Ana Sayfa Tıp&Sağlık Hamileliğin Genç Yetişkinlerde Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırdığı Öne Sürüldü

Hamileliğin Genç Yetişkinlerde Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırdığı Öne Sürüldü

Üremenin, vücudun kendi kendine bakım ve onarım yeteneğini tüketerek yaşlanma sürecini hızlandırdığı öne sürüldü. Daha fazla çocuğu olan kadınların genellikle daha kısa yaşadığı ve yaşlandıkça sağlıklarının kötüleştiği iddia edildi.

Pregnancy is linked to faster epigenetic aging in young women

Energy invested into reproduction is thought to come at the expense of bodily maintenance. Consistent with this hypothesis, women with higher fertility tend to live shorter, less healthy lives.

Columbia Üniversitesi Postacı Halk Sağlığı Okulu’ndan bilim insanları, üreme tarihi ile biyolojik yaşlanma arasındaki ilişkiyi inceledi.

Ekip, Filipinler’deki 1735 genç üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada, hiç hamile kalmamış kadınlarla karşılaştırıldığında, hamile olduğunu bildiren kadınların biyolojik olarak daha yaşlı göründüğü kaydedildi.

Aynı yaş grubundaki erkekler arasında babalık yapan gebeliklerin sayısı biyolojik yaşlanmayla ilişkili değildi. Bu da, hamilelik veya emzirmenin biyolojik yaşlanmayı teşvik eden belirli bir yönünün olduğunu göstermektedir.

Bu çalışma, çok sayıda çocuğa sahip olmanın bir kadının sağlığına ve yaşam beklentisine zarar verebileceğine dair daha önceki bulguları genişletiyor. Üremenin bu zararlı etkilerinin, yaşa bağlı bozuklukların başlangıcından önce, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösterip göstermediği daha önce bilinmiyordu. İnsanların gençken ne kadar çabuk yaşlandıklarını ölçmenin zorlu bir iş olduğu kanıtlanmıştır.

Bu sorun, yaşlanma, sağlık ve ölüm riskinin çeşitli yönlerini araştırmak için DNA metilasyonunu (DNAm) değerlendiren yeni teknikler kullanılarak çözüldü. “epigenetik saatler” olarak da adlandırılan bu araçların yardımıyla araştırmacılar, yaşlanmanın yaşamın daha erken bir aşamasında nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlayabilirler

Araştırmacılar, hamileliğin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ve bu etkilerin genç, yüksek doğurgan kadınlarda belirgin olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Araştırmada, sigara içme, sosyoekonomik düzey ve genetik çeşitlilik gibi biyolojik yaşlanmayla bağlantılı birçok ek değişken hesaba katıldıktan sonra bile biyolojik yaş ile hamilelik geçmişi arasındaki ilişki aynı kaldı.

Energy invested into reproduction is thought to come at the expense of bodily maintenance. Consistent with this hypothesis, women with higher fertility tend to live shorter, less healthy lives.