İlaç Mümessilleri olarak her gün insan sağlığına destek olmak için güncellenen medikal bilgilerimizi paydaşlarımıza aktararak hasta sağlığına destek olmaya çalışıyoruz.

W- İlaç firmalarındaki yeriniz ve firmaların sürdürülebilirlikleri adına yerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

G.Ç.-  Aslında son yıllarda sektörde yerimizi kanıtladığımızı düşünüyorum; bunu en güzel örneği Covid zamanı aşı talebimizin olumlu sonuçlanması, bir çok doğal afette tüm meslektaşlarımızla birlikte maddi manevi destekler vermemizin bir sonucu olarak görüyorum. Bundan sonraki süreçte artık bizler 6. Dönem yönetim Kurulu olarak sahada olacağız hem kamu kurumlarına hem de ilaç firmalarına  ziyaretler ile MÜDAD ı anlatarak ortak noktalarda beraber güç birliği teklifimizi ileteceğiz.

W- Tıbbi mümessil ya da resmi adınız ile Ürün Tanıtım Temsilcisi sayısında yıllar içinde nasıl bir değişim olmuştur?

G.Ç.- Sektör  oldukça küçüldü son 10 yılda bile şu an ki sayımızın iki katıydık. Yaşanan Ekonomik gelişmeler bunların tetiklenmesinde  etkili oldu.

W- Rakamlardan ne anlam çıkarmalıyız?

G.Ç.- Analiz – araştırma ve sonucunda bir strateji oluşumu ve o stratejiyi izleme olarak tanımlayabiliriz.

W- Sakıncası yoksa bir ÜTT personelinin ortalama gelir düzeyi nedir?
Ekonomik olarak geliri nasıl yorumluyorsunuz?

G.Ç.- Son yıllarda bu makas oldukça farklılaştı bazen ben bile duyduğumda inanamıyorum. Şu an şirketler  arasında farklılıklar var Özellikle Pandemi ve sonrasında ki ekonomik süreç bu farka büyük etken oldu. Son yıllarda ki ekonomik durumlardan kaynaklı sahanın maaşlarının enflasyona göre eridiğini görüyoruz.

W- Konvansiyonel ilaç tanıtımı yerini dijital ortama bırakması ÜTT’den vazgeçilmesi mümkün mü?

G.Ç.- Biz bu soruları pandemi döneminden itibaren her dönem paydaşlarımıza soruyoruz ancak aldığımız cevap hep aynı; ‘’biz sizi yüz yüze görmesek medikal bilgilerin bizlere aktarılmaması bizim tercihlerimizi ve düşüncelerimizi değiştirir.’’ Bu yüzden özellikle akdeniz iklimi olan ve iletişim oranı yüksek olan ülkemizde ÜTT den vazgeçilmesinin  kısa vadede olacağını düşünmüyorum.

W- Ülkemizdeki ilaç tanımını dünya ile kıyasladığımızda farklılıklar var mıdır?

G.Ç.- MÜDAD aslında bunun için var ve isteği amacı bu yönde; dünyada bu iş bir meslek tanımı ayrıca çok saygınlık duyulan bir ortamda yapılıyor, bizlerin ise daha tam olarak bir meslek tanımımız bile yokken çalışma şartlarımızda geçen senelere göre daha iyi olsa da istediğimiz saygınlığı göremiyoruz.

W-MÜDAD olarak üyelerinize ne gibi hizmetler sunmaktasınız?
Hukuki destek alanda öne çıkan konular nelerdir?

G.Ç.- MÜDAD olarak biz her bir meslektaşımızın en ufak bir sorun yaşamadan çalışma hayatına devam etmesini temenni ediyoruz. Süreç içerisinde hem manevi hem de maddi destek konusunda artık daha güçlüyüz. Hukuk konusunda ise hukuk departmanımıza gelen talep ve görüşleri inceleyip en hızlı şekilde cevaplanmasını sağlıyoruz. Meslektaşımız bizden destek istediği sürece hepsine olumlu cevap vermeye çalışıyoruz.

W- MÜDAD App Mobil Uygulamanızı hayata geçirdiniz mi, uygulamadan bahseder misiniz?

