Ana Sayfa Ekonomi Sağlık ve yenilenebilir enerji en gözde sektörler

Sağlık ve yenilenebilir enerji en gözde sektörler

Robotlar ve yapay zekanın yakın zamanda insanların işlerinin yüzde 45’ini yapabileceği öngörüsü, milyonlarca çocuğu ve genci en değerli ve ideal mesleği aramaya yöneltiyor. ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun yaptığı bir çalışma, 2026 yılına kadar en çok talep görecek meslekler hakkında bilgi veriyor. Küresel ısınmayla beraber dünyada yenilenebilir enerjiye olan talep sektördeki istihdamı artırırken, yaşlanan nüfus da sağlık personeline olan talebi artıracak. Öngörüye göre, yüzde 105’lik artışla ilk sırada güneş enerjisi teknisyenliği gelirken, onu yüzde 96’lık artışla rüzgar enerjisi teknisyenliği izliyor. Listenin ondan sonraki 3. basamağını ise evde bakım asistanlığı, kişisel bakım asistanlığı, doktor asistanlığı, hemşirelik gibi meslekler izliyor.

Nuray Tarhan

YETENEK GELİŞTİRİN

Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın CEO’su Jack Ma, konferanslarında sık sık “Robotlar 2030’da 800 milyon işi elimizden alacaklar. Rekabet edebilmeleri için çocuklarımıza makinelerin öğrenebileceğinden farklı şeyler öğretmeliyiz” diyerek, bunları şöyle sıralıyor: Değerler, inanç, bağımsız düşünme, ekip çalışması, spor, müzik, resim.

OECD’nin yayınladığı son araştırma, küresel istihdamın neredeyse yarısının otomasyonla yok olabileceğini gösteriyor. Buna göre, 32 OECD ülkesinde istihdamın yüzde 14’ü otomasyon karşısında risk altındayken, en az yüzde 70 olasılıkla tamamen otomatikleşebilecek. Bizim imalat sektörü istihdamımız ise OECD’de en yüksek riske sahip ülkeler arasında Slovakya, Litvanya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada yer alıyor.

ADINI BİLMEDİĞİMİZ MESLEKLER

Boston Consulting Group’un yaptığı araştırma, şirketlerin gelecekte veri bilimi (yüzde 49), yazılım geliştirme (yüzde 48) ve programlama (yüzde 46) gibi niteliklere daha çok ihtiyaç duyacağını, makine operasyonları ve kas gücüyle yapılan işlere gereksinimin azalacağını gösteriyor. Bu sanayileşme dalgasıyla birlikte endüstriyel veri bilimciliği, robot koordinatörlüğü, veri güvenliği uzmanlığı, üç boyutlu (3D) yazıcı mühendisliği, veri analistliği gibi yeni meslekler ortaya çıkacak. Henüz adını bile bilmediğimiz diğer meslekler ise şöyle: Beyin nakli uzmanı, 3D yazıcıda organ üreticisi, kişisel mikrobiyo müdürü, sayborg tasarımcısı, uzay turizmi rehberi, uzay hemşiresi ve doktoru, android ilişki danışmanı, hafıza nakli uzmanı.