Ana Sayfa Manşet Ya Sigorta Şirketleri Fiziksel Aktivitelerimizi İzlerse..?

Ya Sigorta Şirketleri Fiziksel Aktivitelerimizi İzlerse..?

Bir kazan-kazan stratejisi olabilir diğer yandan kişisel  verilerin gizliliği endişesi teknoloji ile ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da hayli kuşku yaratabilir

Süheyla Sibel Köroğlu
Endüstri Mühendisi

Amerikalı sigorta şirketi John Hancock Financial, müşterilerine fiziksel aktivite verilerini paylaşması karşılığında indirimli interaktif poliçeler satacağını açıkladı. 156 yıllık sigorta şirketi olan John Hancock Financial’ in müşterilerin istedikleri takdirde çıkabilecekleri bu poliçe tasarısı, gizliliğin korunması ve istenmeyen sonuçlar hakkında endişe yarattı.

Ulusal Sigortacılardan Sorumlu Komisyoncular Birliği’ne göre genel anlamda bakıldığında, “interaktif poliçeler”, şirketin istediği ekstra verileri alması ve daha sonra bunu, primleri ayarlamak veya indirimler vermek için kullanacağı anlamına geliyor. Aslında, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’ ı kapsayan Birleşik Krallıkta bu poliçe benzeri bazı uygulamalar sıklıkla kullanılmakta ve sağlık sigortasında ve bireysel şirketlerde gittikçe popüler hale gelmekte. En bilinen örneklerinden biri olan Allstate sigorta, araba sigortalarında, kullanıcının aracına izleme cihazı yerleştiriyor,  güvenilir sürücü olup olmadığını izliyor ve güvenilir sürücülere poliçelerinde  indirimler uyguluyor.

Sigorta şirketlerine göre bu bir win-win sistemi Türkçe deyimiyle “kazan-kazan”.  Çünkü müşterinin uzun ve sağlıklı yaşaması hem sigorta şirketinin hem de müşterinin istediği bir durum.

John Hancock başkanı ve CEO’ su Brooks Tingle; ‘müşterilerimiz online beslenme dersleri almak, düzenli doktor muayenesi olmak ve önceden belirlenmiş fitness programlarının takip edilebilmesi için takip cihazı takmak gibi bir çok alternatif program ile indirimler almakta ve bu poliçeler 2015 yılında uygulanmaya başladığında beri çok popüler’ diye belirtti. Ama uzmanlar bu konuda şirketin açıklamalarına rağmen ne kadar bilgi paylaşılacağı ve verilerin doğruluğunu kimin onaylayacağı gibi konularda endişeli.  Kişinin verileri sağlık problemi gösteriyorsa, örneğin kalp ritim bozukluğu gibi bundan kim sorumlu olacak?

Brooks Tingle, müşterinin kendisi ile ilgili ne kadar veri paylaşacağını belirleyebileceğini ve John Hancock’ ın bunu üçüncü taraf şirketlerle paylaşmayacağını özellikle vurguluyor. Hayat sigortası şirketlerinin zaten medikal dosyalar ve doktor notları gibi verilere ulaşabildiğini ve bu verilerle kıyaslandığında fitness, attığınız adım sayısı gibi verilere ulaşılması konusunun oldukça küçük ve gizlilik konusunda önemsiz bilgiler olduğunu savunuyor. Bu yeni interaktif poliçeye karşıt olan Ontario’ nun bilgi ve gizlilik kurul üyesi  Ann Cavoukian, bu poliçenin zamanla gönüllü olmaktan çıkacağını ve bilgileri paylaşmamanın belli bir zaman sonra sonuçlarının olacağını, verilerini paylaşmayanların daha yüksek primler ödemek zorunda kalacağını söyledi. Colgate Üniversitesi’ nde tarihçi olan Dan Bouk’ a göre bu poliçelerdeki bir başka endişe de hayatlarımızı nasıl ölçtüğümüzü temelden değiştireceği yönünde.

https://www.theverge.com/2018/9/26/17905390/john-hancock-life-insurance-fitness-tracker-wearables-science-health