Ana Sayfa Tıp&Sağlık Dünyada Bir İlk: Yer Fıstığı Alerjisine Karşı mRNA Tedavisi

Dünyada Bir İlk: Yer Fıstığı Alerjisine Karşı mRNA Tedavisi

Bilim adamları,  Yer fıstığı ve ağaç fıstığı alerjisini ortadan kaldırabilmek için pandemik aşılardan yola çıkarak bağışıklık sisteminin karşılık vermesine yardımcı olmak için, mRNA teknolojisini kullandılar. mRNA’nın  alerjik bir hastalık için kullanılmadığı ve Dünyada bir ilk olduğu belirilen çalışma fareler üzerinde test edildi.

Farelerde yer fıstığı alerjilerini tersine çevirdi

Genellikle ölümcül olan yer fıstığı ve ağaç fıstığı alerjileri için umut ışığı olan çalışma,  Los Angeles, California Üniversitesi’nden (UCLA) bilim adamları tarafından yapıldı. Yapılan çalışmada farelerde yer fıstığı alerjilerini tersine çevirmekle kalmayıp aynı zamanda vücudu mikrobiyolojik özelliklerle donatan, küçük nanopartiküller halinde paketlenmiş, dünyanın ilk mRNA ilacını test etmesiyle büyük bir atılım yaptılar.

mRNA hiçbir zaman alerjik bir hastalık için kullanılmadı

Çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu belirten UCLA’daki bilim adamları  “Bulabildiğimiz kadarıyla, mRNA hiçbir zaman alerjik bir hastalık için kullanılmadı. Platformumuzun yer fıstığı alerjilerini yatıştırmak için çalışabileceğini gösterdik ve aynısını diğer alerjenler, gıda ve ilaçlar ve otoimmün koşullar için de yapabileceğine inanıyoruz. Ekip, COVID-19 aşılarından bir ipucu alarak, mRNA’yı bir nanoparçacık içinde paketledi ve karaciğere iletti ve burada belirli hücrelere yer fıstığı proteinlerini tolere etmeleri talimatını verdi.”

Araştırmacılar, yabancı maddelere karşı toleransı ve bağışıklık sistemini yabancı proteinlere saldırmak yerine tolere etmesi için eğitmeye yardımcı olan antijen sunan hücrelere ev sahipliği yaptığı için özellikle karaciğere odaklandılar.

Farelerde yumurta alerjilerini hafifletmek için bir nanopartikülün epitop olarak bilinen bir protein parçasını karaciğere ilettiğini gören araştırmacılar yer fıstığı alerjisine bağlı epitopu ortaya çıkardılar.

mRNA, belirli bir epitopu kodlar

Çalışma ekibinden Dr. André Nel  “Doğru epitopu seçecek kadar şanslıysanız, diğer tüm parçalara verilen tepkileri engelleyen bir bağışıklık mekanizması var. Bu şekilde, hastalıkta rol oynayan bütün bir epitop topluluğunun icabına bakabilirsin. Burası mRNA’nın resme girdiği yer. MRNA aşılarının bir savunma oluşturmak için COVID-19 başak proteinini nasıl kodladığına benzer şekilde, bu nanoparçacık içinde paketlenmiş mRNA, belirli bir epitopu kodlar.”

Üç yıl içinde klinik denemelere geçilecek 

Bilim adamları, fareler üzerinde yapılan birkaç başarılı deney sonucunda, nanoparçacık tedavisinin hayvanların fıstık proteinine karşı toleransını önemli ölçüde artırdığını buldular. Araştırmacılar artık tedavilerinin üç yıl içinde klinik denemelere geçeceğinden ve mRNA yükü farklı türde epitopları kodlayabildiğinden alerjilere uyarlanma potansiyeline sahip olduğundan eminler.

Bilim adamları ayrıca Tip 1 diyabet tedavisi için uyarlanıp uyarlanamayacağını da araştırıyorlar.