Ana Sayfa Tıp&Sağlık Biyomühendislik Ürünü Kornea, Kornea Körlüğü Yaşayan İnsanlara Umut Oldu

Biyomühendislik Ürünü Kornea, Kornea Körlüğü Yaşayan İnsanlara Umut Oldu

Gözün en dıştaki şeffaf tabakası olan kornea, dünya çapında 12 milyondan fazla kişide körlüğün nedeni.

Bu sorunu çözme girişiminde, biyomühendislik bir kez daha umut verici bir çalışmayla imza attı.

Yapımdaki en son katkılardan biri, kornea körlüğünden muzdarip olanların görüşünü geri kazandıran biyomühendislik ürünü bir implant şeklinde geliştirildi.

Domuz derisinden elde edilen kollajen proteininden yapıldı

İsveç Linköping Üniversitesi’nden bilim insanları ve LinkoCare Lifesciences şirketi, insan korneasını taklit eden bir implant geliştirdi. İmplant, domuz derisinden elde edilen kollajen proteininden yapıldı.

Ekip, deneme çalışmasında etkileyici sonuçlar elde etti

Korneaları zarar görmüş 20 hastaya implant takılarak, görme yetileri geri kazandırıldı.

Araştırma ekibi, insan korneasına bir alternatif sağlamak için insan kullanımı için katı yönergeler altında oluşturulmuş ve kapsamlı bir şekilde saflaştırılmış C (korneanın çoğunluğunu oluşturan bir protein) kullandı. Domuz derisinin, gıda işinin bir yan ürünü olduğu için uygun ve  maliyetli olduğu belirtildi.

Kornealar kullanım öncesi iki yıla kadar korunabilecek

Gevşek kollajen molekülleri, implant inşa edilirken stabilize edildi ve göze elleçlemeye ve implantasyona dayanabilen güçlü, şeffaf bir malzeme oluşturuldu. Biyomühendislik ürünü kornealar kullanımdan önce iki yıla kadar korunabilecek.

Domuz derisinden elde edilen kollajen proteininden yapılan implantın maliyetinin düşük olduğu ve  düşük gelirli ülkelerlde erişilebilir ve karşılanabilir olduğu kaydedildi