Ana Sayfa Hukuk&Etik Yaşatmaya çalışırken öldürülüyoruz

Yaşatmaya çalışırken öldürülüyoruz

İstanbul Bahçelievler’deki özel bir hastanede çalışan psikiyatrist Fikret Hacıosman, geçen hafta 18 yaşındaki hastası tarafından silahla başından vurularak öldürüldü.

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet, özellikle son yıllarda büyüyen bir toplumsal yara. Hacıosman ne ilk ne de son olacak gibi.

Geçtiğimiz yıl Fırat Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Sait Berilgen, hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti.

Aksaray’ın Eskil ilçesi Bozcamahmut köyünde yaşayanların sağlık hizmetini alabildikleri tek hekim olan 30 yaşındaki Dr. Hüseyin Ağır, onu hemşire eşinin görevden alınmasından sorumlu tutan emekli polis memuru tarafından öldürülmüştü.

2015’te Samsun’da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Aynur Dağdemir, eski eşi tarafından darp edilen sekreterini kurtarmak isterken bıçaklanmıştı.

Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli, ilde ‘Yılın doktoru’ seçilecek kadar çok sevilen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun da 2015’te hastanede silahlı saldırıya uğramıştı.

Aynı yıl, sağlık hizmetini verebilmek için her gün Diyarbakır-Kulp arasında gidip gelen Dr. Abdullah Biroğul yolu kesilerek öldürülmüştü.

2012’de Gaziantep’te gencecik göğüs cerrahı Dr. Ersin Aslan, 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından görevi başında bıçaklanarak öldürüldü.

2008’de Giresun’da Dr. Ali Menekşe, bir hastası tarafından “Bana yanlış teşhis koydun” diyerek ensesinden vurulmuştu.

2005’te ise İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı, fakülte otoparkında bir hasta yakını tarafından 10 kurşunla öldürülmüştü. O güne kadar onlarca öğrenci yetiştirmiş, yüzlere hastayı sağlığına kavuşturmuş doktorun emekliliğine 6 ay kalmıştı.

Elbette hekimlere, sağlık çalışanlarına şiddet her zaman ölümle sonuçlanmıyor. 2017’de ‘Beyaz Kod’ birimine gelen şiddet başvurularının 13 bin 545 olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından bildirildi. Bu rakamın 3760’ını fiziksel şiddet, 9817’sini ise sözlü şiddet başvuruları oluşturuyor. Bu birime şiddet nedeniyle başvuranların son 5 yılki istatistiği incelendiğinde de, şiddetin önceki yıllara göre artış gösterdiği görülüyor. 2013 yılında 10 bin 715 kişi, 2014’te 11 bin 174 kişi, 2015’te 11 bin 881 kişi, 2016’da 13 bin 76 kişi ve 2017’de 13 bin 545 kişi şiddet nedeniyle ‘Beyaz Kod’ hattına başvurdu. 5 yılda 67 bin sağlık çalışanı şiddet gördüğünü bildirdi.

Son yıllarda şiddete ilaveten, maalesef sağlık çalışanlarının intiharları da dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2015 yılında 180, 2016’da 129, 2017’de ise 122 sağlık çalışanı intihar etti.

2017’de, aynı gün içerisinde Adana’da, Batman’da ve İstanbul’da üzerlerindeki baskı, mobbing, uzun ve yoğun çalışma saatleri ve tükenmişlik dolayısıyla Dr. Engin Karakuş, Dr. Ece Ceyda Güdemek ve tıp fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu hayatlarına son verdi.

2012’de SABİM ihbar hattına gelen bir şikâyet üzerine uğradığı baskı ve soruşturmalar sonrasında acil tıp asistanı Dr. Melike Erdem çalıştığı hastanede hayatını sonlandırdı.

 

ilgili haber:

Beyaz önlüğün ağırlığı

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında 7 bin 644 sağlık personeli, hasta veya hasta yakınlarının şiddetine uğradı. Bu personelin 5 bin 746’sı sözel şiddet görürken, bin 898’i ise fiziksel şiddete maruz kaldı.

 

tamamı için kaynağa bakınız