Ana Sayfa Manşet Bilim İnsanları, Ayak İzlerinden, Nefesten Ve Sudan DNA Tespit Ettiler

Bilim İnsanları, Ayak İzlerinden, Nefesten Ve Sudan DNA Tespit Ettiler

ABD’de Bilim insanları, bir kumsalda bırakılan ayak izlerinden, kalabalık bir odada solunan havadan ve okyanus suyundan insan DNA’sı toplayıp analiz ederek, yeni bir buluşa imza attılar.

Florida Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bir kişinin DNA’sı hakkındaki bilgilerin artık bir kumsaldaki ayak izlerinden, bir odada solunan havadan veya okyanusta yüzerken tükürük benzeri atıklardan toplanabileceğini gösteren bir keşifte bulundular.

Nature Ecology & Evolution dergisinde sonuçları yayınlanan çalışma, bilim insanlarının nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını incelemek için kumdan çevresel DNA örnekleri toplarken, sonuçların çok yüksek kaliteli genetik atalara ait olduğu sonucuna vardıklarını ve bu bölgede yaşayan nüfus belirlenebilmiştir.

İnceleme kapsamında 6 kişinin çalıştığı 280 metrekarelik veteriner kliniğinden alınan hava örnekleri incelendiğinde işçiler ile hayvanların DNA’larının tespit edilip karşılaştırılabildiği görüldü.

Kayıp kişileri bulmaya yardımcı olacak 

Araştırma raporunda “Tükürüğümüz, cildimiz, terimiz ve kanımız yoluyla çevreye salınan insan DNA’sı, kayıp kişileri aramak ve suçları çözmek için adli soruşturmalara yardımcı olmak, arkeolojik alanları belirlemek ve atık sudaki DNA izlerini kullanarak sağlığı izlemek için kullanılabilir. “denildi.

Florida Yaban Hayatı Hastalıkları Üniversitesi’nde genom bilimi profesörü olan David Duffy, “Bütün bu kişisel, atalara ait ve sağlık verileri çevrede ücretsiz olarak bulunuyor ve şu anda havada asılı duruyor” denildi.

Rapor ayrıca, aynı yöntemlerin “gizlilik ihlali, konum takibi, veri toplama, bireylerin veya popülasyonların genetik takibi” gibi kötü niyetli çalışmaları kolaylaştırabileceği tehlikesine de işaret etti.