Ana Sayfa Manşet “Aşılama oranı yüzde 96’nın üzerinde”

“Aşılama oranı yüzde 96’nın üzerinde”

“Son günlerde Türk Eczacıları Birliği ve farklı meslek örgütlerden aşı reddinin sakıncalarına ilişkin açıklamalar geliyor. Vatandaşların aşı reddi nasıl aşılabilir?” sorusu üzerine Koca, şunları kaydetti:

“Türkiye’de aşılama oranlarımız düşük değil. Bebeklik döneminde yapılan aşılamaların oranı yüzde 96’nın üzerinde. Dolayısıyla bu anlamada ciddi bir sorun yok ama dünyada her geçen gün gelişen bir aşı reddi söz konusu. Bunun Türkiye’de de yer yer olduğunu görüyoruz. Fakat bunun sonucu çok ciddi etkilenildiğini söylemek doğru olmaz. Bebeklik dönemindeki aşılar için vatandaşımız özellikle duyarlı ama ilkokul çağındaki aşılarla ilgili bu duyarlılığın azaldığını, bunun arkasında kısmen ‘daha önce aşı yapıldı, bu korur’ algısının olduğunu görüyoruz. Kendi aşımızı üreten, güvenilir olma noktasında tereddütlerin ortadan kalktığı bir yaklaşımın aşı reddini ortadan kaldıracağına, önemli oranda azaltacağına inanıyoruz.”

Yerli aşının güvenli bir şekilde üretilmesi gerektini düşündüklerini ifade eden Koca, “Kızamık, çiçek gibi hastalıklara karşı elde edilen kazanımların devamı için herkesin mutlaka aşı olması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Aşıyı yerlileştirmenin, aşı reddiyle ilgili güvensizliği ortadan kaldırmak için önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bakan Koca, aşının yerlileştirilmesiyle ilgili yoğun bir gayret içerisinde olduklarını bildirdi.

 

tamamı için kaynağa bakınız

 

“Aşıları yerlileştirmek ve millileştirmek istiyoruz”