Ana Sayfa Manşet AB Aşı Pasaportu ve Turizm Savaşı

AB Aşı Pasaportu ve Turizm Savaşı

AB aşı pasaportu ile daimi açılım kararı aldı ve turizmi de buna bağladı. 1 Haziran’da başlayacak ‘AB Aşı Pasaportu’nda Türkiye yok. AB’de onaylı bir aşıyı olanlar, her yere gidip gelebilecek. Ama Türkiye’ye uygulanan vize yasağı devam ettiği için Türkler bundan yararlanamayacak.

1) ÖNEMLİ HEDEF TURİZMİ AÇMAK: Aşı pasaportu asıl olarak turizmi açacak. Herkesin cep telefonu ya da bilgisayarında kimlik ve aşı bilgilerinin yer aldığı bir uygulama bulunacak. Ya da yeşil bir kart olacak. Onu okutup AB içindeki ülkelerde her yerde seyahat edilecek. Otellere, plajlara, havalimanlarına, uçaklara onunla girilecek. Avrupa Birliği vatandaşları için onsuz tatil mümkün olmayacak.

2) AŞI PASAPORTUNA DAİMİ AÇILIM: Avrupa Birliği içinde onaylanmış aşılar bu pasaportta yer alacak ve bununla daimi açılım olacak. Yani AB onaylı aşıyla aşılanmış bir kişi, daimi olarak hareket ve seyahat serbestisinden yararlanacak. AB aşısı yaptıramayanlar ise PCR testi ve karantina şartıyla, belli haklardan yararlanabilecek.

3) TÜRKİYE VİZESİ AÇILIR MI? Yasanın bu haliyle Türklere vize vermeme halinin devam etmesi bekleniyor. Çünkü, Çin aşısı AB tarafından onaylanmadı. Çin aşısı yaptıranlar AB pasaportunda da yer almayacak. Bir AB’li Türkiye’ye gidebilecek ama bir Türk AB’ye ancak acil durumlarda ve PCR testi – karantina şartıyla gelebilecek. Vücudu bağışıklık kazanmış olanlar da, acil durumlarda ve vizesi varsa giriş yapabilecek.

4) TÜRK TURİZMİ NASIL ETKİLENECEK: Türkiye, AB aşı pasaportunda olmayacağından, Türkiye risk bölgesi ve seyahat uyarısı yapılan ülke statüsünde kalacak. Bu kitlesel olarak turistlerin tercih etmeyeceği bir durum. Çünkü bu uyarıya rağmen gidenlerin sorumluluğu kendilerine ait oluyor. Birçok hak ve korumadan yoksun oluyorlar. Türkiye’nin geçen yıl yaptığı gibi, Almanya ile birebir görüşüp birkaç şehir için seyahat uyarısını kaldırması gündeme gelebilir. Asıl çözüm, AB aşı pasaportuna girmek ve daimi serbestiyi sağlamak.

5) İSTEYEN ÜLKE ANINDA BAŞLATACAK: AB Adalet Komisyonu Komiseri Didier Reynders, bu pasaport ile amacın turizmi ve sahilleri açmak olduğunu duyurdu. AB içinde, başka nelerin pasaport şartına bağlanacağına ilişkin fikir birliği yok. Merkel, henüz çok az sayıda kişi aşılandığı için, şartların daha sonra belirlenmesini istiyor. Almanya, aşı olanların bu tür ayrıcalıklarına karşı çıksa bile Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avusturya, aşı olanları 1 Haziran’dan önce bile serbestçe alacak.

Dijital aşı kimliği ile seyahat

tamamı için kaynağa bknz