Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yılda toplam yüzde 24,6’lık tasarruf

Yılda toplam yüzde 24,6’lık tasarruf

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu’na katılarak konuşma yaptı.

Gaziantep’te düzenlenen programa; Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Gaziantep Valisi Davut Gül, Kilis Valisi Recep Soytürk, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Songül Kalyoncu, Milletvekilleri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bakan Yardımcısı Birinci, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sağlık yatırımlarını anlatarak Türkiye’nin çok iyi seviyelere geldiğine dikkati çekti.

Ortalama yaşam süresinin 72,5’tan 78.3’e çıktığını aktaran Birinci, başka bir ülke bu seviyeye 30 yılda gelirken Türkiye’nin 10 yılda geldiğini aktardı. Birinci maliyetleri düşürmek, erişim imkanlarını artırmak ve tedavi olanaklarını geliştirmek için büyük fırsatlara yatırım yapmanın gerektiğini, bunun da yolunun sağlıkta inovatif yaklaşımlardan geçtiğini söyleyerek Sağlık Bakanlığının son dönemdeki projelerinden bahsetti.

“Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz

‘Dünden Bugüne Sağlık, Sağlıkta Gelecek ve Bilişimle Yönetme Kültürü’ sunumunu gerçekleştiren Şuayip Birinci, “Son 15 -16 yılda sağlık personelleri sayısını ciddi bir oranda artırdık. Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz. Sağlıkta yapılan en önemli değişiklik sağlık personellerinin dengeli dağıtılması. Bu dağıtımı iyi yaptığımızı düşünüyorum. İnsanların memnuniyetini artırmak yönünde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Şu an duruma baktığımızda hastanelerimizin yüzde 74’ü nitelikli olan hastaneler. 2023’te bu oran neredeyse yüzde 100’ü bulacak” dedi.

Birinci, Türkiye’nin harcadığı paraya göre memnuniyet oranı en yüksek ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, “İnsan kaynağı az, sağlık için harcadığı para az ama ciddi memnuniyet var. ABD’nin inanılmaz para harcamasına rağmen memnuniyet oranı bizim 2016’da yakaladığımız memnuniyet oranında” diye konuştu.

Sağlık hizmetinde yapılan dijital dönüşüme değinen Birinci, e-Nabız, Teletıp, Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler, Mekansal İş Zekası, Neyim Var gibi uygulamalarla bilişimi hem sağlık hizmetinin hem de sağlığı yönetmenin etkin bir parçası haline getirdiklerini söyledi.

Dünyada nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, büyük veri, yapay zeka gibi teknolojilerle sağlık hizmetinin artık yeni bir döneme girdiğini söyleyen Birinci, “2025’e kadar 5G, sağlık sektöründe 650 Milyar Dolar tasarruf sağlayabilecek. Bu teknoloji mevcut hücresel bağlantıdan 100 kat daha hızlı çalışıyor. 5G sayesinde hekimler, ultra güçlü bağlantılarla robotik operasyonlar için sanal ortamlara teleportasyon gerçekleştirebilecek. İnsanlar AR gözlükleriyle uzakta bulunan uzmanlarla bağlantıya geçerek gördükleri sıkıntıyı uzmana gösterebilecek, daha iyi yönlendirme alabilecek. 5G’li Drone’lar ulaşımı zor noktalara ilaç veya tıbbi cihaz gönderebilecek duruma geleceğiz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada büyük veri pazar payının 2022’de 14.9 Milyar Dolar, yapay zekalı tıbbi cihaz pazarının 2025’te 34 Milyar Dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Bakanlık olarak trendi takip ediyor, büyük veri ve yapay zeka odaklı çalışmalar yürütüyoruz” diyen Birinci, 15 milyon kullanıcıya erişen e-Nabız sisteminin, hekimlere ve yöneticilere anlık istatistik veri sunan Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler ve Mekansal İş Zekası gibi uygulamaların bu trendin ve çalışmaların ürünü olduğunu söyledi.

Yılda toplam yüzde 24,6’lık tasarruf

Tüm sağlık tesislerindeki tıbbi görüntüleri ve radyolojik raporların toplandığı Teletıp Sistemi ile yapılan tasarrufa değinen Birinci, “MR, BT ve Mamografi işlemlerini veri doğrulama ve yapay zeka algoritmaları ile kontrol edip sadece doğrulanabilenlerin ödemesinin yapılmasını sağlıyoruz.  Bu sayede yaklaşık yüzde 17’lik tasarruf sağladık.

Sağlık tesislerinde yine aynı işlemler için Eylül 2019 itibariyle hastanın geçmiş görüntülerine bakılmasını zorunlu hale getirdik. İlk değerlendirme sonuçlarına göre buradan da yaklaşık  yüzde 7.6’lık gereksiz çekimin önüne geçtik. Bu sayede hastaların tedavi süreleri kısalırken yıllık yüzde 24’ün üstünde tasarruf ediyoruz.” şeklinde konuştu ve 2020 yılında yapay zeka destekli robotlarla görüntü raporlama ve tetkik kontrolü yapılacağını belirtti.

“Obezite en büyük sorunlardan biri”

“Obezite en büyük sorunlardan biri” diyen Birinci, “Belki de en çok dikkati çekilmesi gereken konulardan biri bu. Artış ivmesini biraz azalttık. Ama ciddi bir sıkıntı olarak durmaya devam ediyor. Sadece ivmeyi biraz kırabildik. Türkiye bu konuda en kötü ülkelerden biri. Meksika’dan sonra dünyanın en kötü ülkesi biziz. Çalışmalar yürütüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Birinci, tuz kullanım oranında da ciddi bir azaltmayı sağladıklarını belirterek hedeflerinin ortalamayı 5 gramın altına düşürmek olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilen sempozyum, akademisyenlerin ve sağlık çalışanlarının katılımıyla iki gün boyunca devam edecek.