Ana Sayfa Manşet Obezite ameliyatları ve Etik!!!

Obezite ameliyatları ve Etik!!!

‘Obezite ameliyatlarının yarısı gereksiz’

Bu tespitte bulunan kişi Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram. Mide küçülte ameliyatı sayısının 1 yılda 4 kat arttığına dikkat çeken Bayram, gayri resmi obezite operasyonlarında da artış yaşandığını söylüyor. Mide küçültme operasyonlarının yarısının lüzumsuz yere yapıldığını belirten Bayram, “Obezite sorunu yaşayan insanlarımız endokrinoloji, kardiyolog ve psikiyatri uzmanlarından oluşan bütünsel bir uzman heyeti yerine direk olarak cerrahların kapısını çalmaya başladı. Mide küçültme ameliyatları, içerisinde farklı branş uzmanlarının olduğu tıbbi konsey kararı olmadan uygulanmamalı” dedi.

ilgili haber :

“Ameliyat için hastalara ‘Git şişmanla gel’ deniliyor”

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastalarının obezite ameliyatı ile tedavi edilebileceğine dair söylemlerin yanlış olduğunu ve ameliyattan sonra birçok hastanın tekrar diyabete yakalandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bunlar kilo kontrolü için yapılan operasyonlar. ‘Diyabet ameliyatı’ diye bir şey yok..….

Çocuk Obezitesi G20’nin Gündeminde

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, G20 zirvesindeki “Malnütrisyon: Çocukluk Çağı Fazla Kilo ve Obezite Sorunu” başlıklı oturumda katılımcılara hitap etti. Obezite konusunda topyekûn politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Koca, “Çocuklarımızı korumak için onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı vermeli, fiziksel aktivitenin günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmesi için uygun çevreyi oluşturmalıyız. En önemlisi, mücadelemizi boşa çıkaracak olan obeziteyi tetikleyici ticari faktörlerin çalışmalarını bertaraf etmeliyiz. Şunun altını çizmek isterim ki ticaretten daha fazla pay elde etmek için yapılan rekabet ve promosyonlara çocuklarımızın sağlığını kurban etmemeliyiz.

HADİ BİRLİKTE Önyargıları Kıralım

TEMD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, obezitenin birçok metabolik hastalık, mekanik ve psikolojik komplikasyonlara neden olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Obezite, başta diyabet, hipertansiyon olmak üzere birçok komplikasyonla ilişkilidir. Obezite beklenen yaşam ömrünü de kısaltmaktadır. Mesela normal bir kişiye göre VKİ’si 30-35 olan birisi 3 yıl, VKİ’si 40’ın üzerinde olan birisi ise 10 yıl daha az yaşamaktadır. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime multidisipliner bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Maalesef toplumda obezite hakkında çok yanlış bir takım inanışlar ve davranışlar hakimdir. Obezite hastaları, hastalıklarının yanı sıra toplumdaki önyargılarla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Bu mücadele, başta hastanın ailesi olmak üzere, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla birlikte yürütülmeli ve önyargılar kırılmalı. Bu konuda farkındalık oluşturmak için ‘HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM’ diyoruz.”