Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Yeni Metotla Organ Nakli Reddi Engellenebilir

Yeni Metotla Organ Nakli Reddi Engellenebilir

Normalde organ nakillerinde en büyük problem vücudun nakil organı reddetmesidir. Yeni geliştirilen metot sayesinde bağışıklık sistemi, bağışlanan organı kendi organı gibi görebiliyor. Fakat bu metotta bağışçının hücrelerinin birkaç hafta öncesinde nakledilecek hastaya infüzyonu gerektiğinden, ölen kişilerin organ naklinde işe yaramayacaktır.

Fakat yine de böbrek,karaciğer veya pankreatik hücre bağışçılarında işe yarayabilir.

5  makak maymunu üzerinde tekniği denemek için pankreas hücreleri kullanıldı. Makaklara verilen pankreas hücrelerinden bazıları 2 yıla kadar sağlıklı olarak insülin üretti. “Henüz konuşmak için çok erken olsa da, bu metot gerçekten işe yarıyorsa gerçekten oyun bozan olabilir,” diyor çalışmada yer almayan LondraGuy’s and St Thomas Hastanesi’nden Chris Callaghan

Böbrek, kalp ve karaciğer vb. nakiller hayat kurtarıcı olsa da; alıcılar organ reddinin engellemek için, hayatlarının sonuna kadar bağışıklık sistemlerini harap eden ilaçlar almak zorunda kalabiliyorlar.

Bu ilaçların gerçekten ciddi yan etkileri var, insanları enfeksiyonlara ve kansere karşı kırılgan hale getiriyorlar. İşte bundan dolayı kişinin nakil organı kabul etmesinin yolları onlarca yıldır aranıyor. Minnesota Üniversitesi’nden Bernhard Hering  ve arkadaşları bağışıklık sisteminin kendi sahip olduğumuz hücrelere saldırmamasını sağlamasının bir yolunu buldu. Vücuttaki İşleyiş Taklit Ediliyor Hayatımız boyunca hücrelerimiz apoptoza(programlı hücre ölümü) uğrayarak,  parçalanarak kan dolaşımına karışır. Dalaktaki immün hücreleri onları alarak , onları vücudun kendi hücreleri olarak tanımlayıcı moleküllerini hatırlar. Böylece istilacı mikroplar olmadığını anlayarak onları idare eder. İşte apoptozu tetikleyen ECDI kimyasalıyla hücreleri işlersek bu prosesi taklit etmek mümkün. Hering ve ekibi,  beş makak maymununda Tip 1 diyabet benzeri bir koşul yarattı. Sonra maymunları donör maymunlardan alınan pankreatik hücrelerle tedavi eti. Tranplantasyondan 1 hafta önce,her hasta maymuna ECDI ile işlenmiş kan hücreleri verildi. Nakilden bir gün sonra diğer bir doz verildi ve üç hafta boyunca nakil reddini engelleyen ilaçlar verildi. Nakil reddini engelleyen ilaçlar bir süre sonra kesilse bile, nakil hücreler hayatta kaldı. Hatta bir maymunda iki yıla kadar insülin üretmeye devam etti.1 yıl öncesinde çalışma bitti. Bu yaklaşım belki de böbreğinin ya da karaciğerinin bir kısmı nakil olan kişilerde kullanılabilir. Sadece İngiltere’de bile böbrek nakillerinin üçte biri akraba veya yakın arkadaşlardan geliyor.

Makale: (Nature Communications, doi.org/c82k).

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0262407919314599

/www.gercekbilim.com/yeni-metotla-organ-nakli-reddi-engelleme/ .