Ana Sayfa İlaç Altın Nanokristalli İçecek MS Ve Parkinson Tedavisi İçin Ümit Verici

Altın Nanokristalli İçecek MS Ve Parkinson Tedavisi İçin Ümit Verici

Multipl skleroz ve Parkinson hastalığını tedavi etmek için ağızdan uygulanan altın nanokristallerin kullanıldığı Faz 2 klinik denemeler, bu nörodejeneratif koşullarda tükenen beyindeki önemli enerji aktivitesiyle bağlantılı metabolitleri geri yükleyerek umut verici sonuçlar verdi.

Beyin, dinlenme ve aktif durum fonksiyonlarını beslemek için adenozin trifosfat (ATP) formundaki sürekli bir enerji kaynağına bağlıdır.

ATP üretimi için gerekli olan nikotinamid adenin dinükleotid (NAD+) molekülüdür.

Glikoz hücreler tarafından daha küçük moleküllere parçalandıkça onu bir arada tutan kimyasal bağlar kopar.

İşlem sırasında serbest kalan bir elektron NAD+ tarafından yakalanıp onu indirgenmiş formu olan nikotinamid adenin dinükleotit + hidrojene (NADH) dönüştürdüğünde, kırılan bağlarda tutulan enerjiden yararlanılır. NADH, elektronu, NADH’yi tekrar NAD+’ya oksitleyen bir süreç olan ATP üretmek için elektronun enerjisini kullanan mitokondriye bağışlar.

Yaşlandıkça enerji metabolizmasının tehlikeye girmesi, küresel beyin enerji kapasitesinin bir ölçüsü olarak kabul edilen NAD+/NADH oranının azalmasıyla kanıtlanmaktadır.

Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı (PD) ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif hastalıklarda bu azalma çok daha hızlı ve daha şiddetli olur.

Evidence of brain target engagement in Parkinson’s disease and multiple sclerosis by the investigational nanomedicine, CNM-Au8, in the REPAIR phase 2 clinical trials

Teksas Güneybatı Üniversitesi (UT Güneybatı) Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, bu nörodejeneratif hastalıkların ağızdan uygulanan altın nanokristallerle tedavi edilmesinin NAD+/NADH oranını düzeltip düzeltemeyeceğini görmek için MS ve Parkinson hastaları üzerinde iki faz 2 klinik deney gerçekleştirdi.

CNM-Au8, yüzeyleri NADH’nin NAD+’ya hızlı oksidasyonunu katalize eden, in vitro çalışmalarda hem NAD+ hem de ATP’nin kullanılabilirliğini arttırdığı gösterilen, altın nanokristallerin konsantre bir süspansiyonudur.

Ayrıca kan-beyin bariyerini geçip hücre zarlarına nüfuz ettiği de biliniyor. Klinik deneylerin amacı, nörodejeneratif hastalık ortamında CNM-Au8’in ATP, toplam NAD+ ve NAD+/NADH oranı dahil olmak üzere temel beyin enerjisi metabolitleri üzerindeki etkilerini göstermekti.

REPAIR-PD çalışmasına 30 ila 80 yaşları arasında Parkinson tanısı konmuş 13 katılımcı dahil edildi.

Katılımcıların hastalık süresi üç yıla eşit veya daha azdı ve hastalık için en az 12 hafta boyunca dopaminerjik ilaçlar alıyorlardı ve denemeye başlamadan önce en az altı hafta boyunca dozda herhangi bir değişiklik yapılmamıştı. REPAIR-MS çalışmasına, taramadan sonraki 15 yıl içinde stabil tekrarlayan MS tanısı alan, yaşları 18 ila 55 arasında olan 11 katılımcı dahil edildi; bu, semptomların kötüleşmesi (nüksetme) ve ardından bir remisyon dönemi ile işaretlenen bir durum şeklidir. Katılımcılar immünoterapi ilacı natalizumab ile tedavi görüyorlardı.

Tüm katılımcılara 12 hafta boyunca her sabah içtikleri 120 ml CNM-Au8 verildi. Temel ziyaretten başlayarak katılımcılara EKG, kan testleri, fiziksel muayeneler yapıldı ve motor ve motor olmayan Parkinson semptomlarının veya MS’in neden olduğu sakatlık derecesinin puanlanması yapıldı. Tüm beynin enerji metabolitlerini invazif olmayan bir şekilde değerlendirmek için fosfor manyetik rezonans spektroskopisi (P-MRS) kullanıldı.

CNM-Au8 ile 12 haftalık tedavinin ardından, her iki grupta da NAD+/NADH oranında başlangıca göre ortalama değişiklik, ortalama yüzde10,4 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdi; bu, altın nanokristallerin amaçlandığı gibi beyni hedeflediğini gösterdi. NAD+/NADH oranı üzerindeki etki, 12 haftalık CNM-Au9 tedavisinin tamamlanmasının ardından sona erdi.

Araştırmacılar ayrıca ATP ve diğer beyin enerjisi metabolitlerinin başlangıç ve tedavi sonrası seviyeleri arasında ters bir korelasyon gözlemledi; nispeten daha düşük başlangıç seviyelerine sahip katılımcılar artışlar gösterdi ve nispeten daha yüksek başlangıç seviyelerine sahip katılımcılar, seviyeleri aşağı çeken bir yeniden dengeleme gösterdi.

PH’li katılımcılarda tedavi, esas olarak dördüncü haftadaki anlamlı iyileşmenin etkisiyle “günlük yaşamın motor deneyimlerini” ölçen puanlarda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağladı. Bu puan semptomların varlığından ziyade etkiyi yansıtır ve çiğneme ve yutma, yiyecekleri kesme ve mutfak aletlerini kullanma, giyinme, hijyen, konuşma, yazma, yürüme ve titremenin neden olduğu etkileşimin değerlendirmesini içerir.

Olumsuz olaylar hafif veya orta derecede rapor edildi ve bunların hiçbirinin araştırmacılar tarafından çalışma ilacıyla ilişkili olduğu düşünülmedi. Yaygın görülen yan etkiler arasında sinüzit, soğuk algınlığı ve “iğnelenme” vardı.

REPAIR-MS çalışması devam ediyor ve katılımcıların, relaps veya remisyon olmadan kötüleşen semptomlarla karakterize edilen ilerleyici MS hastalarında da benzer bulguların tekrarlanıp tekrarlanamayacağını görmek için kayıtları yapılıyor.

Araştırmacılar, bu klinik deneylerin sonuçlarının, CNM-Au8’in nörodejeneratif hastalıkları olanlara tedavi faydası sağlayıp sağlamadığını test etmek için daha büyük faz 3 denemelerine ilerlemeyi desteklediğini söylüyor.