Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kemik İliği Kök Hücreleri Kullanılarak Mesane Dokusu Yenilendi

Kemik İliği Kök Hücreleri Kullanılarak Mesane Dokusu Yenilendi

Araştırmacılar, hayvanın kendi kemik iliği hücrelerini kullanarak bir babundaki fonksiyonel mesane dokusunu başarıyla yeniden oluşturdular. Organın birkaç ay içinde çalışmaya başlaması ve iki yıllık çalışma boyunca sağlıklı kalmasıyla birlikte bulgular, şu anda tedavisi sınırlı olan ciddi mesane fonksiyon bozukluğu için yeni bir tedavinin kapısını açıyor.

Functional bladder tissue regenerated using bone marrow cells

Chicago Ann & Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi ve Northwestern Üniversitesi’ndeki Stanley Manne Çocuk Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, hayvanın kendi kemik iliği hücrelerini kullanarak bir babundaki fonksiyonel mesane dokusunu başarılı bir şekilde yeniden oluşturdular.

Yenilikçi yaklaşım, babunun kemik iliğinden alınan kök ve progenitör hücrelerle tohumlanan yeni, biyolojik olarak parçalanabilen bir iskelenin kullanılmasını içeriyordu. Araştırmacılar, hücre tohumlu yapı iskelelerinin düz kas, sinir ve kan damarı yenilenmesini de içeren sağlam mesane dokusu ürettiğini buldular.

Yenilenen mesane, sağlıklı bir mesanenin şeklini korudu ve araştırmacılar, zamanla mesane kapasitesinde kademeli bir artış gözlemledi. Bunun, mesane büyümesinin hasta gelişimiyle uyumlu olması gereken pediatrik hastalar için özellikle önemli olduğunu söylüyorlar. İki yıl sonra, yenilenen mesane dokusu sağlıklı kaldı ve insanlar için klinik öncesi bir model görevi gördü.

Araştırmacılar babunların kendi kemik iliği hücrelerini kullandıkları için herhangi bir doku reddi yaşanmadı. Ayrıca biyolojik olarak parçalanabilen yapı iskelesinin toksik olmadığı da tespit edildi.

Multipotent bone marrow cell-seeded polymeric composites drive long-term, definitive urinary bladder tissue regeneration 

To date, there are no efficacious translational solutions for end-stage urinary bladder dysfunction. Current surgical strategies including urinary diversion and bladder augmentation enterocystoplasty (BAE) utilize autologous intestinal segments (e.g. ileum) to increase bladder capacity to protect renal function. Considered the standard of care, BAE is fraught with numerous short- and long-term clinical complications.