Ana Sayfa Tıp&Sağlık YÖK’ün başarısı sıralaması iyi bir adım ancak yeterli değil!

YÖK’ün başarısı sıralaması iyi bir adım ancak yeterli değil!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç  11.10.2019 tarihinde yaptığı açıklamada; YÖK Genel Kurulu’nda gelecek yıl yapılacak YKS’den itibaren uygulanmak üzere üniversitelerin bazı bölümlerine girişte başarı sırası sınırlaması getirdiklerini belirtti.

Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez, meslek icra yetkisi veren bazı üniversite programlarına başarı sırası şartı getirdiklerini hatırlatan Saraç, uzun zamandır dişhekimliği ve eczacılık fakültelerine de başarı sıralaması şartı getirilmesiyle ilgili talepler aldıklarını, 11. Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde bu fakültelerin taleplerini de değerlendirerek dişhekimliği programı için devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 67 bin 855 iken, vakıf üniversitelerinde 88 bin 168, KKTC’de ise 116 bin 362 olduğunu ve  arada çok büyük bir fark olduğuna işaret etmiştir. Bunun için öğrenci merkezli bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımın, girdi esaslı iyileştirmenin yükseköğretimin kalitesine olumlu etkileri olacağı düşüncesiyle, dişhekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını 80 bin olarak belirlediklerini açıklamıştır.

Eğitimde eşitlik ilkesi doğrultusunda, dişhekimliği eğitimi ve insan gücü planlaması sorunlarını  ortadan kaldırmamakla birlikte YÖK tarafından alınan bu kararı destekliyoruz.

Başarı sırası şartı puanının 50.000 olması gerektiğini düşünmekteyiz. Başarı sırası şartı sonucu boş kalabilecek kontenjanların ek olarak açılmasında bu ilkeden ödün verilmeden çözüm bulunması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Başarı sıralaması eğitimde eşitsizliği kaldırmak ve nitelik açısından önemli, olumlu bir karar ama bunun diğer bir ayağı olan nitelikli insangücü planlaması açısından kontenjanların azaltılması ve yeni fakültelerin açılmaması da gerekmektedir.

Türk Dişhekimleri Birliği olarak bu adımın da atılmasını bekliyor, yıllardır gündeme getirdiğimiz,  yeni açılan fakülteler, artan kontenjanlar, öğretim elemanı sıkıntıları, fiziksel altyapı olarak yetersiz eğitim mekanları, öğrencilerin dişhekimliği malzemesine ulaşma güçlüğü, Çekirdek Eğitim Programı  gibi sorunlara çözüm bulunması yönünde de çalışmalar yapılması talebimizi yineliyor ve bu konudaki çalışmalarımızı yetkililerle paylaşmak istiyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği