Ana Sayfa Görüşler Zaman Önemli, Zamaný Yönetmek Daha da Önemli

Zaman Önemli, Zamaný Yönetmek Daha da Önemli

Her yönetici, çalýþma hayatýnda baþarýlý olabilmek için zaman kaynaðýný etkili bir þekilde kullanmak zorundadýr.

Bu kaynak kullanýlýrken uyulmasý gereken konular, yönetim yazýnýnda “zaman yönetimi” kavramýný oluþturmuþtur.

Zaman yönetimi, amaçlara ulaþmak, yapýlan iþleri denetlemek, kiþinin kendi motivasyonunu geliþtirmek açýsýndan önemli görülen bir kiþisel performans tekniðidir.

Ýþte zamanýnýzý etkin biçimde kullanmak yani “zaman yönetimi” için bazý ipuçlarý…

Günlük olaylarýn hallediliþ tarzý, kiþinin stres durumuna çok önemli etkiler yapar. Olaylara yaklaþýmýmýz ve onlarla baþ etme þeklimiz bize hayatý güllük gülistanlýk yapabileceði gibi, zehir de edebilir.

Zaman yönetimi,amaçlara ve hedeflere ulaþmada önemli bir kaynak olan zamaný verimli kullanma çabasýdýr.

Bu noktada söz konusu olan, mevcut zamanda nelerin yapýlabileceðinin planlanmasýdýr.
Genelde günlük yaþamýmýza bakýnca karþýmýza bizim konuya önem verip düzeltebileceðimiz, eðer beceremiyorsak profesyonel yardýmla kolaylýkla önleyebileceðimiz bazý öncelikli durumlar çýkar.

Bu durumlardan biri olan “zaman yönetimi” çok önemli stres kaynaklarýndandýr.

Çoðu kiþi için zaman, en büyük stres unsurlarýndan biridir. Dar vakitlerin günlük yaþantýmýzda ne kadar sorun olduðu hepimizin malumudur.
 
Bu noktada,zamanýnýzý etkin biçimde kullanmak yani “zaman yönetimi” için bazý ipuçlarý:

Öncelikleri belirleyin: Bir gün içinde ne kadar þey yapabileceðinizi gerçekçi olarak tahmin edin. Nelerin en önemli olduðuna karar verin ve çabalarýnýzý bu hedefe ulaþmaya yoðunlaþtýrýn.

Gününüzü organize edin: Günün içinde daima gecikme, ara verme ve planlanmayan iþlerin çýkmasý gibi durumlar olur ama, siz önceliklerinize dayalý olarak gün için kesin bir plan yapýn. Her zaman ivedi taleplerin yaþamýnýzý kontrol etmesi tuzaðýna düþmeyin. Baþkalarýný tatmin etmek için, kendi düzeninizi bozmak, önemli stres nedenlerindendir.

• Ýþ hayatýnda olabildiðince fazla yetkiyi ve iþi baþkalarýna devredin: Her iþi kendiniz yapamazsýnýz. Baþkalarýný eðitmeyi ve onlara güvenmeyi öðrenin.

Zor iþleri önce yapýn: Enerji düzeyiniz yüksekken en önemli görevlerle uðraþýn. Günün planýný yaparken önceliði zor iþlere verin. Onlarý bitirince ne kadar hafiflediðinize siz de inanamayacaksýnýz. Çok önemli olmayan veya kolayca yürütebileceðiniz iþleri sonraya býrakýn.

Ýþlerinizi ertelemeyin: Önemli iþleri sizce uygun sebepler bulup, daha ileri bir zamana ertelemeyin. Bu, farkýnda olmasanýz da sizin için çok büyük bir stres oluþturur.

Toplantýya ayýrdýðýnýz zamaný minimize edin: Toplantýlarý öðle yemeði saatine veya iþten çýkýþ saatine yakýn zamanlarda yapýn. Böylece uzun sürmeleri mümkün olmaz.

Ýþleri sýkýþtýrmayýn: Ýþleriniz için akla yakýn, gerçekleþebilir bir zaman hedefi belirleyin. Zaman baskýsý altýnda acele ile yapýlan iþlerin çoðunlukla tekrar yapýlmasý gerekir. Bu da ilk defasýnda doðru yapýlmasýna göre, daha çok stres yaratýr.

Mükemmeliyetçi olmayýn: Hiçbir zaman mükemmele eriþemezsiniz. Makul bir zaman içinde elinizden gelenin en iyisini yapmaya özen gösterin ve sonra diðer önemli iþlere yönelin.

Zaman bulursanýz daima geriye dönebilir ve daha önce bitirdiðiniz iþi rötuþlayabilirsiniz.

Ýletiþimin kalitesi çok önemli !!

Ýnsanlar arasý iliþkiler, baþlý baþýna çok önemli stres nedeni olabilir. Herhangi bir iliþkinin kalitesi, sonunda daima iletiþimin kalitesine baðlýdýr. Etkin bir iletiþimin öðrenilmesi, kiþiler arasý iliþkilerde stres ve çatýþmalarý azaltmada büyük bir adýmdýr.
Baþarýlý bir iletiþim kurmak için iyi bir dinleyici olun: Ýletiþime girdiðiniz insanlarýn duygu ve düþüncelerini kesintisiz biçimde gerçekten sizinle paylaþmalarýna izin verin. Onlarla empati (eþduyum) kurun; kendinizi onlarýn yerine koyun. Önce baþkalarýný anlamayý denerseniz, siz de daha iyi anlaþýldýðýnýzý göreceksiniz.

Nasýl bir dinleyici olmalý?

Aktif bir dinleyici olun; Bu, karþýnýzdaki insanýn gerçekten ne demek istediðine ilgi göstermeniz anlamýna gelir. Yanýtýnýzý düþünmek yerine söyleneni dinleyin. Daha fazla bilgi edinmek veya açýklýða kavuþturmak için soru sorun. Ýyi sorular iletiþimi sürdürür.

Yansýtan bir dinleyici olun. Karþýdaki kiþinin size söylediðine iliþkin yorumunuzu karþýdaki kiþiye yansýtýn. Bu, karþýdaki kiþiyi dinlediðinizi, konuyla ilgilendiðinizi gösterir.

Karþýnýzdaki kiþi sizi dinlemeye hazýr olana kadar bekleyin. Aksi takdirde dedikleriniz ona ulaþmaz. Karþýdaki kiþiye sizi anlayýp anlamadýðýný sorabilirsiniz. Sizi anlamamýþ gibi duruyorlarsa, anlaþýlana kadar sebat edin.

Uzun süren sessizliklerden korkmayýn: Ýnsan iletiþimi, sözcüklerden fazlasýdýr; sessizliðin de bir iletiþim deðeri vardýr. Bazý kiþilerin düþüncelerini toplamak ve iletiþimde güven hissetmek için sessizliðe gereksinimi vardýr.