Ana Sayfa Biyoteknoloji FDA, Omicron Varyantını Hedef Alan İkinci Doz Bivalent Mrna Covid-19 Aşılarına Onay...

FDA, Omicron Varyantını Hedef Alan İkinci Doz Bivalent Mrna Covid-19 Aşılarına Onay Verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bugün, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için Omicron varyantını hedef alan ikinci doz COVID-19 aşılarına onay verdi.

FDA, Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Changes to Simplify Use of Bivalent mRNA COVID-19 Vaccines

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Moderna ve Pfizer-BioNTech COVID-19 bivalent mRNA aşılarının acil durum kullanım yetkilerini (EUA’lar) değiştirerek çoğu birey için aşılama programını basitleştirdi. Bu eylem, mevcut bivalan aşıların (orijinal ve omikron BA.4/BA.5 suşları), belirli popülasyonlar için ek doz veya dozlar dahil olmak üzere 6 aylık ve daha büyük bireylere uygulanan tüm dozlarda kullanılmasına izin verilmesini içerir. Tek değerlikli Moderna ve Pfizer-BioNTech COVID-19 aşılarının ABD’de kullanım izni artık yoktur.

Ne bilmek istiyorsun:

  • Yaşa bağlı olarak, daha önce tek değerlikli bir COVID-19 aşısı ile aşılanmış ve henüz bir çift değerlikli aşı dozu almamış  çoğu kişi, tek bir çift değerlikli aşı dozu alabilir.
  • Halihazırda tek bir çift değerlikli aşı dozu almış olan çoğu kişi, şu anda başka bir doz için uygun değildir. FDA, Haziran ayında bir FDA danışma komitesinde sonbahar suşu kompozisyonu hakkında tavsiyeler aldıktan sonra gelecekteki aşılama hakkında karar vermeyi planlıyor.
  • Tek doz bivalan aşı almış olan 65 yaş ve üstü bireyler, ilk bivalan dozlarından en az dört ay sonra bir ek doz alabilirler. 
  • Bivalan bir COVID-19 aşısı almış olan belirli bağışıklık yetersizliği olan bireylerin çoğu, bir bivalan COVID-19 aşısı dozundan en az 2 ay sonra tek bir ek doz bivalan COVID-19 aşısı alabilir ve ek dozlar uygulanabilir. sağlık hizmeti sağlayıcısının takdirine bağlı olarak ve sağlık hizmeti sağlayıcısının belirlediği aralıklarla. Bununla birlikte, 6 aylıktan 4 yaşına kadar bağışıklığı baskılanmış bireyler için ek dozların uygunluğu, daha önce alınmış olan aşıya bağlı olacaktır. 
  • Aşılanmamış bireylerin çoğu , orijinal monovalan mRNA aşılarının çoklu dozları yerine tek doz bivalan aşı alabilir. 
  • Aşılanmamış 6 ay ila 5 yaş arası çocuklar, iki doz Moderna çift değerlikli aşı serisi (6 ay ila 5 yaş arası) VEYA üç doz Pfizer-BioNTech çift değerli aşı serisi (6 ay ila 4 yaş arası) alabilirler. yaşında). 5 yaşındaki çocuklara iki doz Moderna çift değerlikli aşı veya tek doz Pfizer-BioNTech çift değerli aşı uygulanabilir. 
  • Bir, iki veya üç doz tek valanslı COVID-19 aşısı almış 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklar iki valanslı bir aşı alabilir, ancak aldıkları doz sayısı aşıya ve aşılama geçmişlerine bağlı olacaktır.