Ana Sayfa İlaç Mevcut İlaçlar Koronavirüs Tedavisinde İşe Yarayabilir mi?

Mevcut İlaçlar Koronavirüs Tedavisinde İşe Yarayabilir mi?

Yeni yapılan bir araştırmada, piyasada mevcut birkaç antiviral ilacın yeni koronavirüsü tedavi etme amacıyla kullanılabileceği belirtiliyor. Bu ilaçlar ise teicoplanin, oritavancin, dalbavancin, monensin ve emetine olarak belirlendi.

Oğuz Sezgin/Gerçek bilim

3 Mart 2020 itibariyle, SARS-CoV-2 virüsünden ölen sayısı 3,117, enfeksiyon sayısı 90,937 olarak tespit edildi. İyileşen kişi sayısı ise 48,017 ile 50 bine yaklaşmış durumda.

Bu enfeksiyonun henüz bilinen bir tedavisi olmamakla beraber, doktorlar ve sağlık personelleri enfeksiyonun etkilerini hafifletecek ilaçlar kullanarak, insanları iyileştirmeye çalışıyor.

Sağlıklı insanlarda bağışıklık sistemi, tüm gücüyle virüslerle savaşırken, özellikle yaşlılar,kalp,diyabet,solunum yolu hastaları ve hipertansiyon hastalarında virüs daha fazla can alıyor.

Özellikle bu gibi durumlarda erken teşhis, büyük önem arz ediyor. Avrupa’dan bilim insanları geniş spektrumlu antiviral ilaçları yeniden gözden geçirerek, coronavirüsü tedavi etmeyi umut ediyor.

Trondheim, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Doç. Dr. Denis Kainov, yeni araştırmanın kıdemli yazarıdır. Sonuçlar Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Dergisi’nde(International Journal of Infectious Diseases) yayınlandı.

Neden Mevcut İlaçları Coronavirüs İçin Kullanmalıyız?

Kainov ve arkadaşları insanlarda kullanımı onaylı(güvenli) 119 geniş spektrumlu antiviral ajanı yeniden gözden geçirdi. Geniş spektrumlu antiviral ajanlar(BSAAs) birden çok virüs ailesini hedef alan ilaçlardır. Bilim insanlarının geniş spektrumlu antiviral ilaçlar kullanmasının nedeni, farklı virüslerin aynı yolları ve konak faktörlerini kullanarak çoğalmaları ve yayılmaları prensibine dayanıyor. İşte bu nedenle aynı ilacın farklı virüslere de etki etmesi olası görünüyor. Kainov ve takımı mevcut ilaçların, yeni virüslere karşı savaşta kullanılmasının avantajlarına da değiniyor. Kimyasal sentez basamakları, üretim prosesleri, güvenirlikleri ve hayvan modellerinde farmakokinetik özelliklerinin bilinmesi ve klinik fazda denenmeleri nedeniyle, mevcut ilaçların işe yararsa pek çok avantaj sağlayacaktır.  “İlaçların yeniden yapılandırılması, başlangıçta amaçlanandan başka hastalıkları hedefleyerek mevcut bir ilaçtan ek değer üretmek için bir stratejidir,” diyor Denis Kainov Araştırmacılar bu sayede daha kısa zamanda ve daha ucuza mevcut ilaçlarla COVID-19’u tedavi etme fırsatı olacağını düşünüyorlar.

Bazı Antibiyotikler Coronavirüs ile Savaşta İşe Yarayabilir Mi?

Araştırmacılar 119 antiviral ilacı tedavi etme ve enfeksiyonu engelleme açısından birkaç ilaca kadar düşürdü. “Örneğin, chloroquine ve remdesivir in vitroda ,2019-nCOV virüs enfeksiyonunu etkili bir şekilde inhibe(durduruyor) ediyor,” diyor araştırmacılar. Bilim insanları ayrıca aşağıdaki ilaçların COVID-19 tedavisinde, yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

teicoplanin
oritavancin
dalbavancin
monensin
emetine

“[T]eicoplanin, oritavancin, dalbavancin, ve monensinin onaylanmış antibiyotiklerdir.Corona ve diğer virüsleri engellediği laboratuvar ortamında gösterildi,” diyor Denis Kainov.

Normalde doktorlar virüslerin tedavisinde antibiyotik kullanımını tavsiye etmez. Buna rağmen araştırmacılar, bu antibiyotiklerin antiviral ajan gibi kullanılıp,kullanılamayacağını araştırdılar.

Araştırmacılar Emetine’in antiprotozal bir ilaçtır.

“En önemlisi de,  lopinavir, ritonavir ve remdesivir’in coronavirüs üzerinde klinik etkinliği üzerine çalışmaların başlamış olmasıdır,” diye ekliyor araştırmacılar.

Bilim insanları bulgularını açık erişim veri tabanında yayınladı.

Kaino ve meslektaşları,” Gelecekte antiviral ajanların, viral ve diğer hastalıklardan kaynaklanan morbidite ve mortaliteyi azaltabileceğini, kurtarılan insan sayısını maksimuma çekeceğini ve enfekte insanların hayat kalitesini arttırarak, hasta bakım maliyetlerini düşürülmesinde etkili olacağını belirtiyor.”

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/coronavirus-existing-drugs-could-be-repurposed-to-treat-infection

Yayın: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(20)30076-X/fulltext

Coronavirüs Salgınını Önlemek İçin:

Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Hasta olduğunuzda evde kalın. Öksürdüğünüzde ağzını dirseğinizle kapatın veya bir kağıt mendile hapşırın, ardından mendili çöp kutusuna atın. Sık sık dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri normal bir ev temizleme spreyi veya silerek temizleyin ve dezenfekte edin. Bir yüz maskesi kullanmak için CDC’nin önerilerini izleyin. CDC, COVID-19 dahil olmak üzere solunum hastalıklarından korunmak için iyi bir yüz maskesi takmalarını önermez. Yüz maskeleri, hastalığın başkalarına yayılmasını önlemek için COVID-19 semptomları gösteren kişiler tarafından kullanılmalıdır. Yüz maskelerinin kullanımı, sağlık çalışanları ve hasta bakanlar  (evde veya bir sağlık kuruluşunda) için daha çok önemlidir . Özellikle tuvalete gittikten sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın; yemeden önce ve burnunuzu temizledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra. Sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Eller gözle görülür derecede kirliyse ellerinizi daima sabun ve suyla yıkayın.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html

www.gercekbilim.com/mevcut-ilaclar-coronavirus-tedavisinde-ise-yarayabilir-mi/ .