Ana Sayfa Tıp&Sağlık ‘Genomik profilleme’

‘Genomik profilleme’

ABD’de gittikçe yaygınlaşan ‘Genomik profilleme’ yöntemiyle kanser tedavisinde yeni çığır açıldığını belirten Dr. Gandara, yöntemin ayrıntılarını Milliyet’e anlattı

Kanserin teşhis ve tedavisinde genetik değişikliklerin kapsamlı olarak teşhis edilerek, kişiye özel tedaviye daha çok olanak sağlayan ‘genomik profilleme’ yöntemi özellikle ABD’de gittikçe yaygınlaşıyor. Genomik profilleme yöntemi kanserde birçok moleküler anomalinin aynı anda tespit edilmesine olanak sağlıyor. Özellikle akciğer kanserinin teşhisinde çığır açtığı belirtilen yöntemin ayrıntılarını Milliyet’e anlatan Kaliforniya Üniversitesi Davis Kanser Merkezi’nden Onkolog David Gandara; “Genomik profilleme kanserin büyümesini yönlendiren mutasyonları bulmak ve o mutasyon için bir tedavinin olup olmadığını öğrenmek için kulanılan bir yöntem. Artık akciğer kanserinde birçok mutasyon için bu noktaya geldik. Hastalar kendilerine göre tasarlanmış bir tedavi istiyor” ifadelerini kullandı.

Genomik profilleme tekniğinin yalnızca tedavi için değil, çok erken aşamada, hatta kansere yakalanmadan önce tanı amaçlı da kullanılabileceğini söyleyen Dr. Gandara; “Yakın dönemde kapsamlı genomik profilleme yöntemiyle gereksiz yere ameliyat edilen hasta sayısı azalacak. İki ay önce klinik kanser araştırmasında kapsamlı genomik profilleme yöntemini uyguladığımız 21 bin ileri evre kanser vakasını yayımladık. Hastaların çoğunda mutasyon saptandığını ve bu hastaların büyük bir bölümünde söz konusu mutasyonun müdahale edilebilecek durumda olduğunu gördük” diye konuştu.

Gandara, yeni tekniğin detaylarını da şöyle anlattı: “Genomik profilleme alanındaki gelişmeler çok hızlı ilerliyor. Bir hastada anomali varsa, yüzde 90 doğrulukla bunu bulabiliyoruz. Genomik profilleme kişisel tedavinin anahtarı durumunda. Şöyle düşünün; Elinizde kilitli kutuda bir hazine ve 20 anahtar var. Bu kutuyu açabilmek için doğru anahtarı bulabilmeniz gerekiyor. Kanserli hastada tedavi edilmesi gereken doğru mutasyonu bulup tedaviye başlamak bunun gibi. Yani genomik profilleme doğru anahtarı bulmanızı, kutuyu açarak, hastaya doğru tedaviyi vermenizi sağlıyor.”

 

tamamı için kaynağa bakınız

 

“Geçmişte organ üzerinden kanserleri tanımlarken şimdi moleküler genetik özellikleri üzerinden tanımlıyoruz”