G.Ç.- MÜDAD App evet o bizim yeni ve özel dünyamız. Üyelerimiz ile iletişim kaynağımız ayrıca üyelerimize özel indirim markaları, üyelerimizin iletişimini artıran bir Pazar yeri, derneğimiz ile ilgili bilgiler ve bir çok alanı olan ve aktif olarak kullanılan güzel bir platform.

W- Başka projelerinizde var mıdır?

G.Ç.- 6. Dönem Yönetim kurulu olarak artık paydaşlarımız, hem kamu kurumları ile hem de firmalar ile daha sık iletişim sağlayarak MÜDAD ın büyümesine ve kurumsallaşmasına destek talebinde bulunacağız.

W- Proje çalışmalarınıza ilaç firmalarının desteği olmakta mıdır?

G.Ç.- Bu yıla kadar aslında ortak yapılan bir projemiz yok, işte bu dönem biz bunu hayata geçirmek istiyoruz umarım bu planımız olumlu karşılık bulur ve ortak güzel projelere imza atarız.

W- Kişisel gelişim adına ilaç firmaları çalışanlarına eğitimler düzenlemekte, bu konun önemi anlamada ve eğitimlerin kapsamı konusunda değerlendirmenizi alabilir miyiz?

G.Ç.- Evet bu konuda her zaman bizim gündemimizde oldu ancak bu her firma için geçerli değil, bizde bu alanda bir çok eğitim kurumu ile iletişime geçip üyelerimize bu konuda destek sağlamak istiyoruz. Umarım bu süreci de en kısa sürede hayata geçiririz.

W- Çalışanların firma aidiyetinde etkili olan başlıkları sizin önem sıranıza göre alabilir miyiz?

G.Ç.- Bu soru çok göreceli ama soruyu yanıtlayan ben olduğum ve sahanın aşağı yukarı düşüncelerini bildiğim için sıralama yapmaya çalışayım;

– öncelikle huzurlu çalışma ortamı

– verilen değer

– imkan ve yan haklarda sektörel eşitlilik

– kariyer ve gelişim fırsatları

W- MUDAD hem Kamu hem İlaç Sektörü Temsilcileri tarafında kabul görmekte midir, beklentileriniz nelerdir?

G.Ç.- Evet kamu kurumu ve ilaç sektörü bakımından kabul görmektedir ancak biz bu oranın daha da artması için ziyaretlerimizi sıklaştıracağız ve artık  taleplerimizi daha net ileteceğiz.

W- Hedefler ile süren bir yaşam, bunu nasıl yönetmektesiniz?

G.Ç.- Hedefler olmazsa olmazımız ancak süreç içerisinde buna alışıp buna göre aksiyonlar alarak hayatımıza devam ediyoruz ve bu süreç otomatik olarak yönetiliyor. Aslında bir dejavu gibi düşünebiliriz bir hedefi tutunca veya tutamayınca bir sonraki hedefle plan ve aksiyonunun belli olmuş oluyor bu da süreci otomatik hale geliyor. Belki yıllar içerisinde hedefler olmadan da çalışması güzel olur.

W- ÜTT’de bulunması gereken nitelikleri yine sizin önem sıranıza göre alabilir miyiz?

G.Ç.- Aslında bu da göreceli daha doğrusu her firmanın statejisi farklı ama genel olarak;

– iletişim becerisinin yüksek olması

– analitik yönünün  yüksek olması

– analiz gücünün yüksek olması bu sadece sayısal analiz değil kişi analizini de çok iyi yapması

– sektöre saygı duyması ve sevmesi

– empati yeteneğinin güclü olması

– plan ve program  yapma becerisinin olması

– verilen kaynakların kullanım yeteneğine ve becerisine sahip olması

W- ÜTT olmak isteyen genç adaylarda tavsiyeleriniz nelerdir?

G.Ç.- Her ne kadar sektör gün geçtikçe sayı olarak azalsa da bizler bu işleri layıkıyla yaptığımız sürece hep var olacağına inanıyorum. Aramıza yeni katılan veya katılacak arkadaşlara tavsiyem özellikle sektörde tecrübeli meslektaşları ile daha fazla vakit geçirip onlardan maksimum fayda almaları gidecekleri veya gitmek istedikleri yolu tecrübeli meslektaşları daha önce bir çok defa gitti, bu yüzden onlara çok iyi bir rehber olur.

W- Sayın Başkan söyleşi için teşekkür eder başarılar dileriz.