Ana Sayfa Tıp&Sağlık Gaz Ocakları Ve Sobaları Tehlikeli Nanopartiküller Yayıyor

Gaz Ocakları Ve Sobaları Tehlikeli Nanopartiküller Yayıyor

Purdue Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, gazlı ocakta yemek pişirmenin, gazlı veya dizel araçlara göre havaya daha fazla nano boyutlu parçacık yayabildiğini buldu. Bu durumun ise astım gibi solunum yolu hastalıklarının gelişme riskini artırdığı öne sürüldü.

Dynamics of nanocluster aerosol in the indoor atmosphere during gas cooking

Yalnızca 1-3 nanometre çapında, solunum sisteminin belirli bölümlerine ulaşmak ve diğer organlara yayılmak için tam olarak doğru boyutta olan, havadaki küçük nanopartiküllere odaklandı.

Araştırmacılar, gazlı ocak kullanımının,, solunum sistemine etkili bir şekilde birikebilen büyük miktarlarda küçük nanopartiküller ürettiğini keşfetti. Nanoküme aerosol adı verilen bu parçacıkların çok küçük ve ölçülmesinin ise zor olduğu kaydedildi.

Araştırmada, gaz sobası olan evlerde yaşayan çocukların astım gibi solunum yolu hastalıklara yakalanma riskini artırdığı öne sürüldü. Çalışmada, “küçük ev” laboratuvarındaki gaz ocağında yemek pişirirken bu küçük parçacıkları tek nanometreye kadar ölçmek için en son teknolojiye sahip hava kalitesi cihazları kullanıldı.

Mühendisler için Purdue Sıfır Enerji Tasarım Kılavuzu (zEDGE) laboratuvarı, tipik bir evin tüm özelliklerine sahiptir ancak günlük aktivitelerin evin hava kalitesi üzerindeki etkisini yakından izlemeye yönelik sensörlerle donatılmıştır.

Araştırmacılar, pişirme yakıtının kilogram başına 10 katrilyona kadar nanoküme aerosol parçacığının yayılabileceğini buldu. Bu rakamın, içten yanmalı motorlu araçların ürettiği parçacıklardan daha fazla olduğu kaydedildi.

Bu da, yetişkin ve çocukların, kalabalık bir caddede dururken araba egzozundan çıkan gazın,  ocakta yemek pişirmekten kaynaklanan 10-100 kat daha fazla nanoküme aerosol soluyabileceği anlamına gelir.

Bu tehlikeli parçacıklara maruz kalmayı azaltmak için araştırmacılar, gazlı ocakta yemek pişirirken mutfak egzoz fanının açılmasını öneriyor.