Ana Sayfa Manşet Bilim İnsanları Dezenfektanlardan Kaynaklanan Sağlık Risklerine Karşı Uyarıyor

Bilim İnsanları Dezenfektanlardan Kaynaklanan Sağlık Risklerine Karşı Uyarıyor

ABD’de bir grup bilim insanları yaptıkları yeni bir incelemelerde, COVID-19 salgını sonrası aşırı kullanılmaya başlanan, kuaterner amonyum bileşikleri (QAC’ler) olarak bilinen antimikrobiyal kimyasalların faydalarından fazla zararlarının bulunduğunu belirterek uyarıda bulundular.

Dezenfektanlardan kaynaklanan sağlık risklerine karşı uyaran bilim insanları, gereksiz kullanımı azaltmayı, sabun ve suyla temizlemeyi ve tüm ürünlerde QAC’lerin tam olarak açıklanmasını zorunlu kılmayı tavsiye ediyorlar.

COVID-19 salğını gereksiz dezenfektan kullanımını artırdı

COVID-19 salgını, sağlık sorunları, antimikrobiyal direnç ve çevresel zararla bağlantılı antimikrobiyal kimyasalların gereksiz kullanımını artırdı. Yapılan incelemelerde, daha güvenli alternatiflerin bulunmasına ve bazı durumlarda hastalık bulaşmasını azalttığına dair sınırlı kanıtlara rağmen, kuaterner amonyum bileşiklerinin (QAC’ler) ev, sağlık, eğitim ve işyeri ortamlarında nasıl giderek daha fazla pazarlandığını ve kullanıldığı belirtildi.

Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim insanları, “QAC’leri içeren dezenfektan mendiller genellikle çocukların okul sıralarında, hastane sınav masalarında ve bu yüzeylerde ve havada kaldıkları evlerde kullanılıyor. Bilim incelememiz, bu kimyasallarla dezenfekte etmenin çoğu durumda yararsız ve hatta zararlı olduğunu gösteriyor. Sabun ve su ile düzenli temizlik yapılmasını ve yalnızca gerektiğinde daha güvenli ürünlerle dezenfekte edilmesini öneriyoruz.”

Antimikrobiyal direnç, milyonlarca ölüme katkıda bulunuyor

Northwestern Üniversitesi’nde ortak yazar ve profesör olan Erica Hartmann, ” Antimikrobiyal direnç, pandemiden önce zaten her yıl milyonlarca ölüme katkıda bulunuyordu. Özellikle QAC’ler içeren ürünlerle aşırı hevesli dezenfeksiyon, durumu daha da kötüleştirme tehdidinde bulunuyor.”

QAC’ler dezenfektan solüsyonlarında, ıslak mendillerde, el dezenfektanlarında, spreylerde ve buğulayıcılarda giderek daha fazla kullanılmaktadır ve ayrıca kişisel bakım ürünleri, tekstiller, boyalar, tıbbi aletler ve daha fazlasına dahil edilmektedir. Pandemiden bu yana çevredeki ve vücudumuzdaki bu kimyasalların seviyeleri paralel olarak arttı.

Bilim adamları, gereksiz olan veya etkinlikleri kanıtlanmayan QAC’lerin kullanımlarının ortadan kaldırılmasını, QAC’lerle dezenfeksiyonun, genellikle sabun ve su ile temizlemeye göre hiçbir faydasının bulunmadıgını digger ürünlerde ise QAC’lerin tam olarak açıklanmasının zorunlu kılınması ve insanlar ve çevre üzerindeki düzeylerinin yakından izlenmesi yer alır.