Ana Sayfa Hukuk&Etik Yoksul ülkeler olası aşıya erişebilecek mi?

Yoksul ülkeler olası aşıya erişebilecek mi?

Koronavirüs: Covid-19 aşısı zengin ve yoksul ülkeler arasında “bağışıklık uçurumu” mu yaratacak?

Moleküler genetikçi Kate Broderick dünya çapında Covid-19 aşısı geliştirmeye uğraşan 44 projeden birinde çalışıyor.

Broderick’in içinde yer aldığı Inovio adlı ABD merkezli bio-teknoloji şirketi bünyesindeki ekip Aralık ayı itibariyle bir milyon doz aşı üretebilmeyi hedefliyor. Fakat bu ilk bir milyon aşı kimlere gidecek?

Aslen İskoçyalı bir bilim kadını olan ve kardeşi de İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde hemşire olarak çalışan Broderick’in zihnini sık sık meşgul eden bir soru bu.

“Kardeşim her gün bu hastalığa yakalanmış insanlara yardım etmeye çalışıyor. Evet bu aşının herkese ulaşması beni yakından ilgilendiriyor. Aşıyı biraz önce hazır etmeliyiz” diyor.

“Depolama tehlikesi”

Fakat Inovio’nun çalışmaları da dahil bulunan aşıların daha zengin ülkeler tarafından kendi vatandaşları için depolanması ihtimali daha şimdiden kaygı uyandırıyor.

Bunun ülkeler arasında yol açabileceği “bağışıklık uçurumu” tehlikesine dikkat çekenlerden biri de epidemioloji uzmanı Seth Berkley.

Berkley, kısa adı GAVI olan Uluslararası Aşı İttifakı adlı bir kuruluşun CEO’su. Bu, dünyanın en yoksul 73 ülkesinde aşıya erişimi artırma amacıyla oluşturulmuş bir kamu ve özel sektör örgütlenmeleri ittifakı. İttifakın üyeleri arasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de var.

BBC’ye konuşan Berkley, “Aşı henüz bulunmuş değil ama bu konuyu şimdiden konuşmamız lazım” diyor.

“Burada önemli olan hem zengin ülkeler hem de yoksul ülkelerde ihtiyacı olan herkese aşının erişimini sağlamak olacak” diyen Berkley şöyle sürdürüyor:

“Tabi kaygılıyım. Az bulunan bir şey söz konusu olduğunda daima birileri yanlış şeyler yapar. Burada doğrusunu yapmamız gerekiyor.”

Berkley’in kaygıları yersiz değil. Eşitsiz erişim daha önceki aşılarda da sorun olmuştu.

tamamı için kaynağa bknz