Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sıradışı; donörden 4 kişi kanser oldu

Sıradışı; donörden 4 kişi kanser oldu

Organ donörlerinin istemeden bulaşıcı hastalıkları organ alıcılarına geçirdiği nadir durumlar vardır, ancak daha da nadir bir olay, kanserden hastalığının geçmesidir.

Avrupa’da, tek bir donörden organ alan dört kişi, nakilden birkaç yıl ila birkaç ay sonra meme kanseri geliştirmiştir.

Bağışlanan Organlardan Kanser

2007 yılında, 53 yaşında bir organ donörü felçten öldü. Onun organlarını bağışlamasına izin vermeyecek herhangi bir tıbbi şartı olmadığı ve herhangi bir kanser türünü pozitif olarak test etmedilmediği için;
kalbi, ciğerleri, karaciğeri ve iki böbreği farklı insanlara verildi.

Ancak organ nakillerinden 16 ay sonra, akciğerleri alan kadın hastalandı ve  göğsündeki lenf düğümlerinde meme kanseri hücresi bulundu . DNA testi, hücrelerin donörünkilere ait olduğunu ve alıcının tanıdan bir yıl sonra öldüğünü ortaya çıkardı.

Vericinin kalbini alan kişi, işlemden kısa bir süre sonra ilişkisiz nedenlerden dolayı öldüğü için, doktorlar, kalan üç organ alıcısını bilgilendirdi ve test ettiler, bu da olumsuz oldu.

Bununla birlikte, 2011’de, karaciğer nakli hastalarının karaciğerlerinde göğüs kanseri hücreleri bulunmuştur. Olası komplikasyonlardan korkarak başka bir karaciğer nakli geçirmek istemediğinden, başlangıçta işe yarayan kanser için radyasyon tedavisi almayı tercih etti. Ne yazık ki kanser sonunda geri döndü ve 2014’te öldü.

2013 yılında, donörün sol böbreğini alan hastanın da bağışlanan organda meme kanseri hücreleri olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, tetkik sırasında, kanser zaten diğer organlarına yayılmıştı. Sadece iki ay sonra öldü.

Son alıcı, donörün sağ böbreğini alan 32 yaşındaki bir erkeğe  bağışlanan böbrekte meme kanseri hücreleri teşhisi kondu . Doktorlar böbreği hemen çıkardı ve ayrıca kanser tedavisi aldı. Hasta hayatta kaldı ve kansersiz.

Olağanüstü Durum

Raporun yazarları yayınlanan  içinde American Journal of Transplantation  olağanüstü olarak durum açıklanmaktadır. Hasta yayılan ancak tarama veya görüntüleme ile tespit edilemeyecek kadar küçük olan kansere yakalanmamıştı.

Ne yazık ki, kanser hücrelerinin alıcıların vücudunda büyümesi daha kolaydı, çünkü bağışıklık sistemlerini bastırmak için ilaç almak zorunda kaldılar, böylece vücutları bağışlanan organları reddetmeyecekti.

Amerikan Kanser Topluluğuna göre, bağışlanan bir organ aracılığıyla kanser geçirme riskleri aslında çok küçüktür, ama gerçekleşebilir!……..