Ana Sayfa Manşet DSÖ’nün sağlığa tehditlere yönelik 5 yıllık plan ve çözüm önerileri

DSÖ’nün sağlığa tehditlere yönelik 5 yıllık plan ve çözüm önerileri

Dünya birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya. Bunlar arasında kızamık ve difteri gibi aşı ile önlenebilir hastalık salgınları, ilaca dirençli patojenlerin raporlarının artması, artan obezite ve fiziksel hareketsizlik oranlarının çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin sağlık etkilerine ve çoklu insani krizlere kadar değişmesi bulunmaktadır.   
 – 13. Genel Çalışma Programı

Listeye göre, hava kirliliği, insani krizler ve aşı olmayı reddeden insanlar 2019’da küresel anlamda insan sağlığını tehlikeye düşerecek tehditler arasında yer alıyor.

DHA’nın haberine göre; WHO, her yıl hazırladığı raporda bu tehditlere yönelik 5 yıllık plan ve çözüm önerileri sunuyor.

Örgütün 2019 raporunda, bulaşıcı hastalıklar, ilaca dayanıklı virüsler ve yaygın görülen ancak önlenebilir kalp ve akciğer hastalıkları listede yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1.6 milyardan fazla insan, kuraklık, açlık ve savaşın baş gösterdiği yerlerde yaşam mücadelesi veriyor ve bu insanlar temel gereksinimlerine bile ulaşamıyor.

WHO’ya göre, 2030 – 2050 yılları arasında küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan yetersiz besin, ishal, aşırı sıcaklık ve sıtma gibi rahatsızlıklar yılda fazladan 250 bin kişinin daha ölümüne neden olabilir.

Diyabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları dünya genelinde ölüm nedenlerinin ortalama yüzde 70’ini oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 yılı için insan sağlığını tehdit edecek tehlikeler şöyle:

1) Aşı olmaya karşı direnç

2) Küresel grip salgını
Dünya başka bir grip salgınıyla karşı karşıya kalacak  – bilmediğimiz tek şey ne zaman vuracağı ve ne kadar şiddetli olacağı. Küresel savunma, herhangi bir ülkenin acil sağlık durumu hazırlık ve müdahale sistemindeki en zayıf halka kadar etkilidir. 

3) Hava kirliliği ve küresel ısınma

4) Bulaşıcı olmayan hastalıklar
Diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, dünyadaki tüm ölümlerin% 70’inden veya 41 milyon insandan toplu olarak sorumludur. Buna, 30 ila 69 yaşları arasında, erken ölmekte olan 15 milyon insan dahildir 

5) Sağlıklı ve kaliteli yaşam koşullarından mahrum kalmak

6) Anti mikrobiyal direnç
İlaç direnci yalnızca insanlarda değil  ayrıca hayvanlarda ve özellikle de gıda üretiminde ve de çevre koşullarında kullanılan antimikrobiyallerin aşırı kullanımı ile de olmaktadır!!!

7) Ebola ve diğer ölümcül bulaşıcı hastalıklar

8) Yetersiz I.Basamak Sağlık hizmetleri
 Astana Deklarasyonu 

9) Dang (eklem ağrılı ateşli bulaşıcı hastalık)

10) AIDS (HIV)