Yale Üniversitesi’nin yeni araştırması, yangınla mücadelede yaygın olarak kullanılan kimyasalların itfaiyecilerde glioma adı verilen bir beyin tümörüne yakalanma riskini artırabileceğini gösterdi. Bu bulgu, kanserin çevresel bir nedeni olabileceğine işaret ediyor.
Glioma, sinirleri destekleyen ve koruyan glial hücrelerin kanseridir. En agresif türlerinden biri olan glioblastom, yüksek ölüm oranına sahiptir. Yaş ve genetik faktörler bilinen riskler arasında yer alsa da, çevresel etkenler üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Ancak Yale Halk Sağlığı Fakültesi (YSPH) tarafından yürütülen bu araştırma, yangınla mücadelede kullanılan kimyasalların olası bir risk faktörü olabileceğini ortaya koydu.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Elizabeth Claus, “Glioma genellikle yaşa bağlı mutasyonlarla ilişkilendirilir. Ancak bazı tümörlerin haloalkanlar gibi çevresel ajanlarla bağlantılı mutasyon imzalarına sahip olması oldukça ilginç,” dedi.
Glioma mutational signatures associated with haloalkane exposure are enriched in firefighters
Haloalkanlar, solventler, soğutucular, pestisitler ve ilaçlarda bulunan, aynı zamanda alev geciktirici ve yangın söndürücü olarak kullanılan organik bileşiklerdir. Araştırmacılar, Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Yetişkin Glioma Çalışması kapsamında toplanan 35 glioma hastasının verilerini inceledi. Katılımcıların 17’si itfaiyeci, 18’i ise farklı meslek gruplarına mensuptu. Çoğu erkek olan itfaiyecilerin ortalama 22 yıl görev yaptığı ve teşhis konmadan 7 yıl önce son kez yangın söndürme faaliyetinde bulunduğu belirlendi.
Araştırmada, itfaiyecilerin tümörlerinde haloalkanlara bağlı mutasyon izlerine daha sık rastlandı. Ayrıca, tersane işçisi ve boyacı gibi haloalkanlara maruz kalma olasılığı yüksek mesleklerde çalışan bazı katılımcılarda da benzer mutasyonlar tespit edildi.
“Çalışmamız küçük ölçekli olsa da, sonuçlar dikkat çekici. Daha büyük örnek gruplarıyla doğrulanması gerekiyor,” diyen Claus, bu mutasyon desenlerinin yalnızca itfaiyecilerde değil, haloalkanlara mesleki veya çevresel yollarla yoğun maruz kalan diğer kişilerde de incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Bu bulgularla paralel olarak, Teksas’ta yeni bir yasa tasarısı (HB 198) sunuldu. 2022’de 33 yaşında iş kaynaklı kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Wade Cannon anısına hazırlanan tasarı, itfaiyecilerin düzenli kanser taramalarından geçmesini zorunlu hale getirmeyi amaçlıyor. Eğer kabul edilirse, itfaiyecilere işe başladıktan beş yıl sonra ve sonrasında her üç yılda bir beyin, akciğer, prostat ve kolorektal kanser taraması yapılacak.