Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Giyilebilir Ultrason Yaması, Jel Ve Operatör Olmadan Organları Görüntülüyor

Giyilebilir Ultrason Yaması, Jel Ve Operatör Olmadan Organları Görüntülüyor

MIT’deki araştırmacılar, soğuk jele veya operatöre ihtiyaç duymadan organları geleneksel ultrason kadar iyi görüntüleyebilen giyilebilir bir ultrason yaması tasarladılar. Mesanenin doluluğunu ölçmek için tasarlanan cihaz aynı zamanda diğer iç organları görüntüleyerek hastalıkların izlenmesinde yeni bir yol sağlanabilir.

Geniş bir görüş alanına sahip olan ultrason yaması vücuda X şeklinde yapıştırıldı. Takılması ve çıkarılması kolay olan cihaz, dolu olduğunda yaklaşık 4,7 x 3,1 inç (12 x 8 cm) olan mesanenin tamamını görüntüleyebildi.

Araştırmacılar, cUSB-Patch’in mesane hacmini ölçme yeteneğini, bunu çeşitli BMI’lara sahip 18 ila 64 yaşları arasındaki 20 hasta üzerinde kullanarak test etti.

Hastalar önce dolu mesane, ardından kısmen boşalmış mesane ve tamamen boş mesane ile görüntülendi. cUSB-Patch’ten alınan görüntüler, geleneksel bir ultrason probu ile alınan görüntülerle karşılaştırılabilir nitelikteydi ve BMI’larına bakılmaksızın tüm hastalarda işe yaradı.

Cihazın geniş görüş alanı nedeniyle, geleneksel ultrason dönüştürücüsünde olduğu gibi basınç uygulanmasına ve jele gerek yoktu. Araştırmacılar, cUSB-Patch kullanılarak alınan görüntüleri görüntülemek için ultrason dizilerini geleneksel ultrason makinesine bağladılar. Görüntüleri görüntülemek için kullanılabilecek, akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir cihaz üzerinde çalışıyorlar.

Araştırmacılar pankreas, karaciğer veya yumurtalıklar gibi diğer organları görüntülemek için kullanılabilecek ultrason cihazları geliştirmeyi umuyorlar. Her organın konumu ve derinliği, ultrason sinyalinin frekansında bir değişiklik gerektirecek ve bu da yeni piezoelektrik materyalleri gerektirecektir.