Ana Sayfa Tıp&Sağlık PET Taraması Kullanılarak, Bağışıklık Sisteminin Viral Enfeksiyona Tepkisi Yakaladı

PET Taraması Kullanılarak, Bağışıklık Sisteminin Viral Enfeksiyona Tepkisi Yakaladı

Araştırmacılar, tüm vücut görüntüleme yöntemini kullanarak vücudun viral enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisini ölçterek izledi. İnsan bağışıklığını daha ayrıntılı olarak incelemek için umut verici ve diğer bulaşıcı hastalıkların araştırılmasına yardımcı olabilir.

UC Davis Health’ten araştırmacılar, toplam vücut pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını kullanarak CD8+ T hücrelerini ve bunların viral enfeksiyonlara tepkilerini ölçmek için invaziv olmayan bir yöntem geliştirdiler.

Araştırmacılar üç sağlıklı yetişkini ve hastaneye kaldırılmayı gerektirmeyen hafif-orta şiddette semptomları olan ve COVID-19 enfeksiyonundan iyileşen beş yetişkini kayıt altına aldı. Katılımcılara, insan CD8 hücrelerini hedef alan bir immunoPET radyotraktörü olan 89Zr-Df-Crefmirlimab içeren az miktarda radyoaktif sıvı enjekte edildi.

Her katılımcıya radyotracer enjeksiyonundan 48 saat sonra 90 dakikalık dinamik bir tarama, altı saatte 60 dakikalık bir tarama ve 48 saatlik bir tarama uygulandı.

Kinetik modelleme, araştırmacıların kan dolaşımının doku üzerindeki etkisini ayırmasına ve görüntülemenin yapıldığı zamandan ve her katılımcının kanındaki farklılıklardan bağımsız olarak dokulardaki radyotraktör alımını ölçmesine olanak sağladı.

Görüntüler, tüm katılımcıların lenfoid organlarında yüksek oranda CD8+ T hücresi alımını gösterdi.En yüksek olanı dalaktaydı, bunu kemik iliği, karaciğer, bademcikler ve lenf düğümleri takip ediyordu.

Araştırmacılar, kontrollere kıyasla iyileşen COVID hastalarının kemik iliğinde CD8+ T hücresi konsantrasyonlarının önemli ölçüde arttığını gözlemledi. COVID enfeksiyonundan altı ay sonra, takip taramaları, iyileşen hastalardaki hafıza T hücresi konsantrasyonunun, tüm kemik iliği bölgelerinde başlangıçta alınan taramalardan biraz daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmayla, insanın bağışıklık tepkisini ve hafızasını tüm organlarda müdahalesiz bir şekilde incelemek için yeni bir platform sağladı.

Araştırmacılar, bağışıklık tepkisi ve hafızayı incelemenin yanı sıra, yöntemin kanser hastalarında tedavi yanıtını değerlendirmek için kullanılabileceğini ve bulaşıcı, otoimmün hastalıklar ile organ nakli çalışmalarını da kapsayabileceğini söylüyor.

First-in-human immunoPET imaging of COVID-19 convalescent patients using dynamic total-body PET and a CD8-targeted minibody

This study presents the first use of dynamic positron emission tomography (PET) and kinetic modeling for in vivo measurement of CD8+ T cell biodistribution in humans. A 89Zr-labeled CD8-targeted minibody (89Zr-Df-Crefmirlimab) was used with total-body PET in healthy individuals (N = 3) and coronavirus disease 2019 (COVID-19) convalescent patients (N = 5). Kinetic modeling results aligned with T cell–trafficking effects expected in lymphoid organs.

Tissue-to-blood ratios from the first 7 hours of imaging were higher in bone marrow of COVID-19 convalescent patients compared to controls, with an increasing trend between 2 and 6 months after infection, consistent with modeled net influx rates and peripheral blood flow cytometry analysis. These results provide a promising platform for using dynamic PET to study the total-body immune response and memory.