Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Düşünceleri Eş Zamanlı Olarak Görüntüye Dönüştüren Nöral Ağ Yapıldı

Düşünceleri Eş Zamanlı Olarak Görüntüye Dönüştüren Nöral Ağ Yapıldı

Rus şirketi Neurobotics ve Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları , beyin aktivitesini ölçerek kişlerin gerçek zamanlı olarak gördüğü olayları görüntüye aktarmanın yolunu buldular. Bu sayede felçli insanlar beyin sinyallerini kullanarak robotik dış iskeletler gibi aletleri kullanabilecekler. Araştırmanın ön yayını bioRxiv’de yayınlandı ve akıl okuyan sistemin çalışması videoda online yayınlandı.

Rehabilitasyon süresinde zihinle yönetilebilecek cihazları geliştirmek için , beyin sinyalleriyle gelen bilgiyi çözmek gerekiyor. Beyin aktivitesini çalışmak içinse görsel bilgiyi işleyecek aktiviteler yapmak gerekiyor. Örneğin video izlemek ya da resimlere bakmak gibi.

Normalde fonksiyonel MRI(emar) ya da beyne takılan implantlar sayesinde bu sinyaller toplanarak işlenebiliyor. Fakat bu iki metotta günlük hayatta kullanım için oldukça sınırlı.

MIPT ve Neurobotics tarafından geliştirilen teknik yapay nöral ağlara ve elektroenselografiye (EEG) dayanıyor. EEG tekniğiyle invazif olmayan yollarla kafa derisine elektrotlar tutturuluyor. Böylece beyin aktivitesi EEG ile eş zamanlı olarak ölçülerek kişinin gördükleri yeniden oluşturuluyor.

Araştırmacılar beyin-bilgisayar ara yüzüne odaklanarak, inme sonrası insanların robotik dış iskeletleri ya da felçli hastaların tekerlekli sandalyelerini kullanmalarını sağlamak istiyor. YouTube Videoları İzletilerek Yeniden Oluşturuldu Deneyin ilk kısmında nörobiyologlar sağlıklı kişilere 20 dakika boyunca 10 saniyelik youtube videoları izletti. Sonra rastgele 5 video kategorisi seçti: Soyut şekiller, şelaleler,insan yüzleri, hareket mekanizmaları ve motor sporları. İkinci kategoride birinci insanın karmotoru,jetki, motorsikletler ve araba yarışları gösterildi.

www.gercekbilim.com/dusunce-okuma-goruntu-eeg-donusturen-noral-ag-yapildi/ .