Ana Sayfa Manşet Doktorların Sıklıkla Aldığı ‘Timüs Bezi’ Kanserle Savaşabilir

Doktorların Sıklıkla Aldığı ‘Timüs Bezi’ Kanserle Savaşabilir

Göğüs kemiğinizin arkasında bulunan ve yetişkinlikte genellikle ‘işe yaramaz’ olduğu gerekçesiyle, doktorlar tarafından sıklıkla alınan küçük bir yağ bezi olan timüs bezinin kanserle savaştığı belirtildi.

ABD’li araştırmacılar, timusları alınan kişilerde ileriki yaşamlarında herhangi bir nedenle ölüm riskinin arttığını buldular.

Kansere yakalanma riskleri  artıyor

Çalışmanın tamamen gözlemsel olduğu ve timusun çıkarılmasının doğrudan kansere veya diğer ölümcül hastalıklara neden olduğunu gösteremedigi kaydedildi.

Araştırmacılar, timusun korunmasının mümkün olan yerlerde “klinik bir öncelik olması gerektiğini” savunuyorlar.

Çocukluk çağında timusun bağışıklık sistemini geliştirmede kritik bir rol oynadığı belirten Araştırmacılar, “bez genç yaşta alındığında, hastalar mikroplar ve hastalıklarla savaşan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinde uzun süreli azalmalar gösterir. Timusu olmayan çocuklar ayrıca aşılara karşı bozulmuş bir bağışıklık tepkisine sahip olma eğilimindedir.”

Araştırmada “ergenliğe ulaştığında, timus büzüşür ve vücut için çok daha az T hücresi üretir.”

Görünüşe göre hemen zarar görmeden çıkarılabilir ve kalbin önünde oturduğu için genellikle kardiyotorasik cerrahi sırasında çıkarılır. Ancak timus kanseri veya miyastenia gravis gibi kronik otoimmün hastalıkları olan bazı hastalar, timusun cerrahi olarak çıkarıldığı bir timektomi gerektirse de, bez her zaman bir engel oluşturmaz.”

6 Binden fazla kişinin verileri incelendi

Bir devlet sağlık sistemindeki hasta verilerini kullanan Boston’daki araştırmacılar, kalp ve torasik cerrahi geçirmiş hastaların sonuçlarını karşılaştırdı: timusları alınmamış 6.000’den fazla kişi (kontroller) ve timusları alınmış 1.146 kişi. Timektomi geçirenlerin, cinsiyet, yaş, ırk ve timus kanseri, miyastenia gravis veya ameliyat sonrası enfeksiyonlar hesaba katıldıktan sonra bile, 5 yıl içinde kontrol grubuna göre neredeyse iki kat daha fazla ölme olasılığı olduğu kaydedildi.

Timusu alınan hastalarda, ameliyattan sonraki 5 yıl içinde kanser gelişme olasılığının iki kat arttıgı belirtilen araştırmada, kanser kontrol grubuna kıyasla genellikle daha agresifti ve tedaviden sonra da sıklıkla nüksettigi belirtildi.

Araştırmacılar timus eksikliğinin bir şekilde yetişkin bağışıklık sisteminin sağlıklı işlevini bozduğundan şüpheleniyorlar.

Çalışmada timektomi geçirmiş hastaların bir alt grubu, kan tahlillerinde daha az çeşitli T-hücresi reseptörü gösterdi, bu da muhtemelen ameliyattan sonra kanser veya otoimmün hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir.

Araştırmacılar, “Birlikte, bu bulgular timusun yetişkinlikte yeni T hücresi üretimine ve yetişkin insan sağlığının korunmasına katkıda bulunan bir rolünü destekliyor. Onların sonuçları, diyorlar ki, timusun sağlığımızın devam etmesinde, sonuna kadar işlevsel olarak önemli bir rol oynadığını güçlü bir şekilde gösteriyor.”

Health Consequences of Thymus Removal in Adults

The function of the thymus in human adults is unclear, and routine removal of the thymus is performed in a variety of surgical procedures. We hypothesized that the adult thymus is needed to sustain immune competence and overall health.

We evaluated the risk of death, cancer, and autoimmune disease among adult patients who had undergone thymectomy as compared with demographically matched controls who had undergone similar cardiothoracic surgery without thymectomy. T-cell production and plasma cytokine levels were also compared in a subgroup of patients.

CONCLUSIONS
In this study, all-cause mortality and the risk of cancer were higher among patients who had undergone thymectomy than among controls. Thymectomy also appeared be associated with an increased risk of autoimmune disease when patients with preoperative infection, cancer, or autoimmune disease were excluded from the analysis. (Funded by the Tracey and Craig A. Huff Harvard Stem Cell Institute Research Support Fund and others.)