Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kahvaltıdan Önce Kahve İçmek,Glikoz Tepkinizi Bozabilir

Kahvaltıdan Önce Kahve İçmek,Glikoz Tepkinizi Bozabilir

Düşünün ki, gece yarım yamalak uyudunuz ve sabah işe gitmek zorundasınız. İşte böyle uykusuz gecelerin sabahında şöyle koyu bir kahve içip, ayılmak isteyebilirsiniz. Fakat Bath Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; sabah kahvaltısından önce içilen şekerli bir kahve, vücudun glikoz tepkisini bozabiliyor. Araştırmacılar bu nedenle kahvaltıdan sonra kahve içmenizi tavsiye ediyor.

Oğuz Sezgin-Gerçek Bilim

“Biliyoruz ki, yaklaşık yarımız sabah kalktığında hiçbir şey yapmadan önce, özellikle de yorgun hissediyorsa sert bir kahve içiyor. Bu araştırma, bugüne kadar sınırlı bilgimiz olan bu konuda, bunu yaptığımızda vücudumuza ne gibi etkileri olduğunu, özellikle de metabolizma ve kan şekeri kontrolünü göstermesi açısından oldukça önemli,” diyor araştırmanın yazarı James Betts.

Yeni araştırmada 29 sağlıklı yetişkin yer aldı. Her sübje 3 farklı uyku tecrübesini tamamladı. Kontrol deneyinde ise gece deliksiz bir uyku çekmeleri sağlanarak, sabah şekerli bir içecekle kalorili bir sabah kahvaltısını taklit etmeleri sağlandı. Bu deneyle, araştırmacılar her sübjenin glikoz ve insülin tepkisi için taban oluşturdu. Diğer iki deneyde ise sübjeler geceleri saat başı uyandırıldı. Sonraki sabah aynı şekerli içecek verildi ama bu içecek güçlü siyah bir kahve olarak gerçekleştirildi.

Tek Bir Gece Yeterli Değil

Asıl ilginç olansa sadece bir gece kesintili uyunduğunda, sübjelerin glukoz/insülin tepkisinde bir değişiklik görülmedi. Bu bulgu daha önce yapılan araştırmada; sadece tek bir gece uyunmadığında bile gözle görülür metabolik bozuklukların tetiklenebileceği fikrine göre beklenmedik bir sonuç ortaya koyuyor.   Araştırmacılar uyku kesintisi müdahalelerinin metabolik fonksiyon bozukluğunu tetiklemek için tek başına yeterli olmadığını düşünüyor. Sübjeler diğer araştırmalardaki 1 ila 2 saat uyandırılan daha kesintili uyku protokollerinin aksine;  sadece saatte 5 dakika uyandırıldı.

Araştırmanın lider araştırmacısı Harry Smith, elde edilen bu bulguların insanların uykularına daha fazla dikkat etmeleri için teşvik edeceğini düşünüyor. Bir gecelik uykuda gerçekleşecek hafif kesintilerin, ertesi gün kişinin glikoz tepkisini bozmayacağını söylüyor. “Buna rağmen, iyi uyumadığınız gecenin sabahında koyu bir kahveyle güne başladığınızda glikoz metabolizmanız üzerinde % 50 kadar negatif bir etki yaratacaktır. İşte bu nedenle kişiler kafeinli bir kahvenin yaratacağı yüksek kan şekerini dengelemek için kahvaltıdan önce değil, sonrasında kahve içmelidir,” diyor Smith.

Smith uyku ve metabolizma arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha çok çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor. Halen kişinin metabolizmasının bozulması için ne kadar uykusuz kalması gerektiği belli değil. Araştırmacılar, yavaş dalga uyku fazlarının bozunmanın, diğer uyku fazı azalmalarından daha fazla metabolik ve nörofizyolojik olarak zararlı olabileceğini düşünüyor.

Betts, uykusuz bir gecenin sabahında yemek yemeden önce güçlü bir kahve içmenin, vücudun şekeri tolere edebilme kabiliyetini sınırladığını söylüyor.

Araştırma British Journal of Nutrition dergisinde yayınlandı.

Kaynak: University of Bath

www.gercekbilim.com/yeni-arastirmaya-gore-kahvaltidan-once-kahve-glikoz-tepkinizi-bozabilir/ .