Ana Sayfa Tıp&Sağlık Tıp’taki “Alex”leri destekleyelim

Tıp’taki “Alex”leri destekleyelim

Bedelli torbasından hekimlere müjde çıktı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, sağlık turizmi için gelen yabancıların tedavilerinden sağlık çalışanlarına pay verilmesini getireceklerini belirterek, başarılı hekimleri Fenerbahçe’nin efsane futbolcusu Alex ile tanımladı. Gümüş “ “Hekimlerimizin 1000-1500’ü 20-25 yıl emek vermiş bir yere gelmiş hekimler. Onlara Alex’ler diyelim ve destekleyelim” dedi.

Hacer Boyacıoğlu
Hacer Boyacıoğlu

[email protected]

BEDELLİ düzenlemesini de içeren torba yasa teklifi sağlıkta yeni bir dönemi başlatıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık turizminden sağlık çalışanlarına da pay verilmesini içeren düzenlemeyi “Bizim 145 bin doktorumuz var, onun bin-bin 500 kadarı kendini geliştirmiş, yetiştirmiş, 20-25 yıl emek vermiş bir yere gelmiş hekimler, Alex’ler (Fenerbahçe’nin başarılı futbolcusu) diyelim. Biz bu hekimlerimizi desteklemek istiyoruz, aksi takdirde bu hekimler yurtdışına gidiyorlar, Amerika’dan teklif alıyorlar, özel sektörden alıyorlar. Bunları ortak havuzda kullanalım, haklarını da verelim” sözleriyle anlattı.

300 LİRA ÖDEME

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri önceki gün tamamlanan yasa teklifinde, sağlıkla ilgili maddeler uzun tartışmalara neden oldu. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, 3 yıldır bu çalışmayı yaptıklarını belirtirken, “Sağlık Bakanlığı üniversitelerle protokol yapacak. Örneğin şehir hastanemizi Bilkent’te kurduk, orada beyin tümörü ameliyatı yapan Hacettepe’de hocalarımız varsa, o konuda ehil ve sağlık turizmi kapsamında örneğin 500 tane beyin tümörü vakası alacaksak, bunları bu insan kaynağıyla yapacağız. Bu insan kaynağını istiyoruz ki, esnek çalışmayla protokollerle ortak kullanalım” dedi.

Sağlık turizmi kapsamında 15 bin dolara yapılan bir ameliyat için, kamuda operasyonu yapan doktora 300 lira gibi sembolik rakamlar verilebildiğini belirten Gümüş, şunları söyledi: “Özel sektör ise ‘5 bin dolar veririm’ diyor. Çünkü ‘15 bin doların yüzde 30’unu veririm’ diyor. Bu mevzuatla hakkı neyse onu vereceğiz, çünkü bu kapsamda alınan paranın yüzde 50’sine kadar dağıtma imkanı sağlıyor. Örneğin, bir karaciğer naklinde sadece hekim değil, onun yanında hemşireler, diğer sağlık personeli görev yapıyorlar, nefrologlar görev yapıyorlar, tüm ekibe, yurt dışından gelen meblağın yüzde 50’sine kadar dağıtmak istiyoruz.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-acikladi-saglikta-alex-destegi-40907221

1500 önemli hekim’

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş ise, konuyla ilgili 3 yıldır çalışma yürüttüklerini belirterek, “İnsan kaynağını istiyoruz ki protokollerle ortak kullanalım. Yani üniversite orada, eğitimhastanesi başka bir yerde, özel sektör başka bir yerde değil de özellikli işlerde insan kaynağımızı ki bunlar önemli, hekimlerimizi protokollerle ortak çalıştıralım, ücretlerini verelim. Aksi takdirde, bu hekimlerin hepsi özel sektöre gidecek ve kamuda bu işler yapılmayacak” dedi.

Türkiye’de bin kadar önemli hekim olduğunu belirten Gümüş “Yani bizim 145 bin doktorumuz var, onun bin-bin 500 kadarı kendini geliştirmiş, yetiştirmiş, 20-25 yıl emek vermiş bir yere gelmiş hekimler, Alexler diyelim. Biz, bu hekimlerimizi desteklemek istiyoruz, aksi takdirde bu hekimler yurt dışına gidiyorlar, Amerika’dan teklif alıyorlar, özel sektörden alıyorlar. Bunları ortak havuzda kullanalım, haklarını da verelim, esas amacımız bu” ifadelerini kullandı.

Gümüş’ün bu sözlerine muhlefet milletvekilleri ve meslek örgütü temsilcileri, “İyi hekim, kötü hekim mi var? Bütün hekimler iyidir” şeklinde tepki gösterdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği temsilcisi Prof. Atilla Stephan ise kişileri maddi olarak daha cazip gelecek bir alana çekmenin üniversitelerin içinin boşaltılmasına neden olabileceğini savundu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği temsilcisi Banu Küçükel de, özelde çalışan bir hekimin kamu veya özel hastanelerde çalışabilmesinin önü açılırken, tersi bir imkanın da özel sağlık kuruluşlarına getirilmesini talep etti.