Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilinç bulanıklığı, tükenmişlik gibi kognitif etkiler….

Bilinç bulanıklığı, tükenmişlik gibi kognitif etkiler….

Koronavirüsün Beyne Sızabildiğine Dair Yeni Kanıtlar Bulundu

Gün geçtikçe COVID-19 hastalığının bilinç bulanıklığı, tükenmişlik gibi kognitif etkileri olduğuna dair daha fazla kanıt bulunuyor. Nature Neuroscience’da yayınlanan yeni bir araştırmada, koronavirüsün diken(spike) proteinin farelerde beyin-kan bariyerini geçebildiği bulundu.

Oğuz Sezgin-Gerçek Bilim

Elde edilen bulgular,SARS-CoV-2 virüsünün beyne girebileceğini gittikçe daha güçlü bir şekilde destekliyor. S1 adı verilen diken proteini, virüsün hücreden zorla içeri girmesini sağlıyor. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Puget Sound Veteran İlişkileri Sağlık Sistemi’nden araştırmanın yazarı Prof. William A. Banks, koronavirüsün S1 proteini sayesinde hücreye tutunarak, enflamasyona neden olduğunu vurguluyor.

“Öyle görünüyor ki, S1 proteini beynin sitokin salgılayarak , enflamatuvar ürünler üretmesine neden oluyor,” diyor Banks. Bilimsel açıdan, COVID-19 enfeksiyon nedeniyle yoğun enflamasyon oluşmasına sitokin fırtınası deniyor. İmmün virüs ve proteinlerine aşırı reaksiyon vererek, virüsten kurtulmaya çalışıyor. Enfekte olan insanı ise bilinç bulanıklığı, aşırı yorgunluk gibi kognitif rahatsızlıklara sürüklüyor. Banks ve ekibi bu reaksiyonu HIV virüsünde görmüştü ve SARS-CoV-2 virüsünde neler olduğunu görmek istedi. Banks SARS-CoV-2’deki S1 proteiniyle, HIV-1’deki gp 120 proteinin benzer fonksiyonlara sahip olduğunu söylüyor. Bunlar glikoproteindir yani üzerinde birçok şeker taşırlar ve böylece diğer reseptörlerle bağlanırlar. Bu iki protein de, virüslerin diğer reseptörleri yakalamalarını yarayan kollar ve eller gibi işlev görüyor. S1 ve  gp120, her ikisi de beyin-kan bariyerini geçer ve beyin dokuları için toksiktir.

“Gerçekten bu bir dejavu gibi,” diyor HIV-1, gp120 ve beyin kan bariyeri üzerinde geniş çaplı araştırmaları olan Banks. Normalde Banks laboratuvarlarında Alzheimer, obezite, diyabet ve HIV’deki beyin-kan bariyeri durumu çalışılıyor. Fakat sonra Nisan ayında, laboratuvardaki 15 kişinin hepsi S1 proteini üzerinde çalışmaya başladı. Ayrıca çalışmaya Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden uzun süreli ortak Prof. Jacob Raber ve ekibi de destek verdi. Koronavirüs Beynin Solunum Merkezine Girerek Nefes Darlığı Yaratıyor Olabilir Araştırma COVID-19’a dair birçok komplikasyonu açıklayabilir. “Biliniyor ki COVID-19 enfeksiyonunda nefes darlığı yaşanıyor, çünkü ciğerlerde enfeksiyon oluşuyor. Fakat buna şöyle bir açıklama da getirilebilir, virüs beyindeki solunum merkezine girerek, nefes alma güçlüğüne neden oluyor olabilir,” diyor Banks

Ayrıca Raber, fareler üzerinde yapılan deneylerde, erkek farelerde burun soğancığı ve böbreklerdeki S1 aktarılmasının daha hızlı olduğunu söylüyor. Bu da erkeklerin COVID-19’un etkilerine neden daha yatkın olduğuyla ilişkili olabilir. Virüsü hafife alan kişilere Banks’in bir de mesajı var: “Bu virüsler yüzyüze gelmek istemezsiniz. COVID-19’un birçok etkisinin altı çizilmiş olabilir veya devam edebilir ve hatta virüs beyne de girebilir ve bu etkiler uzun süre sürebilir,” diyor.

Araştırma Referansı: Elizabeth M. Rhea, Aric F. Logsdon, Kim M. Hansen, Lindsey M. Williams, May J. Reed, Kristen K. Baumann, Sarah J. Holden, Jacob Raber, William A. Banks, Michelle A. Erickson. The S1 protein of SARS-CoV-2 crosses the blood–brain barrier in mice. Nature Neuroscience, 2020; DOI: 10.1038/s41593-020-00771-8

https://www.gercekbilim.com/koronavirusun-beyne-sizabildigine-dair-yeni-kanitlar-bulundu/ .