Ana Sayfa Vitrin Bilim İnsanları, Zürafa Ve Lemur Dışkısında Gizlenen Virüslerin Yeni Antibakteriyel İlaçlara Yol...

Bilim İnsanları, Zürafa Ve Lemur Dışkısında Gizlenen Virüslerin Yeni Antibakteriyel İlaçlara Yol Açabileceğini Söylüyor

Bilim insanları hayvan dışkısında bakteriyofaj adı verilen bakterileri enfekte eden virüsleri ortaya çıkardı ve bunların antibiyotik olarak işe yarayıp yaramayacağını test ediyor.

Bilim insanları, zürafalar, lemurlar ve binturong adı verilen uzun bıyıklı memelilerin dışkısından alınan virüslerin, ilaca dirençli bakterileri öldürmek ve daha fazla antibiyotik direncini önlemek için yararlı olabileceğini söylüyor.

İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi’nden araştırmacılar, İngiltere’nin Branton kentindeki bir yaban hayatı koruma ve rehabilitasyon merkezi olan Yorkshire Yaban Hayatı Parkı’ndaki hayvan dışkılarında, bakteriyofaj olarak bilinen, bakterileri enfekte eden virüsleri arıyorlar.

Bilim İnsanları, 60’tan fazla türü bulunan yaklaşık 475 hayvana ev sahipliği yapan Yorkshire Yaban Hayatı Parkı’ında, çeşitli egzotik dışkılarda “faj” olarak adlandırılan bakteriyofajları arama fırsatı buldu.

Sheffield Üniversitesi mikrobiyoloji bölümü başkanı ve araştırmanın lideri Graham Stafford, bu fikrin ailesiyle birlikte yaban hayatı parkını ziyaret ederken aklına geldiğini belirtti.

Stafford ve meslektaşları, tedavilerde kullanılabilecek faj çeşitliliğine katkıda bulunmak için çevrede ve evet, hayvan gübresinde yeni fajlar keşfetmeyi hedefliyor.

Daha önce araştırmacılar, diş köklerini enfekte eden yaygın bakterileri tedavi edebilecek fajları ararken insan ağzından fajları izole etmişti.

Araştırmacılar dışkı örneğini aldıktan sonra su ekliyorlar, bunu bir bulamaç haline getiriyorlar ve ardından karışımı yalnızca virüsler kalana kadar yoğun bir şekilde filtreliyorlar.

Daha sonra, fajların hangi mikropları enfekte edebileceğini belirlemek için laboratuvar kaplarındaki bakterileri filtrelenmiş fajlara maruz bıraktılar; bu, hangi fajların insan tedavilerinde yararlı olabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca genetiklerini daha önce kataloglanmış virüslerin genetikleriyle karşılaştırmak için fajlardan DNA çıkarıyorlar.

Ekip şu anda, kan şekeri düzeyleri ilaçla yeterince kontrol altında tutulamayan kişilerde yaygın bir komplikasyon olan diyabetli kişilerde ayak enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilecek fajlar bulmaya odaklanıyor.

Stafford, “Kakayı alıp insanların ayaklarına koyacağınızı düşünmemek önemlidir; sonuçta ilaç veya merhem gibi bir ürün yapıyorsunuz” dedi.

Yani, bu tedavilerdeki fajlar ilk olarak nerede bulunursa bulunsun, ilaçlarda kullanılan fajlar saflaştırılıyor, laboratuvarda yetiştiriliyor ve kontrollü koşullar altında güvenli bir şekilde saklanıyor.